- Side 284 -
...patentdokumenterne, er endelig en meget vigtig oplysningskilde inden for de tekniske videnskaber. De er præcise og velsystematiserede, og de følges da også med stor opmærksomhed af de forskningsorienterede virksomheder. Materialet har et betydeligt omfang, men der findes en række både gratis og kommercielle søgeredskaber, se nærmere på PVS’ eller EPOs hjemmesider.
- Side 286 -
...opfinderens arbejdsgiver), skal ansøgeren godtgøre sin ret til opfindelsen, se PTL § 8, stk. 4, jf. hertil §§ 17 og 18. Opfinderen skal altid være en bestemt person eller bestemte personer. Juridiske personer anerkendes ikke som opfindere. De kan derimod godt være ansøgere, men dertil kræves, at opfinderretten er overdraget til dem, jf. nærmere nedenfor D.
...verbale beskrivelser opbygges traditionelt over den såkaldte problemløsningslære, dvs. at opfindelsen beskrives som en hensigtsmæssig løsning på et nærmere angivet teknisk problem. I forbindelse hermed gives en redegørelse for teknikkens stade (»state of the art«) før opfindelsen, således at man får et indtryk af opfindelsens beskaffenhed og betydning.
(...)
...8 a. Deponeringen skal foretages hos en institution, som er international deponeringsmyndighed (»international depositary authority«) i henhold til Budapest-traktaten af 1977, og foretages i overensstemmelse med denne traktat, jf. nærmere patentbekendtgørelsens kap. 6. Rent praktisk sker opbevaringen af mikroorganismerne ved, at man nedfryser dem.
(...)
- Side 287 -
...opfindelseshøjde og i krænkelseslæren. Kriteriet har i alle tilfælde karakter af en abstrakt retlig standard, og det kan ikke relateres til en bestemt nærmere identificeret person/personkreds, jf. Lindgreen/Schovsbo/Thorsen: PTL-kom., s. 220 f. Se generelt Riis/Trzaskowski i Dahl/Riis/Trzaskowski (red.): Liber Amicorum Peter Møgelvang-Hansen 2016, s. 437-469.
- Side 289 -
...fremgangsmåder, herunder fremstillingsprocesser og medicinske og ikke-medicinske anvendelser. Ved kemiske forbindelser skal en bestemt anvendelse ikke angives i patentkravet, PTL § 8, stk. 2, 2. pkt. Hvert patentkrav må kun angå én opfindelse, og et patentkrav kan f.eks. ikke både angå et apparat og en fremgangsmåde til at anvende apparatet, jf. PTL § 10.
- Side 290 -
Sammendraget skal alene tjene som kilde til hurtig teknisk information, og loven foreskriver udtrykkeligt, at det ikke må tillægges anden betydning, det vil navnlig sige betydning ved fastlæggelsen af beskyttelsens omfang, PTL § 8, stk. 3.
...ansøgningsgebyr og årsgebyr, PTL § 8, stk. 5. De gældende gebyrer fremgår af PTL, kapitel 10 D. De justeres løbende, idet princippet er, at patentvæsenet økonomisk skal hvile i sig selv. Ansøgningsgebyret er p.t. 3.000 kr. (grundgebyr). Årsgebyret er 500 kr. pr. år for de første år, men stiger derefter og når op på 5.100 kr. for det 20. år, jf. PTL § 99.
- Side 303 -
...beskaffenhed som en vigtig kilde til teknisk information. Det er bl.a. derfor, at man i USA stiller krav om, at opfindere skulle angive den for så vidt det er ham bekendt »best mode« for udnyttelsen af opfindelsen. Omgåelser af kravet om effektiv information vil i øvrigt efter omstændighederne kunne medføre patentets ugyldighed, jf. PTL § 52, stk. 1, nr. 2.
- Side 307 -
...stk. 2. Forbindelsen skal her blot fremtræde veldefineret (kemisk formel el.lign. og de fornødne angivelser af karakteristika, såsom smeltepunkt, kogepunkt etc.) og med angivelse af en teknisk effekt. Sådanne patenter udstedes nu i et meget stort antal og giver ikke længere anledning til principielle drøftelser med hensyn til deres patenterbarhed.
- Side 316 -
...omsider frem til den patenteringsordning, der længe havde været gældende i industriens hovedlande. Ændringen fremtræder formelt i PTL § 8, stk. 2, 2. pkt., hvoraf fremgår, at »den omstændighed, at opfindelsen angår en kemisk forbindelse, medfører ikke, at en bestemt anvendelse skal angives i patentkravet«. En sådan skal derimod fremgå af beskrivelsen.
- Side 321 -
Stofpatenter (produktpatenter) inden for lægemiddelindustrien har en ubegrænset produktbeskyttelse, idet PTL § 8, stk. 2, 2. pkt., foreskriver, at en bestemt anvendelse ikke skal (men jo gerne må) angives i patentkravet. Sådanne
- Side 332 -
...patentbekendtgørelsens kap. 6. Ved mikroorganismer forstås herved ethvert materiale af mikroskopisk eller submikroskopisk størrelse, som enten kan replikere sig selv eller styre sin egen replikation (f.eks. vira, plasmider, cellelinjer, protozoer og éncellede alger). Mange patenter inden for dette område er af stor betydning for lægemiddelindustrien (antibiotika).
- Side 356 -
...interesser. Ved vurderingen af, om opfinderretten er overdraget, anlægges en normal aftalefortolkning, se den nævnte SHD. Om opfinderrettens »natur« se U 2021.264 Ø. Heraf fremgår også bl.a., at man ikke af »opfinderretten« kan udlede en selvstændig »ret« til en offentliggjort patenterbar viden, som giver »ejendomsretten til en andens patentansøgning«.
- Side 359 -
...rettigheder, som PTL giver. Dette er ifølge PTL § 1, »den som har gjort en opfindelse«, jf. lige ovenfor. Status som »opfinder« er med andre ord udtømmende reguleret i PTL, hvor den endog har karakter af et retskrav, jf. fortsættelsen af PTL § 1 »... har ret til...« og PTL § 8, stk. 4, hvorefter »opfinderens navn« skal nævnes i patentansøgningen.
- Side 378 -
...fremstilling af... kendetegnet ved...«), som altså også skal benyttes ved fastlæggelsen af beskyttelsens omfang, idet man da så at sige kan »læse« denne definition henover fremtidige fænomener: Falder de inden for »definitionen« (patentkravet), foreligger der (normalt) en krænkelse. Ellers gør der (normalt) ikke. Dette udgangspunkt kaldes patentkravslæren.
- Side 390 -
...patentkrænkelse. Rækkevidden af de kemiske patenter er i det hele meget tvivlsom, jf. ovenfor C.2.b, hvor det er fremhævet, at den gængse patentering af organiske forbindelser ofte er ganske dubiøs, og at man ved stofpatenter ikke behøver at anføre nogen bestemt anvendelse i patentkravet (PTL § 8, stk. 2, 2. pkt.). Beskyttelsen er hermed søgt gjort helt generel.