- Side 288 -
Der gælder for alle patenter en generel bestemmelse om, at patenter ikke kan meddeles på opfindelser, hvis udnyttelse ville stride mod sædeligheden eller den offentlige orden, jf. patentlovens § 1 b, der svarer til EPK art. 53 a.
(...)
Efter den nugældende bestemmelse i patentlovens § 1 b, stk. 3, indsat i 2000 som et specifikt udslag af forbuddet mod patentering af opfindelser, der strider mod sædeligheden, udelukkes fra patentering:
(...)
- Side 289 -
...pluripotente stamceller høstet fra menneskeligt væv er acceptable, mens retstillingen har været uklar for så vidt angår embryonale stamceller, dvs. stamceller høstet fra menneskelige æg og fostre, jf. ovennævnte særbestemmelsen i patentlovens § 1 b, stk. 3, nr. 3, om forbud mod patentering af kommerciel eller industriel anvendelse af menneskelige embryoner.
(...)
...»menneskeligt embryon«. Dette gælder, såfremt den i lyset af den aktuelle videnskabelige viden ikke som sådan har en iboende evne til at udvikle sig til et menneske. Hvorvidt denne evne eksisterer, tilkommer det den nationale ret at undersøge.« Dommen er en opfølgning på en forudgående intens debatering af, hvorledes forbuddet mod anvendelse af menneskelige
(...)
- Side 290 -
...plantesorter i forhold til dyreracer. Bestemmelsen, der hidrører fra tiden før den seneste udvikling af bioteknologien, har næppe en klar afgrænsning. Det er givet, at der kan tages patent på mikrobiologiske organismer og formentlig også på genmanipulation af dyr, der ikke udgør en race, jf. om patentlovens § 1 b, stk. 3, sidste led, nævnt ovenfor.
(...)
- Side 291 -
...Patentlovens § 1 b, stk. 3 sidste led om ændring af dyrs genetiske identitet, er den afgørelse, der efter amerikansk mønster tillod patent på den såkaldte ONCO Mouse,425425. European Patent Office − Board of Appeal af 3. oktober 1990 − sag T 0019/90. dvs. en mus, der til brug for lægemiddelforsøg, er manipuleret således, at den meget let får kræft.