Ændringslov nr. 1538 af 12. december 2023

Den fulde tekst

Lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension og forskellige andre love

(Fælles opkrævning af arbejdsgiverbidrag, udvidet bemyndigelse til at fastsætte regler om modregningsadgang, nationale særregler for behandling af personoplysninger m.v.)

VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende lov:

§ 1

I lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension, jf. lovbekendtgørelse nr. 1110 af 10. oktober 2014, som ændret bl.a. ved § 1 i lov nr. 339 af 2. april 2019, § 3 i lov nr. 1557 af 27. december 2019 og lov nr. 1159 af 8. juni 2021 og senest ved § 22 i lov nr. 753 af 13. juni 2023, foretages følgende ændringer:

1. § 17 affattes således:

»§ 17. Arbejdsgiveren tilbageholder medlemmets del af bidraget, jf. § 15, stk. 6, ved lønudbetaling og indbetaler det samlede bidrag til Arbejdsmarkedets Tillægspension.

Stk. 2. Bidraget kan opkræves sammen med de øvrige bidrag, som Arbejdsmarkedets Tillægspension opkræver fra arbejdsgiverne. Restancer for manglende betaling af bidrag kan indgå i den fælles opkrævning.

Stk. 3. Sker indbetaling af bidrag efter denne lov ikke rettidigt, skal der fra forfaldstidspunktet betales renter af bidraget med den rentesats, der fastsættes i § 5 i renteloven.

Stk. 4. Arbejdsmarkedets Tillægspension har udpantningsret for bidrag og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf.

Stk. 5. Opnås der ikke dækning hos arbejdsgiveren for skyldige bidrag efter denne lov, eller eftergives disse, tillægges der lønmodtageren pensionsret for det manglende bidrag.

Stk. 6. Bidrag til Arbejdsmarkedets Tillægspension dækkes forud for øvrige bidrag med samme forfaldsdato, der indgår i den fælles opkrævning, jf. stk. 2.

Stk. 7. Stk. 3 og 4 og regler fastsat i medfør af stk. 8 finder tilsvarende anvendelse på bidrag for medlemmer, der i medfør af § 15, stk. 7, selv betaler det samlede bidrag.

Stk. 8. Beskæftigelsesministeren fastsætter nærmere regler om opkrævning, modregning og betaling af bidrag, der indgår i en fælles opkrævning, jf. stk. 2. Der kan endvidere fastsættes regler om beløbsgrænser for opkrævning og tilbagebetaling af bidrag og regler om, at Arbejdsmarkedets Tillægspension kan give henstand med indbetaling og eftergive bidrag og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf.«

2. I overskriften til kapitel 5 d udgår »for førtidspensionister«.

3. I § 17 r, stk. 1, 5, 7 og 8, udgår »for førtidspensionister«.

4. I § 17 s, stk. 2, ændres »§ 17, stk. 2, 3 og 6« til: »§ 17, stk. 3 og 5, og regler udstedt i medfør af § 17, stk. 8«.

5. § 25 m, stk. 1, affattes således:

»Finanstilsynet fastsætter nærmere regler for årsrapporten, herunder regler om indregning og måling af aktiver, forpligtelser, pensionsmæssige forpligtelser, indtægter og omkostninger, opstilling af resultatopgørelse og balance samt krav til noter og ledelsesberetning.«

6. I § 29, 1. pkt., udgår », bortset fra udbetalinger som nævnt i § 17 i, stk. 2, 2. og 3. pkt.«

§ 2

I lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, jf. lovbekendtgørelse nr. 1075 af 10. august 2023, som ændret ved § 30 i lov nr. 753 af 13. juni 2023, foretages følgende ændringer:

1. I § 20, stk. 1, ændres »Arbejdsmarkedets Tillægspension har modtaget fra arbejdsgiveren« til: »arbejdsgiveren har indberettet til Arbejdsmarkedets Tillægspension«.

