Bøger, som nævner Ophavsretsloven § 2

Bemærk, at § 2 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 2, om det har en betydning.

De enkelte beføjelser og rettens omfang

- Side 78 -

...skikkelse, i oversættelse, omarbejdelse i anden litteratur- eller kunstart eller i anden teknik, når originalværkets identitet stadig slår igennem. Begrebet »almenheden« (eller »offentligheden«) står i modsætning til privatsfæren, og tilgængeliggørelse for en snævrere kreds af personlige venner, bekendte, arbejdskolleger e.l. krænker derfor ikke eneretten.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...formuerettigheder. De nævnte enerettigheder er mest interessante i relation til kommerciel udnyttelse, men de er ikke begrænset hertil. Også ikke-kommerciel udnyttelse er i udgangspunktet omfattet af eneretten, men vil i praksis ofte falde ind under en af de såkaldte låneregler (indskrænkninger) i ophavsretslovens kapitel 2, jf. nedenfor pkt. 3.5.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 79 -

...værkskategorier, der er genstand for masseproduktion, og omfatter f.eks. kopiering eller reproduktion af bøger, musik, film, brugskunst, computerspil m.v. Eksemplarfremstillingsretten omfatter såvel fysisk som digital kopiering – lige fra fotokopiering af en bog til downloading af et værk fra internettet og digital lagring på en harddisk eller et USB-stik.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...stk. 2, 1. pkt. (infosoc-direktivet art. 2) – såvel som det forhold, at værket »overføres på en indretning, som kan gengive det«, jf. OHL § 2, stk. 2, 2. pkt. Det sidste gælder, uanset at en sådan »overførsel« af værket ikke umiddelbart gør værket synbart eller hørbart for andre – men derimod giver mulighed for på grundlag heraf at »gengive« værket.

Læs på Jurabibliotek

(...)

3.3.1.3. Eneretten til tilgængeliggørelse for almenheden (OHL § 2, stk. 3) har betydning i relation til de tilfælde, 1) hvor eksemplarer af værket spredes til almenheden ved f.eks. at blive udbudt til salg, udlejning eller udlån, 2) hvor eksemplarer af værket vises offentligt, og 3) hvor værket fremføres offentligt.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 80 -

...importeres værkseksemplarer, som er fremstillet et sted uden for Danmark, hvor selve fremstillingen ikke krænker dansk ophavsret, spiller OHL § 2, stk. 3, nr. 1, sammen med OHL § 77, således at import af sådanne (lovligt producerede) eksemplarer med henblik på spredning til almenheden i Danmark vil udgøre en selvstændig ophavsretskrænkelse her i landet.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 81 -

...betydning for det almindelige omsætningsliv.6060. Se dog Mette Ohm Rørdam i U 2012 B, p. 97 ff., og Schønning i U 2012 B, p. 470 ff., om visning af kopimøbler. Se også U 2021.4163 V, hvor ulovligt importerede kopimøbler, som blev anvendt i en restaurant, blev vist frem på restaurantens hjemmeside, hvilket udgjorde en selvstændig overtrædelse af OHL § 2.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...gælder, hvad enten fremførelsen sker direkte foran et tilstedeværende publikum (f.eks. på en scene), eller den sker indirekte ved »overføring« af værker til almenheden, herunder udsendelse eller videresendelse i radio eller fjernsyn – eller blot tilrådighedsstillelse på en måde, hvorved almenheden gives individuel adgang til værket, jf. OHL § 2, stk. 4.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...delmængde af det første. Sondringen har (alene) betydning for fastlæggelsen af beskyttelsen derved, at retten til overføring er EU-harmoniseret – jf. udlejnings- og udlånsdirektivet (2006/115/EU), satellit- og kabeldirektivet (93/83/EØF) og infosoc-direktivet (nr. 2001/29/EF) – medens dette ikke er tilfældet for anden fremførelse (direkte fremførelse).

