- Side 520 -
...ubestemt kreds af personer er truet i en sådan grad, at det kan ses som et angreb på samfundsfreden, f.eks.:a voldsomme kollektive uroligheder i forbindelse med− demonstrationer − fodboldkampe− bandekrigeb terror eller forsøg herpåc større ulykker eller katastrofer forårsaget af menneskelige eller naturskabte faktorerd internationale kriser eller krig
- Side 533 -
...tilfældet vil være, hvor en beruset person flakker om på en befærdet vej. Rusen i sig selv kan dog også være så kraftig, at dette udgør en fare i sig selv, f.eks. hvor promillen nærmer sig dødelighedsgrænsen. Formår en stærkt beruset person at tage vare på sig selv, eller har tilstanden ingen betydning for faren, er det andre bestemmelser, der evt.
(...)
- Side 534 -
...måde, at det var nødvendigt med en detentionsanbringelse.« Retten lægger som anført tillige vægt på, at rockeren ikke var til fare for den offentlige orden eller sikkerhed. Denne begrundelse er i og for sig overflødig i forhold til spørgsmålet om detentionsanbringelsen, når retten allerede havde vurderet, at den pågældende kunne tage vare på sig selv.
(...)
- Side 535 -
...af strafferetlig forfølgning finder som regel ikke sted, selv om OBK § 3 under straf af bøde giver forbud mod at færdes på offentlige steder påvirket af spiritus (eller andet) i en sådan grad, at det kan give ulempe for andre, herunder f.eks. ved fumlegængeri på kørebanen eller opkast på fortovet. Justitsministeriet har ved to cirkulæreskrivelser i
(...)
- Side 536 -
...frihedsberøvelsen i detention, især om lægeundersøgelse og tilsyn med den detentionsanbragte. Opregningen er ikke udtømmende. De pågældende indgreb skal naturligvis opfylde kravene til nødvendighed, proportionalitet mv. Det vil derfor sige, at såfremt den berusede kan køres hjem til betryggende forhold, er en frihedsberøvelse i detentionen unødvendig.
(...)
...foreligger en konkret fare, kan indgrebsmidlerne i § 11, stk. 3 og 4, benyttes. Foretages undersøgelsen i relation til andres sikkerhed eller ro og orden, kræves der imidlertid fra begyndelsen en konkret fare. Det fremgår af formuleringen af PL § 11, stk. 2, nr. 2. Endelig kan indgrebsmidlerne i stk. 2, der er udtømmende angivet, benyttes med henblik på
(...)
- Side 537 -
...volde skade på sig selv. Endvidere er alle detentionslokaler udstyret ned videoovervågning, således at den vagthavende hele tiden fra sin plads kan holde øje med den detentionsanbragte. Forinden anbringelsen visiteres beruseren for genstande, med hvilke han kan skade sig selv, f.eks. en livrem. Hjemlen for dette indgreb må søges i PL § 11, stk. 3.
(...)
...frihedsberøvelsens forelæggelse for en dommer, såfremt den berusede var mistænkt for det strafbare forhold ved indbringelsen. Kun hvis der under opholdet i detentionen indledes en strafferetlig undersøgelse, f.eks. fordi man blandt den berusedes ejendele finder en boksnøgle, der fører til flere kg hash, vil frihedsberøvelsen kunne forlænges med de 24 timer.
- Side 547 -
...besluttede, efter at have undersøgt sagen, at indstille efterforskningen, idet han ikke fandt, at der var grundlag for at gøre et strafferetligt ansvar gældende. Statsadvokaten fandt ikke, at det var åbenbart, at der om aftenen bestod en sådan faresituation for manden, at politiet efter politilovens § 11 havde pligt til at tage sig af manden, som føl-
(...)
- Side 548 -
...ansatte på stedet skulle forholde sig, når de havde set nærmere på den pågældende, ligesom han burde have orienteret sine kollegaer på vagtcentralen om situationen. Rigsadvokaten fandt det således kritisabelt, at han undlod dette, ligesom han i for høj grad lagde ansvaret for, at der blev ydet hjælp, over på anmelder samt de øvrige ansatte på cafeteriet.
- Side 565 -
...op i en elmast, er det PL § 5, der skal anvendes, såfremt det skønnes, at beruselsen ikke gør den pågældende ude af stand til at tage vare på sig selv. Nok er han i en faresituation, men denne fare er ikke betydeligt forværret pga. beruselsen. Er det derimod en sanseløst beruset, der sidder og svajer i en trætop, er det PL § 11, der skal benyttes.
(...)
- Side 575 -
...genstande, hos personer, der på grund af alder, beruselse eller sygdom ikke evner at oplyse deres identitet. Det sker meget sjældent, at personer nægter at opgive deres generalia til politiet. Opgives anden mands generalia i en sigtet-situation, er det en overtrædelse af STRFL § 164, stk. 1, der normalt indebærer en straf på ubetinget fængsel i 40 dage.
- Side 584 -
Som fareafværgende foranstaltninger kan nævnes tilhold, områdeforbud, bortvisning og frihedsberøvelse. Frihedsberøvelse efter PL § 11 vil ofte finde sted af manden – der sædvanligvis er den berusede, fysisk aggressive part –