2. § 21, stk. 3, affattes således:

»Stk. 3. Beskæftigelsesministeren fastsætter efter forhandling med børne- og undervisningsministeren nærmere regler om opkrævning, modregning og betaling af bidrag, der indgår i en fælles opkrævning, jf. § 18, stk. 4, herunder regler om modregning i forfaldne krav på ydelser, som Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag udbetaler efter denne lov. Der kan endvidere fastsættes regler om beløbsgrænser for opkrævning og tilbagebetaling af bidrag og regler om, at Arbejdsmarkedets Tillægspension kan give henstand med indbetaling og eftergive bidrag og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf.«

3. I § 26, stk. 1, 1. pkt., ændres »samt efter anmodning give Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag og skolerne« til: »eller efter anmodning fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag eller skolerne give«.

4. Efter § 26 c indsættes:

»§ 26 d. Til brug for Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrags administration af refusions- og tilskudsordninger og bidragsopkrævninger skal Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag behandle, herunder indsamle, almindelige personoplysninger om følgende:

1) Elever og lærlinge.

2) Uddannelsessøgende.

3) Ansatte.

4) Arbejdsgivere.

Stk. 2. Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag vil i medfør af stk. 1 behandle personoplysninger om navn, personnummer, kontaktoplysninger, kontooplysninger, skole- og uddannelsesoplysninger, praktik- eller uddannelsesaftaler, indkomstoplysninger, oplysninger om udbetalinger eller opkrævninger, virksomhedsidentitet og oplysninger om indberettet ATP-bidrag.

Stk. 3. Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag indsamler de personoplysninger, der er nævnt i stk. 2, fra arbejdsgivere, CPR-registeret, CVR-registeret, told- og skatteforvaltningen, Danmarks Statistisk, Arbejdsmarkedets Tillægspension, arbejdsmarkedets organisationer, uddannelsesinstitutioner, Digitaliseringsstyrelsen og Børne- og Undervisningsministeriet.

Stk. 4. Til brug for beregning, udbetaling og opkrævning af bidrag efter denne lov skal Arbejdsmarkedets Tillægspension behandle, herunder indsamle, almindelige personoplysninger om arbejdsgivere, der indberetter ATP-bidrag for deres ansatte. Der vil blive behandlet oplysninger om virksomhedsidentitet, navn, personnummer, kontaktoplysninger, kontooplysninger, beregnet og skyldigt bidrag, oplysninger om betalingsevne, der indhentes i forbindelse med inddrivelse af bidrag, og oplysninger om indberettet ATP-bidrag.

Stk. 5. Arbejdsmarkedets Tillægspension indsamler de personoplysninger, der behandles i medfør af stk. 4, fra CPR-registeret, CVR-registeret og Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.«

§ 3

I lov om arbejdsskadesikring, jf. lovbekendtgørelse nr. 1186 af 19. august 2022, som ændret ved § 20 i lov nr. 753 af 13. juni 2023, foretages følgende ændringer:

1. Efter § 37 a indsættes:

»§ 37 b. Til brug for Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings behandling af sager efter denne lov, herunder beregning og opkrævning af bidrag, jf. § 55, skal Arbejdsmarkedets Erhvervssikring behandle, herunder indsamle, almindelige personoplysninger om arbejdsgivere, der indberetter ATP-bidrag for deres ansatte.

Stk. 2. Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vil i medfør af stk. 1 behandle personoplysninger om arbejdsgiverens navn, stillingsbetegnelse, personnummer, kontaktoplysninger, virksomhedsidentitet, beregnet og skyldigt bidrag, oplysninger om betalingsevne, der indhentes i forbindelse med inddrivelse af bidrag, og oplysninger om indberettet ATP-bidrag.

Stk. 3. Arbejdsmarkedets Erhvervssikring indsamler de personoplysninger, der er nævnt i stk. 2, fra CVR-registeret, CPR-registeret, told- og skatteforvaltningen og Arbejdsmarkedets Tillægspension.

Stk. 4. Til brug for beregning og opkrævning af bidrag, jf. § 55, stk. 3, skal Arbejdsmarkedets Tillægspension behandle, herunder indsamle, almindelige personoplysninger om arbejdsgivere, der indberetter ATP-bidrag for deres ansatte. Der vil blive behandlet oplysninger om virksomhedsidentitet, navn, personnummer, kontaktoplysninger, kontooplysninger, beregnet og skyldigt bidrag, oplysninger om betalingsevne, der indhentes i forbindelse med inddrivelse af bidrag, og oplysninger om indberettet ATP-bidrag.

