Bemærk, at § 71 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 71, om det har en betydning.
- Side 332 -
Ifølge katalogreglen i ophavsretslovens § 71, stk. 1, opnår den, der fremstiller et katalog, en tabel, en database eller lignende, hvori et større antal oplysninger er sammenstillet, eller som er resultatet af en væsentlig
- Side 335 -
...som beskyttelsesobjekt også formularer, jfr. udkastets § 43. Disse er ikke medtaget i lovforslaget, idet det må antages, at en beskyttelse af disse arbejder ville modvirke den ønskelige standardisering af formularer og blanketter, som tilstræbes både inden for forretningslivet og inden for administrationen.«600600 Jf. FT1959/1960, tillæg A, sp. 2771.
(...)
Den nugældende bestemmelse i ophavsretslovens § 71 indeholder ud over den oprindelige katalogbeskyttelse også en databasebeskyttelse på baggrund af databasedirektivet.603603 Direktiv 96/9/EF.
(...)
- Side 336 -
...oplysninger, som er udtryk for en så væsentlig investering, at beskyttelse vil kunne indtræde.604604 Peter Schønning fastholder, at formularer og blanketter er undtaget beskyttelsen i ophavsretslovens § 71, jf. Ophavsretsloven med kommentarer, 6. udgave, 2016, s. 128 og 677. Der findes dog ikke trykt retspraksis, der tager stilling til spørgsmålet.
(...)
...herunder stoppesteder, tidspunkter og kommentarer til brug for chaufførernes kørsel og kundebetjening, f.eks. hvor bilen skal bakkes ind for bedst at kunne betjene kunderne, eller hvor der kan forventes et stort salg. Disse turlister kunne sammenlignes med et kundekartotek og kunne derfor sidestilles med en database i henhold til ophavsretslovens § 71.
(...)
...værkshøjdekravet i henhold til § 1, men vil nærmere kunne beskyttes som en tabel eller lignende i henhold til § 71. Det må således antages, at beskyttelsen af regnskabsopstillingerne måtte findes i ophavsretslovens § 71, uagtet at hverken fogedretten eller landsretten anførte noget nærmere om beskyttelseskriterierne i henhold til denne bestemmelse.
(...)
...virksomhedens ydelser, samarbejdet med kunderne og betydningen af en række faktuelle forhold, var resultatet af en væsentlig investering fra virksomhedens side, ligesom kompendiet ikke kunne sidestilles med et katalog, en tabel eller en database, jf. ophavsretslovens § 71. En tidligere medarbejder havde derfor ikke krænket denne bestemmelse ved at
(...)
- Side 337 -
...en beskeden tidsmæssig investering fra virksomhedens side, idet oplysningerne let kunne findes og sammensættes af andre, hvorfor beskyttelse efter ophavsretslovens § 71 ikke kunne gives. Modsat omfattede turlisterne i Hjem-Is-sagen et meget stort antal oplysninger, som ikke let kunne findes og samles af andre, hvorfor udfaldet her blev anderledes.
- Side 344 -
...forretningsdokumenter der kan være beskyttet af ophavsretsloven, lov om forretningshemmeligheder eller markedsføringsloven. Som det fremgår af retspraksis, vil dokumenterne ofte være kumulativt beskyttet af flere regelsæt. Således var nogle turlister i U 2012.1543 V beskyttet i henhold til ophavsretslovens § 71, og de var samtidig erhvervshemmeligheder.
(...)
- Side 345 -
...værkshøjdekravet. Opfyldes betingelserne i ophavsretslovens § 71, kan blanketter og skemaer formentlig også opnå beskyttelse efter katalogreglen, som ligeledes muliggør beskyttelse af kataloger, tabeller, databaser og forskellige opstillinger, som indeholder sammenstilling af et større antal oplysninger, eller som er resultatet af en væsentlig investering.