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 82 -

...baggrundsmusik i sin tandlægeklinik (for sig selv og sine patienter), men som gik fri, fordi den personkreds, som på samme tid hørte musikken, var stærkt begrænset, og fordi tandlægepatienter sædvanligvis er »overvejende stabile« kunder! At en tandlæge ud fra disse kriterier skulle kunne tage sig større friheder end en frisør, kan vanskeligt begrundes.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 83 -

...hotelværelser), jf. OHL § 2, stk. 4, nr. 1 (infosoc-direktivets art. 3, stk. 1). Overføring kræver en vis sted- og tidsmæssig distance mellem afsendelsen (fra f.eks. et radio- eller tv-studie) og modtagelsen hos den enkelte lytter eller seer, og der kan være tale om viderespredning af signaler via satellit/antenne eller kabelanlæg eller internettet.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 85 -

...ikke-kommerciel forening, og at danse- og motionsholdene bestod af et mindre antal deltagere i en lukket kreds. Dommen (der i medfør at RPL § 368 var anket til Højesteret som 2. instans, jf. U 2017.1507 H) er kommenteret af Blomqvist og Rosenmeier i NIR 2018, p. 200 ff., af Rosenmeier l.c., p. 265 ff., og af Stausholm Nielsen i NIR 2019, p. 357 ff.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...af offentlig fremførelse, da alene beboere på centrene eller visiterede borgere kunne deltage, mens andre var åbne for alle eller en større del af kommunens borgere inden for målgruppen. I de sidstnævnte tilfælde var der – trods et socialt formål – tale om offentlig fremførelse efter OHL § 2, stk. 3, nr. 3, jf. (i visse af tilfældene) stk. 4, nr. 1.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...brugerne let og gratis adgang til ophavsretsbeskyttede værker, som er lagt ulovligt ud på internettet, er omfattet af begrebet »overføring til almenheden« i infosoc-direktivets art. 3, stk. 1 (og OHL § 2, stk. 1). Medieafspillerne blev annonceret med den nævnte funktion, og det skete med vinding for øje, sml. herved sag C-160/15: GS Media (EU:C:2016:644).

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 87 -

...markedsføringsretlig bedømmelse, sml. Markedsret Del 2, 8. udg., p. 178. Se derimod forbudssagen U 2020.3122 Ø, der vedrørte formidling af adgang til en hjemmeside, hvorfra man kunne streame optagelser af sportskampe, hvor det fandtes sandsynliggjort, at der herved skete en krænkelse af ophavsrettigheder efter »OHL § 2, stk. 3, nr. 3, jf. stk. 4, nr. 1«.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 89 -

...siges selv at foretage overføring, vil udbyderen altid kunne anses for at fungere som mellemmand (jf. infosoc-direktivets art. 8, stk. 3, og retshåndhævelsesdirektivets art. 11), når et værk uhjemlet stilles til rådighed på et websted under anvendelse af internetudbyderens tjenester, jf. U 2010.2221 H og sag C-314/12: UPC Telekabel (EU:C:2014:192).

Læs på Jurabibliotek

(...)

...»et ubestemt antal potentielle modtagere«, men derimod til en lukket kreds af fagfolk ved en domstol (præmis 26-29), og at beskyttelsen af intellektuelle rettigheder som grundrettigheder efter Chartrets art. 17 skal afvejes i forhold til de andre grundlæggende rettigheder, in casu retten til effektive retsmidler, der er sikret ved Chartrets art. 47.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 90 -

...forhold, at eneretten også omfatter værket i ændret skikkelse, gør det vanskeligt at arbejde med et skarpt kriterium for rettens udstrækning. Selv om værket beskyttes i forskellige udtryksformer, er der alene tale om beskyttelse af værkets fremtoning (»den ydre form«), ikke om beskyttelse af den underliggende idé, og værkets identitet, som denne er

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 92 -

...tilfælde, hvor der foreligger såvel ligheder som forskelle, og hvor opgaven består i at afgøre, om der herved foreligger en efterligning eller »bearbejdelse« af det beskyttede værk (§ 4, stk. 1) eller om der foreligger et helt igennem »nyt og selvstændigt« værk frembragt gennem »fri benyttelse« af det oprindelige værk uden at krænke dette (§ 4, stk. 2).

Læs på Jurabibliotek

(...)