Stk. 5. Arbejdsmarkedets Tillægspension indsamler de personoplysninger, der behandles i medfør af stk. 4, fra CPR-registeret, CVR-registeret og Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.«

2. I § 55, stk. 2, ændres »indbetalte« til: »indberettede«.

3. § 56, stk. 2, affattes således:

»Stk. 2. Beskæftigelsesministeren fastsætter nærmere regler om opkrævning, modregning og betaling af bidrag, der indgår i en fælles opkrævning, jf. § 55, stk. 3. Der kan endvidere fastsættes regler om beløbsgrænser for opkrævning og tilbagebetaling af bidrag og regler om, at Arbejdsmarkedets Tillægspension kan give henstand med indbetaling og eftergive bidrag og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf.«

4. I § 56, stk. 3, ændres », renter og ekspeditionsgebyr« til: »og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf«.

§ 4

I lov nr. 613 af 8. juni 2016 om Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede, som ændret ved § 7 i lov nr. 1669 af 26. december 2017 og § 1 i lov nr. 457 af 2. maj 2023, foretages følgende ændringer:

1. § 3, stk. 4, affattes således:

»Stk. 4. Beskæftigelsesministeren fastsætter efter indstilling fra fondens bestyrelse regler om bidragets størrelse, jf. stk. 1. Der kan endvidere fastsættes regler om beregning af bidrag og opkrævning af bidrag for arbejdsgivere omfattet af stk. 3.«

2. I § 3 indsættes som stk. 6:

»Stk. 6. Beskæftigelsesministeren fastsætter nærmere regler om opkrævning, modregning og betaling af bidrag, der indgår i en fælles opkrævning, jf. stk. 2. Der kan endvidere fastsættes regler om beløbsgrænser for opkrævning og tilbagebetaling af bidrag og regler om, at Arbejdsmarkedets Tillægspension kan give henstand med indbetaling og eftergive bidrag og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf.«

3. I § 8, stk. 1, ændres », renter og ekspeditionsgebyrer« til: »og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf«.

4. Efter § 8 indsættes:

»§ 8 a. Til brug for fondens administration, jf. § 7, herunder beregning og opkrævning af bidrag, jf. § 3, stk. 3, og § 4, skal fonden behandle, herunder indsamle, almindelige personoplysninger om arbejdsgivere, hvervgivere og lønmodtagere.

Stk. 2. Fonden vil i medfør af stk. 1 behandle personoplysninger om virksomhedsidentitet, personnummer, kontaktoplysninger, indkomstoplysninger, beregnet og skyldigt bidrag, oplysninger om betalingsevne, der indhentes i forbindelse med inddrivelse af bidrag, og oplysninger om indberettet ATP-bidrag.

Stk. 3. Fonden indsamler de personoplysninger, der er nævnt i stk. 2, fra CVR-registeret, CPR-registeret, told- og skatteforvaltningen, Arbejdsmarkedets Tillægspension og Register for Udenlandske Tjenesteydere.

Stk. 4. Til brug for beregning og opkrævning af bidrag, jf. § 3, stk. 2, skal Arbejdsmarkedets Tillægspension behandle, herunder indsamle, almindelige personoplysninger om arbejdsgivere og hvervgivere. Der vil blive behandlet oplysninger om virksomhedsidentitet, navn, personnummer, kontaktoplysninger, kontooplysninger, beregnet og skyldigt bidrag, oplysninger om betalingsevne, der indhentes i forbindelse med inddrivelse af bidrag, og oplysninger om indberettet ATP-bidrag.

Stk. 5. Arbejdsmarkedets Tillægspension indsamler de personoplysninger, der behandles i medfør af stk. 4, fra CPR-registeret, CVR-registeret og told- og skatteforvaltningen.«

5. § 11, stk. 1, 1. pkt., affattes således:

»Arbejdsmarkedets Tillægspension kan give henstand med indbetaling og eftergive skyldige beløb til fonden, herunder bidrag og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf.«

6. I § 11, stk. 3, ændres »ekspeditionsgebyrer« til: »omkostninger forbundet med inddrivelse«.

§ 5

I lov nr. 58 af 30. januar 2018 om forvaltning og administration af tilgodehavende feriemidler, som ændret senest ved § 1 i lov nr. 465 af 20. marts 2021, foretages følgende ændringer:

