Bøger, som nævner Patentloven § 3

Parallelhandel – konsumption

- Side 46 -

...opfattelsen i dansk ret, at der ikke gælder noget globalt konsumptionsprincip, hvilket blev bekræftet i U 1994.488 V. Med formuleringen af PTL § 3, stk. 3, nr. 2 (som blev ændret i 2000), er det nu blevet fastslået i selve lovteksten, at der her gælder – og kun gælder – regional EØS-konsumption. Det samme gælder for brugsmodeller, jf. BML § 6, stk. 3, nr. 2.

Læs på Jurabibliotek



Særligt om arkitekt- og ingeniørtegninger

- Side 102 -

...opstilles til nyhed og opfindelseshøjde.7777. Er der tale om en beskrivelse af en teknisk metode til fremstilling af et produkt, vil beskyttelse heraf på de sædvanlige patenterbarhedsbetingelser kunne ske i et såkaldt fremgangsmådepatent, som også omfatter de på grundlag heraf fremstillede produkter, jf. PTL § 3, stk. 1, nr. 3, samt nedenfor pkt. 4.4.

Læs på Jurabibliotek



Enerettens indhold – patentindgreb

- Side 174 -

...opfindelsen erhvervsmæssigt, jf. PTL § 1, stk. 1, smh.m. stk. 3, nr. 1. Beskyttelsens indhold er nærmere angivet i PTL § 3, som i stk. 1 angiver, hvad der skal anses for egentlige patentkrænkelser (patentindgreb), og i stk. 2 yderligere – på visse betingelser – gør den blotte bistand til en uhjemlet udnyttelse af patentet til et selvstændigt patentindgreb.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...retsvirkninger i Danmark som et patent, der er meddelt af Patent- og Varemærkestyrelsen, jf. PTL § 76. Et enhedspatent (UP-patent) har retsvirkninger efter Aftalens art. 25-27, der rummer regler om direkte og indirekte/middelbar udnyttelse af patentet svarende til PTL § 3, men dog ikke er udtømmende, sml. herved art. 24. Efter omstændighederne må Aftalens

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 175 -

Som direkte patentindgreb anses ifølge PTL § 3, stk. 1, nr. 1 og 2:

Læs på Jurabibliotek

(...)

Hertil knytter sig den såkaldte indirekte produktbeskyttelse i PTL § 3, stk. 1, nr. 3, som forbyder:

Læs på Jurabibliotek

(...)

...omstændigheder leveres eller tilbydes midler, der er egnede og bestemt til uhjemlet udøvelse af opfindelsen. Situationen minder om medvirken, men udgør et selvstændigt patentindgreb. Reglen blev indført i 1978, men de eneste retsafgørelser herom er så vidt vides to domme fra Sø- og Handelsretten af henholdsvis 8.2.2019 (T-8-17) og 14.3.2023 (BS-20549/2021).

Læs på Jurabibliotek

(...)

...3, nr. 4 (den såkaldte Bolar-regel), samt nedenfor pkt. 4.6.1, men efter omstændighederne kan indicierne for, at en krænkende markedsføring på dette grundlag vil blive iværksat inden beskyttelsestidens udløb, dog være så overbevisende, at et midlertidigt forbud kan nedlægges forinden, jf. U 2009.542 Ø og hertil Salung Petersen i NIR 2009, p. 396 ff.

Læs på Jurabibliotek



Alment om indskrænkningerne

- Side 180 -

Den i patentretten indeholdte eneret må tåle visse indskrænkninger af praktiske og samfundsmæssige grunde. Som nævnt følger det af PTL § 3, stk. 3, nr. 1, at

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 181 -

...handlinger, som udføres i forsøgsøjemed i forbindelse med genstanden for den patenterede opfindelse, er heller ikke omfattet af eneretten, jf. PTL § 3, stk. 3, nr. 3. Det sidste giver mulighed for »reverse engineering«, hvor man dissekerer og analyserer konkurrenternes patenterede produkter med henblik på at undersøge eventuelle videreudviklingsmuligheder.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Et par indskrænkninger af mere direkte omsætnings- og konkurrencemæssig betydning (og samtidig med indlysende sundhedsøkonomiske aspekter) findes i PTL § 3, stk. 3, nr. 4 og 5. Begge vedrører alene lægemidler og lægemiddelpatenter.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 182 -

...EU/EØS-land.194194. For det EU-retlige enhedspatent følger konsumptionsprincippet af Aftalens art. 29. Sml. ovenfor pkt. 2.9.2. Det skal bemærkes, at konsumptionsprincippet i patentretten gælder mere generelt end i ophavsretten, idet der ikke sondres mellem forskellige opfindelseskategorier eller forskellige former for efterfølgende (erhvervsmæssig) udnyttelse.

Læs på Jurabibliotek



Indskrænkninger i eneretten

- Side 203 -

...indskrænkninger i den lovbestemte brugsmodelret kan der også generelt henvises til, hvad der gælder for patenter, jf. ovenfor pkt. 4.6, herunder bl.a. fri adgang til ikke-erhvervsmæssig udnyttelse og »reverse engineering«, jf. BML § 6, stk. 3 (svarende til PTL § 3, stk. 3, nr. 3) samt mulighed for forbenyttelsesret, jf. BML § 9 (svarende til PTL § 4).

Læs på Jurabibliotek



Indskrænkninger i eneretten

- Side 207 -

...vurdering af topografien i medfør af HLL § 6, stk. 2, nr. 2 og 3, er udtrykkeligt er undtaget fra forbuddet. Denne undtagelse giver andre mulighed for kopiering med henblik på »reverse engineering«, hvorved chippen så at sige skilles ad og den anvendte teknik m.v. analyseres med henblik på ny produktudvikling (sml. princippet i PTL § 3, stk. 3, nr. 3).

Læs på Jurabibliotek



Indskrænkninger i eneretten

- Side 228 -

...videre, at designretten ikke er til hinder for, at designet anvendes i forsøgsøjemed. Denne bestemmelse svarer til PTL § 3, stk. 3, nr. 3, om »reverse engineering«, men vil dog næppe få tilnærmelsesvis samme praktiske betydning som i patentretten. Bestemmelsen kan forekomme lidt aparte i en eneretslov, der har produktets udseende som sin genstand.

Læs på Jurabibliotek



Erhvervsmæssig brug

- Side 306 -

...efterfølgende handlinger kan der siges at være tale om, hvis f.eks. en lovligt omsat vares emballage genbruges erhvervsmæssigt af andre erhvervsdrivende, således at en anden vare end den originale nu markedsføres og sælges i den mærkede emballage, hvorved den anden vare får udseende af at være (eller i hvert fald have forbindelse til) den originale mærkevare.

Læs på Jurabibliotek