- Side 32 -
...3, stk. 1, har han altså ikke overdraget til avisen, den beholder han selv. Journalisten må også kunne sige nej til, at avisen pludselig giver sig til at udgive hans artikler i bogform. Han får løn for at skrive avisartikler til avisen, ikke til at levere indhold til bøger. Retten til bogudgivelse er med andre ord ikke gået over til arbejdsgiveren.
- Side 38 -
Ændringer af de ansattes værker kan ikke alene stride mod § 56, men også mod respektretten i ophavsretslovens § 3, stk. 2, hvis ændringerne har en karakter, der krænker ophavsmandens anseelse eller egenart. Om rettighederne efter § 3 kan overgå til arbejdsgiveren efter almindelige regler om ophavsret i ansættelsesforhold behandles nedenfor i afsnit 6.
- Side 43 -
...stk. 1). Respektretten efter § 3, stk. 2, giver ophavsmanden mulighed for at modsætte sig, at værket ændres eller bruges på en måde eller i en sammenhæng, der er krænkende for vedkommendes kunstneriske anseelse eller egenart. Læs mere om de ideelle rettigheder i Schovsbo/Rosenmeier/Salung Petersen, Immaterialret s. 173 ff. og Schønning, Komm.OPHL.
(...)
...regler om indgåelse, fortolkning og udfyldning, jf. nærmere nedenfor E. Men når det handler om overdragelse af de ideelle rettigheder, bestemmer ophavsretslovens § 3, stk. 3, at ophavsmanden ikke kan frafalde de ideelle rettigheder, »medmindre det gælder en efter art og omfang afgrænset brug af værket«. Meningen er, at aftaler, der går ud på, at ophavs-
(...)
- Side 44 -
...er, hvad parterne signalerer over for hinanden, og hvad de bør indse. Se nærmere f.eks. Ussing, Aftaler s. 103 f, Bryde Andersen, Grundlæggende aftaleret bl.a. s. 18, 81 f, 214, Lynge Andersen/Madsen, Aftaler og mellemmænd s. 93 ff. I sagen her signalerer fotografen, at han giver slip på sine rettigheder både efter § 2 og § 3. Og så fanger bordet.
(...)
Man skal i den sammenhæng være opmærksom på, at ophavsretslovens § 3, stk. 3, kun bestemmer, at aftaler om de ideelle rettigheder skal være spe-