- Side 522 -
...stk. 4, kan frihedsberøves op til 6 timer, så kan det i den konkrete situation alligevel have været uberettiget at berøve barnet friheden i 4 timer. Dels kunne et mindre indgreb have været tilstrækkeligt, f.eks. et påbud, dels kan omstændighederne være sådanne, at det ikke har været nødvendigt eller proportionalt med så langvarig en frihedsberøvelse.
- Side 565 -
Uro i forbindelse med forsamlinger og forhold der har udartet i opløb, er selvstændig reguleret i PL §§ 8 og 9 og omtales i et senere afsnit. Også de mange særlove, der hjemler politiet indgrebsmuligheder i specielle situatio-
- Side 608 -
...der endte med at tildele politimesteren en næse.281281. Stevnsborg, s. 30. Det var betegnende, at militæret måtte inddrages ved disse uroligheder, da politiet slet ikke var dimensioneret til at kunne håndtere så alvorlige optøjer. Foruden en forordning fra 1793 »Om uorden og strafværdigt opløb« der var forløberen for grundlovens § 80 og PL § 9, stk.
(...)
- Side 609 -
...at fastslå, hvornår en menneskemængde falder ind under forsamlingsbegrebet. Indgreb over for forsamlinger og forsamlingsdeltagere er reguleret i PL §§ 7 og 8. Drejer det sig ikke om en forsamling, må bestemmelserne i PL § 9 om opløb, § 5 om forstyrrelse af orden og sikkerhed eller evt. straffelovens eller ordensbekendtgørelsen bestemmelser anvendes.
- Side 616 -
...mod dette. Stemningen blev beskrevet som ophidset og støjende af de tilstedeværende 11 politifolk. Indsatslederen besluttede 3 minutter efter ankomsten af bussen at anholde samtlige tilstedeværende for at forhindre yderligere uro og for at sikre gerningsmændene til hærværket. Demonstranterne var ikke forinden blevet bedt om at forlade området. Lands-
(...)
- Side 619 -
...det samme begivenhedsforløb – at en let sortering var tilstrækkelig, også set i lyset af at en grundigere sortering og registrering ville have medført en forlænget frihedsberøvelse. Derfor havde den foretagne frihedsberøvelse af gruppen af festdeltagere både været nødvendig og det mindst indgribende middel i det pågældende tilfælde og dermed lovlig.
(...)
- Side 631 -
...opløb udgør en fare for ordenen, freden og sikkerheden. Det særlige ved § 9 er således de formelle krav, der stilles i stk. 5, før politiet med magt kan skille opløbet, samt at bestemmelsen – i modsætning til forbud og opløsning af en forsamling − også kan benyttes i forbindelse med indendørs forsamlinger og ikke er afhængig af, at freden er truet.
(...)
...medfører uroligheder af »tumultarisk« karakter, betragtes som et opløb, hvorefter politiet kan gå frem efter PL § 9, stk. 5, og sprede opløbet. Politiets magtanvendelse kan rettes mod alle, der må betragtes som en del af opløbet, uanset om den pågældende aktivt har deltaget i urolighederne.295295. Se nærmere Kommenteret Politilov, 5. udgave, s. 126 ff.
(...)
- Side 632 -
...medfør af politilovens § 9, stk. 3, jf. stk. 1, at foretage frihedsberøvelse af dem, der gav anledning til faren, var derfor opfyldt, idet mindre indgribende midler, jf. herved § 9, stk. 2, efter det forudgående forløb ikke kunne anses for tilstrækkelige.« Frihedsberøvelserne blev dermed anset for lovlige, og det rejste erstatningskrav blev afslået.
- Side 634 -
...beføjelser, som politiet har efter § 5, med tillæg af en hjemmel til at sprede opløbet. Et opløb defineres som en tilfældig og helt uorganiseret sammenstimlen af mennesker, der truer freden eller orden og sikkerheden (har tumultarisk karakter). Går en forsamling over til at blive et opløb, antages freden automatisk at være truet, jf. PL § 7, stk. 6.
- Side 644 -
...udsat for en konkret fare for forstyrrelse, hvilket f.eks. vil være tilfældet, såfremt husbesætterne kaster ting efter forbipasserende, brækker brosten op af gaden eller i øvrigt forstyrrer de omkringboende. Hjemlen til at skride ind må søges i PL §§ 5-9, alt efter om besætterne må karakteriseres som en gruppe mennesker, en forsamling eller et opløb.
- Side 653 -
...Byretten fandt imidlertid ikke i nogen af disse forhold, at anklagemyndigheden havde ført tilstrækkeligt bevis for, at de enkelte erstatningssøgende havde været deltagere i urolighederne eller på anden måde havde tilsluttet sig disse. Begrundelsen svarer til Højesterets begrundelse i U 1996.639 H, der imidlertid angik strafansvar efter STRFL § 134 a.
(...)
- Side 654 -
...rundskrivelse til politikredsene fastsat nogle retningslinjer om afgrænsning og hurtig sortering i forbindelse med indgreb over for en samlet gruppe personer. Det fremgår tillige af retningslinjerne, at politiet på forhånd skal forsøge at afgrænse den »farlige« gruppe i demonstrationen og holde denne gruppe samlet, således at politiet løbende har overblik
- Side 669 -
...speciallov. Med henblik på at undgå at tilhængerne af de to klubber geråder i slagsmål på vej til eller fra kampen, er det i flere tilfælde sket, at politiet gennem påbud med hjemmel I PL § 5 har måttet tvangstransportere de to fangrupper ad ruter, så de ikke mødtes eller sørge for, at de blev transporteret direkte til eller fra stadion, jf. U 2004.264 ØLD.