- Side 303 -
Patentrettens saglige område er afgrænset i lovens indledende bestemmelser (PTL §§ 1, 1 a, 1 b og 2). Heraf fremgår følgende:
- Side 328 -
...biologisk materiale«, se art. 3, jf. PTL § 3, stk. 6. Plantesorter og dyreracer kan dog ikke patenteres (art. 4), og det samme gælder »det menneskelige legeme på alle de forskellige stadier af dets opståen og udvikling« (art. 5, stk. 1, jf. PTL § 1 a). Isolerede dele, herunder isolerede gener, kan derimod patenteres, se art. 5, stk. 2, og straks nedenfor.
- Side 330 -
...naturen i øvrigt er selvsagt meningsløs. For det andet omfatter vi de menneskelige gener med helt andre følelser end de ordinære kemiske forbindelser, og sådan må det nødvendigvis være, idet generne som informationsbærere determinerer hele vor eksistens og livsudfoldelse, sundhed og sygdom, intelligens, fremtoning osv. Det er dette følelsesmæssige re-
(...)
- Side 331 -
...EU-Domstolen understregede i dommen af 6.7.2010 i C-428/08 (Monsanto) præmis 44 og 45, ligeledes betydning af, at funktionen er angivet, og præciserede, at direktivet ikke giver nogen beskyttelse til en patenteret dna-sekvens, der ikke kan udøve den specifikke funktion, den er patenteret for, jf. nærmere om spørgsmålet om beskyttelsens omfang nedenfor F.2.
- Side 422 -
...materiale på ansøgningstidspunktet, fordi opfindelsen ifølge sin beskaffenhed ikke var patenterbar etc., og domstolene har adgang til fuld, materiel efterprøvelse af disse spørgsmål. Herudover opregnes der i § 52, stk. 1, nr. 2-4, nogle ugyldighedsgrunde, der har med selve ansøgningsproceduren at gøre, bl.a. at beskrivelsen ikke er fyldestgørende.