...der lagdes afgørende vægt på, at kunstnere efter »en fast tradition« kan anvende andres beskyttede værker i netop collager (som i parodier og travestier). I U 2020.1179 SH fandtes selvstændig benyttelse af udskårne dele af et maleri omvendt at være råden over originalværket »i ændret skikkelse«, jf. OHL § 2, stk. 1, og ikke omfattet af § 4, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek



Beskyttelsens udstrækning ved anvendt kunst

- Side 97 -

...tilsvarende U 1992.909 SH (spisebord), hvor der fandtes at være grundlag for et forbud efter OHL § 2 som følge af, at sagsøgtes produkter »fremstår som efterligninger..., og at parternes produkter er forvekslelige for det købende publikum«. Af samme grunde fandtes sagsøgte i 1992-dommen endvidere at have handlet i strid med god markedsføringsskik.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...knivsæt at være en sådan lighed, at der var tale om en »risiko for forveksling« og en »tilstræbt efterligning«, hvilket ansås for at være i strid med OHL § 2, jf. § 1 – de nævnte præmisser leder tankerne lige durk mod kriterierne for det markedsføringsretlige efterligningsværn (som der ikke var procederet på), jf. Markedsret Del 2, 8. udg., p. 186 ff.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 98 -

...oplevelse af identitet for beskueren med det utrænede øje«. Da lighederne var betydelige, helhedsindtrykket var det samme, og efterligning ansås for tilstræbt, fandtes der at foreligge en krænkende efterligning efter såvel OHL § 2 som MFL § 3, uden at landsretten ses at skelne mellem de nævnte to bestemmelser eller betingelserne for at anvende dem.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 99 -

...Infopaq (EU:C:2009:465), præmis 43, ifølge hvilken beskyttelsen af eneretten efter infosoc-direktivets art. 2, litra a (jf. OHL § 2, stk. 1 og 2), skal have »en vid udstrækning«. Dette er siden blevet bekræftet af Domstolen i sag C-683/17: Cofemel (EU:C:2019:721), præmis 35. Sidstnævnte sag handlede specifikt om brugskunst (tøjmodeller/designertøj).

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 100 -

...pengesedler vurderes som lovlig i medfør af OHL § 23, stk. 3, eller en almindelig de minimis-regel (sml. nedenfor pkt. 3.5.4).7474. Når Højesteret i nævnte sag begrundede frifindelsen med, at der slet ikke var tale om en eksemplarfremstilling omfattet af OHL § 2, stk. 1, er dette imidlertid ikke længere udtryk for gældende ret, jf. nu OHL § 2, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek



Særligt om arkitekt- og ingeniørtegninger

- Side 101 -

...nærliggende at antage dette, idet beskyttelsen også gælder for værkets omarbejdelse »i anden litteratur- eller kunstart eller i anden teknik«, jf. OHL § 2, stk. 1, og idet dette givetvis skal tages for pålydende fsv. angår andre litterære værker (f.eks. en roman eller et filmmanuskript omarbejdet til en film). Således forholder det sig imidlertid ikke helt.

Læs på Jurabibliotek



Særligt om onlinedelingstjenester

- Side 105 -

...platform, som dennes brugere benytter til at uploade krænkende materiale, medmindre platformen kan siges selv at give almenheden adgang til sådant indhold. Det sidste vil der navnlig være tale om 1) hvis operatøren af platformen har konkret kendskab til en ulovlighed og undlader straks at gribe ind (slette indholdet eller blokere adgangen), 2) hvis

Læs på Jurabibliotek



Droit moral

- Side 108 -

...hjemlede indskrænkninger i ophavsretten kan foretages uden ophavsmandens samtykke. I den forbindelse skal det bemærkes, at en bevarelse af droit moral-beskyttelsen efter udnyttelsesrettens overgang til andre ikke er betinget af et kontraktligt forbehold herom, idet ophavsmanden kun i meget begrænset omfang kan frafalde denne ret, jf. OHL § 3, stk. 3.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 109 -

...originalen tilstrækkelig kunstnerisk retfærdighed. Som et eksempel på det sidste kan nævnes U 1979.388 H, hvor der antoges at foreligge en krænkelse af billedhuggeren Edvard Eriksens kunstneriske anseelse og egenart ved eksemplarfremstilling af hans Langelinie-skulptur Den lille Havfrue som turistsouvenir i en forgrovet og ubehjælpsom efterligning.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 110 -

