Bemærk, at § 47 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 47, om det har en betydning.
- Side 50 -
...den sidste sag tilsidesatte Naturklagenævnet kommunens ekspropriation af ca. 20 ha til brug for en golfbane blandt andet med henvisning til, at det var muligt at etablere en golfbane af international standard på det eksisterende areal, det vil sige som følge af manglende nødvendighed. Afgørelserne er refereret nærmere i kap. 4.2.3 om nødvendighed.
- Side 56 -
...kulturhistorisk formål. Havde kommunen i stedet vedtaget en lokalplan og gennemført ekspropriationen til stien på baggrund af denne, jf. planlovens § 47, kunne stien imidlertid være etableret alene ved servitutpålæg. Tilsvarende hvis ekspropriationen var sket med hjemmel i naturbeskyttelsesloven.6262. O. Friis Jensen: Miljøretten, bind I, 2. udg., 2006, s. 65.
- Side 60 -
...synonymt med nødvendighedskravet.6666. A.B. Boeck: Lov om planlægning, 2. udg., 2002, s. 360. Hjemlen er imidlertid ganske vidtgående, og det er da også i den juridiske teori blevet anført, at bestemmelsen »næppe er uproblematisk i forhold til aktualitetskravet«.6767. K. Revsbech: Lærebog i miljøret, 3. udg., 2002, s. 94. Der henvises til kap. 4.5.2.
- Side 61 -
...kommunalbestyrelsen kan ekspropriere fast ejendom, der tilhører private, eller private rettigheder over fast ejendom, når ekspropriationen vil være af væsentlig betydning for » at sikre gennemførelsen af en byudvikling i overensstemmelse med kommuneplanen« eller for »virkeliggørelsen af en lokalplan eller byplanvedtægt«. Planlovens § 47 gennemgås i kap. 4.5.
(...)
...vil være hurtigere end efter planlovens § 47, hvor der forinden ekspropriationen skal vedtages en lokalplan med forudgående offentlighed m.v. Er gennemførelsen af vejprojektet derimod et led i en udvikling af et større område, hvor der også skal eksproprieres med hjemmel i planlovens § 47, kan det i nogle tilfælde være hensigtsmæssigt at gennemføre
- Side 65 -
...ikke tillægges afgørende vægt. Der kan derimod ikke gennemføres ekspropriationer med hjemmel i vejlovens § 43, stk. 2, til etablering af parkeringspladser, der ikke er omfattet af vejloven. Sådanne ekspropriationer kan imidlertid gennemføres efter planlovens § 47, jf. kap. 4.5. Der henvises til E.A. Abitz: Vejlovene med kommentarer, 1981, s. 109-110.
- Side 70 -
Kravet om »væsentlig betydning«, jf. planlovens § 47, stk. 1, er synonymt med det almindelige nødvendighedskrav, hvorfor der udover nedenstående specifikke bemærkninger til betingelserne for ekspropriation efter 1. og 2. led i planlovens § 47, stk. 1, kan henvises til den generelle gennemgang heraf i kap. 4.1, 4.2 og 4.3.
- Side 72 -
...Ekspropriationen blev opretholdt blandt andet med henvisning til, at der i kommuneplanen var redegjort nærmere for, at udbygningen af de i alt 2.000 nye boliger, som kunne rummes inden for det nye boligområde, skulle gennemføres inden for den 12-årige planperiode. Der henvistes herudover til, at der var udlagt reservearealer efter planperiodens udløb.
(...)
- Side 73 -
...planlovens § 47, stk. 1, 1. pkt., er således ikke ubegrænset. De refererede afgørelser illustrerer også, at udformningen af kommuneplan eller kommuneplantillæg i relation til redegørelse for forventninger til befolkningsudvikling og rummelighed af allerede udlagte rammeområder har betydning, hvis planen senere skal anvendes som ekspropriationsgrundlag.
- Side 74 -
Det lovlige ekspropriationsformål efter planlovens § 47, stk. 1, 2. led, er virkeliggørelse af en lokalplan eller en byplanvedtægt. Heri indgår et krav om,
(...)
- Side 77 -
...der i den konkrete sag tillige var tale om ekspropriation til fordel for en privat part. Afgørelsen er nærmere omtalt i kap. 4.2.3. Der er således ingen tvivl om, at Naturklagenævnet foretager en tilbundsgående prøvelse af nødvendighedskravet, hvilket også skal ses i sammenhæng med det brede ekspropriationsformål »virkeliggørelse af en lokalplan«.