1. I § 19, stk. 4, 2. pkt., ændres »ekspeditionsgebyrer« til: »omkostninger forbundet med inddrivelse«.

2. § 19, stk. 6, affattes således:

»Stk. 6. Beskæftigelsesministeren fastsætter efter indstilling fra bestyrelsen for Arbejdsmarkedets Tillægspension regler om bidragets størrelse, jf. stk. 2. Der kan endvidere fastsættes regler om beregning af bidrag.«

3. I § 19 indsættes som stk. 7:

»Stk. 7. Beskæftigelsesministeren fastsætter nærmere regler om opkrævning, modregning og betaling af bidrag, der indgår i en fælles opkrævning, jf. stk. 2. Der kan endvidere fastsættes regler om beløbsgrænser for opkrævning og tilbagebetaling af bidrag og regler om, at Arbejdsmarkedets Tillægspension kan give henstand med indbetaling og eftergive bidrag og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf.«

4. Efter § 20 indsættes i kapitel 6:

»§ 20 a. Til brug for Arbejdsmarkedets Tillægspensions beregning og opkrævning af bidrag, jf. § 19, stk. 2, skal Arbejdsmarkedets Tillægspension behandle, herunder indsamle, almindelige personoplysninger om arbejdsgivere, der indberetter ATP-bidrag for deres ansatte. Der vil blive behandlet oplysninger om virksomhedsidentitet, navn, personnummer, kontaktoplysninger, kontooplysninger, beregnet og skyldigt bidrag, oplysninger om betalingsevne, der indhentes i forbindelse med inddrivelse af bidrag, og oplysninger om indberettet ATP-bidrag.

Stk. 2. Personoplysninger i medfør af stk. 1 vil blive indhentet fra CVR-registeret, CPR-registeret og told- og skatteforvaltningen.«

§ 6

I lov om Lønmodtagernes Garantifond, jf. lovbekendtgørelse nr. 686 af 20. juni 2011, som ændret bl.a. ved § 7 i lov nr. 1569 af 15. december 2015, § 10 i lov nr. 1669 af 26. december 2017 og § 31 i lov nr. 58 af 30. januar 2018 og senest ved § 2 i lov nr. 530 af 27. marts 2021, foretages følgende ændringer:

1. § 9, stk. 4 og 5, ophæves, og i stedet indsættes:

»Stk. 4. Finansieringsbidraget kan opkræves sammen med de øvrige bidrag, som Arbejdsmarkedets Tillægspension opkræver fra arbejdsgiverne. Restancer for bidrag kan indgå i den fælles opkrævning.«

Stk. 6-13 bliver herefter stk. 5-12.

2. I § 9, stk. 7, 1. pkt., der bliver stk. 6, 1. pkt., ændres »de samlede« til: »den samlede indberetning af«, og i 2. pkt. ændres »indbetaler« til: »indberetter«.

3. I § 9, stk. 8, 1. pkt., der bliver stk. 7, 1. pkt., ændres », renter og ekspeditionsgebyr« til: »og renter«.

4. I § 9, stk. 10, der bliver stk. 9, ændres », renter og ekspeditionsgebyr« til: »og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf«.

5. § 9, stk. 12, der bliver stk. 11, affattes således:

»Stk. 11. Beskæftigelsesministeren fastsætter nærmere regler om beregningsperioder, opkrævning, modregning og betaling af finansieringsbidrag m.v., der indgår i en fælles opkrævning, jf. stk. 4. Der kan endvidere fastsættes regler om beløbsgrænser for opkrævning og tilbagebetaling af bidrag og regler om, at Arbejdsmarkedets Tillægspension kan give henstand med indbetaling og eftergive finansieringsbidrag og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf.«

6. Efter § 11 indsættes:

»§ 11 a. Til brug for Lønmodtagernes Garantifonds behandling af lønkrav og opkrævning af finansieringsbidrag skal Lønmodtagernes Garantifond behandle, herunder indsamle, almindelige personoplysninger om lønmodtagere og arbejdsgivere.