...af en faglig artikel om fodertilskud til hunde, hvilket indebar overtrædelse af OHL § 3, stk. 2 (og § 2). Se også U 2007.1350 V om en ophavsretsbeskyttet stol, som uden tilladelse blevet benyttet med en fremtrædende placering i nogle motiver, der indgik i en reklamekampagne for et supermarked – det må antages, at både OHL § 2 og § 3 her var krænket.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...sagt og gjort med et glimt i øjet, vil her som så mange andre steder ofte få lov at passere, og hverken ophavsrettens ideelle rettigheder (OHL § 3, stk. 2) eller økonomiske rettigheder (OHL § 2) er til hinder for, at dele af et værk gengives eller bearbejdes i parodier, travestier, karikaturer, satire og lignende. Dette blev allerede i motiverne til

Læs på Jurabibliotek



Privatkopiering – blankmedievederlag – midlertidig kopiering

- Side 120 -

...ikke mellem privat og erhvervsmæssig eksemplarfremstilling. Den gælder på den anden side ikke for andre former for midlertidig kopiering end den nævnte. Omfattet af undtagelsen i OHL § 11 a er navnlig de skærm-, RAM- og cache-kopier, som skabes i en internetbrugers computer i forbindelse med browsing på nettet, jf. sag C-360/13: PRCA (EU:C:2014:1195).

Læs på Jurabibliotek



Citater og anden gengivelse – herunder i reklame- og salgsøjemed

- Side 126 -

...værker m.v., jf. Markedsret Del 2, 8. udg., p. 142 ff. Se hertil U 1991.842 H (reklamebrug af et citat fra en avisartikel var i strid med ICC’s reklamekodeks og almindelige retsgrundsætninger) samt FED 1999.502 SH (videnskabelig artikel misbrugt i kommercielt øjemed med overtrædelse af såvel OHL §§ 2-3 som markedsføringslovens generalklausul til følge).

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 127 -

...gengives/videregives, jf. U 1987.882 H. Særlige pressemeddelelser eller pressepublikationer vil på sædvanlige vilkår kunne være beskyttede efter OHL § 2 som litterære værker og ellers efter særreglerne i § 72 (pressemeddelelser fra kilder i udlandet) og § 69 a (om presseudgiveres rettigheder til onlineanvendelse), men selve nyheden er ikke eneretsbeskyttet.

Læs på Jurabibliotek



Om analog og digital konsumption – samt følgeret (droit de suite)

- Side 128 -

...stk. 4, nr. 1. Fremførelsesretten er ikke som visningsretten genstand for konsumption i forbindelse med eksemplaroverdragelse, men OHL § 21 rummer visse indskrænkninger i ophavsmandens eneret til offentlig fremførelse af et udgivet værk. Lige så lidt indbefatter overdragelsen af et eksemplar en overdragelse af selve ophavsretten, jf. OHL § 53, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek



Ret til ændringer

- Side 133 -

...om, at en aftaleerhverver ikke ved en overdragelsesaftale opnår ret til at ændre værket, medmindre ændringen er sædvanlig eller åbenbart forudsat. Endelig fastslår OHL § 36, stk. 1, at retten til at ændre i edb-programmer, som man har erhvervet ret til at benytte, er begrænset til det funktionsmæssigt nødvendige, sml. småtrykket ovenfor pkt. 3.5.2.

Læs på Jurabibliotek



Aftalte begrænsninger

- Side 137 -

...ikke var omfattet af OHL § 36, stk. 1, nr. 1 – hvilket også må være korrekt, da den nævnte bestemmelse alene hjemler kopiering, der er teknisk nødvendig (i modsætning til kommercielt hensigtsmæssig). Hvis forholdet havde været omfattet af § 36, stk. 1, nr. 1, ville der uden hensyn til parternes aftale ikke have foreligget nogen ophavsretskrænkelse!

