- Side 63 -
...opstilles kriterier for, hvornår en opfindelse kan patenteres i Danmark. Der henvises til beskrivelsen af patenterbare opfindelser ovenfor i kapitel I, afsnit C.2. Tilsvarende opstilles der i brugsmodellovens §§ 1 – 5 kriterier for, hvornår en frembringelse kan registreres i Danmark. Der henvises til beskrivelsen af brugsmodeller ovenfor kapitel I.
De fleste lande har imidlertid en række undtagelsesbestemmelser, der betyder, at en opfindelse inden for et givet område ikke kan patenteres. I Europa kunne dette f.eks. dreje sig om en fremgangsmåde til terapeutisk behandling, som foretages på mennesker, jf. patentlovens § 1, stk. 3, brugsmodellovens
(...)
- Side 64 -
...brugsmodellovens § 2, stk. 1, nr. 3, og konventionens artikel 52, stk. 2, litra c. Undtagelsesbestemmelserne afviger fra hinanden landene imellem. F.eks. kan en fremgangsmåde til terapeutisk behandling, som foretages på mennesker, således patenteres i USA. På samme måde gælder der i USA mere lempelige krav i relation til patentering af computerprogrammer.
- Side 65 -
...udlandet ikke almindeligt anerkendt – undtagelse fra det patenterbares område, og at det i hvert fald overfor de talrige danske arbejdstagere, der er ansat indenfor de industrier, som omfattes af denne bestemmelse, er en urimelighed, at de ikke skal have samme krav på godtgørelse, som arbejdstagerne efter lovudkastet får indenfor andre industrier.«
- Side 66 -
...at ejendomsretten til aktiver frembragt af en ansat, under den ansattes udførelse af arbejdet, tilhører arbejdsgiveren er således fraveget i relation til retten til opfindelser, jf. princippet i patentlovens § 1 om, at »Den, der har gjort en opfindelse [...] har i overensstemmelse med denne lov ret til efter ansøgning at få patent på opfindelsen«.
- Side 68 -
Programmer for datamaskiner kan ikke patenteres eller brugsmodelsbeskyttes, jf. patentlovens § 1, stk. 2, nr. 3, og brugsmodellovens § 2, stk. 2, nr. 3. Man har derfor antaget, at computerprogrammer ikke har kunnet patenteres.
- Side 76 -
§ 3 fastslår, hvad der også var gældende ret forud for LAO’s ikrafttræden, nemlig at den, der har gjort en opfindelse, har ret til at få patent på opfindelsen, jf. princippet i patentlovens § 1.