Stk. 2. Lønmodtagernes Garantifond vil i medfør af stk. 1 behandle personoplysninger om navn, personnummer, kontaktoplysninger, kontooplysninger, indkomstoplysninger, oplysninger om optjent feriegodtgørelse, virksomhedsidentitet, beregnet og skyldigt bidrag, oplysninger om indberettet ATP-bidrag og oplysninger om registreringer efter momsloven eller lov om afgift af lønsum.

Stk. 3. Lønmodtagernes Garantifond indsamler de personoplysninger, der er nævnt i stk. 2, fra lønmodtagere, arbejdsgivere, fagforeninger, advokater, kuratorer, rekonstruktører, konkursboer, dødsboer, feriegarantiordninger, feriekasser, CPR-registeret, CVR-registeret, told- og skatteforvaltningen og Arbejdsmarkedets Tillægspension.

Stk. 4. Til brug for beregning og opkrævning af bidrag skal Arbejdsmarkedets Tillægspension behandle, herunder indsamle, almindelige personoplysninger om lønmodtagere og arbejdsgivere. Der vil blive behandlet oplysninger om virksomhedsidentitet, navn, personnummer, kontaktoplysninger, kontooplysninger, beregnet og skyldigt bidrag, oplysninger om betalingsevne, der indhentes i forbindelse med inddrivelse af bidrag, og oplysninger om indberettet ATP-bidrag.

Stk. 5. Arbejdsmarkedets Tillægspension indsamler de personoplysninger, der behandles i medfør af stk. 4, fra CPR-registeret, CVR-registeret og Lønmodtagernes Garantifond.«

§ 7

I lov om ferie, jf. lovbekendtgørelse nr. 230 af 12. februar 2021, foretages følgende ændringer:

1. I § 35, stk. 4, ændres »ekspeditionsgebyrer« til: »omkostninger forbundet med inddrivelse heraf«.

2. § 35, stk. 9, affattes således:

»Stk. 9. Beskæftigelsesministeren fastsætter nærmere regler om beregningsperioder, opkrævning, modregning og betaling af finansieringsbidrag m.v., der indgår i en fælles opkrævning, jf. stk. 2. Der kan endvidere fastsættes regler om beløbsgrænser for opkrævning og tilbagebetaling af bidrag og regler om, at Arbejdsmarkedets Tillægspension kan give henstand med indbetaling og eftergive finansieringsbidrag og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf.«

3. Efter § 37 indsættes før overskriften før § 38:

»§ 37 a. Til brug for FerieKontos administration, jf. § 36, og beregning og opkrævning af bidrag, jf. § 35, skal FerieKonto behandle, herunder indsamle, almindelige personoplysninger om lønmodtagere og arbejdsgivere.

Stk. 2. FerieKonto vil i medfør af stk. 1 behandle oplysninger om navn, personnummer, kontaktoplysninger, kontooplysninger, ansættelsesforhold, optjeningsperioder, ferieafholdelse, virksomhedsidentitet og oplysninger om indberettet og indbetalt feriegodtgørelse.

Stk. 3. FerieKonto indsamler de personoplysninger, der er nævnt i stk. 2, fra lønmodtagere, arbejdsgivere, CPR-registeret, CVR-registeret og told- og skatteforvaltningen.

Stk. 4. Til brug for beregning og opkrævning af bidrag skal Arbejdsmarkedets Tillægspension behandle, herunder indsamle, almindelige personoplysninger om ansatte og arbejdsgivere. Der vil blive behandlet oplysninger om virksomhedsidentitet, navn, personnummer, kontaktoplysninger, kontooplysninger, beregnet og skyldigt bidrag, oplysninger om betalingsevne, der indhentes i forbindelse med inddrivelse af bidrag, og oplysninger om indberettet ATP-bidrag.

Stk. 5. Arbejdsmarkedets Tillægspension indsamler de personoplysninger, der behandles i medfør af stk. 4, fra CPR-registeret, CVR-registeret og told- og skatteforvaltningen.«

§ 8

I barselsudligningsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 281 af 26. marts 2019, som ændret ved lov nr. 2198 af 29. december 2020 og lov nr. 2586 af 28. december 2021, foretages følgende ændringer:

1. § 4, stk. 2, 3. pkt., ophæves, og i 4. pkt., der bliver 3. pkt., ændres »herom« til: »om beregningen af bidrag og bidragets størrelse«.