Læs på Jurabibliotek



Rettens overgang

- Side 138 -

...overdragelse af ophavsretlige forbuds- og påtalebeføjelser. I modsætning hertil taler man om simple licenser, hvor licenstageren kun får en ret (men ikke eneret) til at udnytte værket. Ophavsmanden kan dog også ved anden aftale tillægge andre søgsmålskompetence til at forfølge en retskrænkelse, jf. sag C-597/19: Mircom (EU:C:2021:492) og U 2021.4522 V.

Læs på Jurabibliotek



Nærtstående og supplerende rettigheder

- Side 145 -

...sidste må f.eks. antages at udelukke ren oplæsning af en tekst uden nogen selvstændig »fortolkning« af teksten. Det sidste kan også formuleres som et krav om en vis »præstationshøjde« – hvilket lige så lidt som begrebet »værkshøjde« må forstås som et »kvalitetskrav«. Der vil typisk være tale om »sceniske« musik-, skuespil- eller dansepræstationer.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...stk. 6, er opregnet en række henvisninger til forskellige bestemmelser i OHL kapitel 1-3, som skal finde tilsvarende anvendelse her – bl.a. en hel del af lånereglerne i OHL kapitel 2.136136. For aftaler om indspilning af film, rummer OHL § 65, stk. 5, en særlig formodningsregel vedrørende retten til udlejning af filmen, sml. ovenfor pkt. 3.6 in fine.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 147 -

...udsendelserne som tekniske signaler, hvorimod udsendelsernes indhold (programmerne) ikke beskyttes her, men på sædvanlige betingelser kan være beskyttet som ophavsretlige værker i medfør af OHL §§ 1-2.139139. Radio- og tv-udsendelsers programindhold vil under forudsætning af fornøden værkshøjde kunne anses som henholdsvis litterære værker og filmværker.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 148 -

...sine rettigheder til værket uden samtykke fra bestilleren (som ikke nødvendigvis er identisk med den portrætterede, hvis personlighedsbeskyttelse følger af anden lovgivning). Enkeltbilleder fra film er som nævnt beskyttet som fotografiske billeder. I U 2017.1870 SH var OHL § 70 krænket ved uhjemlet anvendelse af et fotografi på en facebookhjemmeside.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 150 -

...benytter i stedet begreberne »udtræk« og »genanvendelse«, og det står muligvis ikke ganske klart, om begrebet »udtræk« skal (eller kan) forstås helt i overensstemmelse med en gængs ophavsretlig eksemplarfremstilling.146146. Sml. Hanne Kirk Deichmann i Egelund Olsen og Engsig Sørensen (red.): Europæiseringen af dansk ret, 2008, p. 641 ff. (p. 644 f.).

Læs på Jurabibliotek



Ikke-økonomisk skade

- Side 436 -

...såvel OHL § 83, stk. 3, som de tilsvarende bestemmelser i de øvrige immaterialretslove – der alle har deres nuværende formulering fra 2005-ændringsloven til implementering af retshåndhævelsesdirektivet – er anvendelsen begrænset til den skade, der ikke er af økonomisk art, hvilket mest nærliggende synes at måtte forstås som krænkelse af en ideel ret.

Læs på Jurabibliotek



Inddragelse og tilintetgørelse m.v.

- Side 440 -

...frembringelser, der er beskyttet efter OHL §§ 65-71. Reglen gælder således ikke for ulovlige tekniske foranstaltninger omfattet af OHL §§ 75 b-75 c, der dog – ligesom andre krænkende genstande – vil kunne konfiskeres efter strfl. § 75. I U 1997.503 Ø og U 2006.2463 V blev nogle ophavsretskrænkende kopier konfiskeret med hjemmel i strfl. § 75, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek



Bruxelles I-forordningen

- Side 443 -

...i Danmark for en forbudssag rettet mod en udenlandsk hjemmeside, der udbød kopier af produkter, som var ophavsretsbeskyttede i Danmark, idet hjemmesiden rettede sig mod det danske marked og muliggjorde, at danske forbrugere kunne købe de udbudte produkter, hvorved disse blev gjort »tilgængelige for almenheden i Danmark«, jf. OHL § 2, stk. 3, nr. 1.

Læs på Jurabibliotek