2. § 4, stk. 4, affattes således:

»Stk. 4. Beskæftigelsesministeren fastsætter nærmere regler om opkrævning, modregning og betaling af bidrag, der indgår i en fælles opkrævning, jf. stk. 3, herunder regler om, at modregning også gælder refusion til udbetaling efter §§ 2 og 3. Der kan endvidere fastsættes regler om beløbsgrænser for opkrævning og tilbagebetaling af bidrag og regler om, at Arbejdsmarkedets Tillægspension kan give henstand med indbetaling og eftergive bidrag og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf.«

3. I § 4, stk. 5, 1. pkt., indsættes efter »jf. stk. 3,«: »og modregning af refusion, jf. stk. 4, 2. pkt.,«, og efter »oplysninger til Arbejdsmarkedets Tillægspension« indsættes: »om refusion til udbetaling, jf. §§ 2 og 3, og«.

4. I § 4 indsættes som stk. 6:

»Stk. 6. Beskæftigelsesministeren fastsætter nærmere regler om indberetning, opkrævning og betaling af bidrag, der ikke indgår i en fælles opkrævning. Der kan endvidere fastsættes regler om beløbsgrænser for opkrævning og tilbagebetaling af bidrag og regler om, at barsel.dk kan give henstand med indbetaling og eftergive bidrag og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf.«

5. § 4 a, stk. 3, ophæves.

6. I § 10, stk. 3, 2. pkt., ændres »beløb og renter« til: »beløb og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse«.

7. § 10, stk. 4, ophæves.

Stk. 5 bliver herefter stk. 4.

§ 9

I lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 503 af 11. maj 2023, som ændret bl.a. ved lov nr. 725 af 13. juni 2023 og senest ved § 19 i lov nr. 753 af 13. juni 2023, foretages følgende ændringer:

1. I § 85 c, stk. 11, og § 85 d, stk. 6, ændres »§ 17, stk. 2-4 og 6« til: »§ 17, stk. 3-5, og regler udstedt i medfør af § 17, stk. 8«.

2. § 85 c, stk. 15 og 16, ophæves, og i stedet indsættes:

»Stk. 15. Finansieringsbidrag efter stk. 14 kan opkræves sammen med de øvrige bidrag, som Arbejdsmarkedets Tillægspension opkræver fra arbejdsgiverne. Restancer for bidrag kan indgå i den fælles opkrævning.«

Stk. 17-25 bliver herefter stk. 16-24.

3. I § 85 c, stk. 18, 1. pkt., der bliver stk. 17, 1. pkt., ændres »stk. 17« til: »stk. 16«.

4. I § 85 c, stk. 19, 1. pkt., der bliver stk. 18, 1. pkt., ændres »de samlede« til: »den samlede indberetning af«, og i 2. pkt. ændres »indbetaler« til: »indberetter«.

5. I § 85 c, stk. 20, 1. pkt., der bliver stk. 19, 1. pkt., ændres », renter og ekspeditionsgebyr« til: »og renter«.

6. I § 85 c, stk. 22, der bliver stk. 21, ændres », renter og ekspeditionsgebyr« til: »og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf«.

7. § 85 c, stk. 24, der bliver stk. 23, affattes således:

»Stk. 23. Beskæftigelsesministeren fastsætter nærmere regler om beregningsperioder, opkrævning, modregning og betaling af finansieringsbidrag m.v., der indgår i en fælles opkrævning, jf. stk. 15. Der kan endvidere fastsættes regler om beløbsgrænser for opkrævning og tilbagebetaling af bidrag og regler om, at Arbejdsmarkedets Tillægspension kan give henstand med indbetaling og eftergive finansieringsbidrag og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf.«

§ 10

I lov om sygedagpenge, jf. lovbekendtgørelse nr. 1179 af 21. september 2023, foretages følgende ændringer:

1. § 66, stk. 6 og 7, ophæves, og i stedet indsættes:

»Stk. 6. Finansieringsbidrag efter stk. 5 kan opkræves sammen med de øvrige bidrag, som Arbejdsmarkedets Tillægspension opkræver fra arbejdsgiverne. Restancer for bidrag kan indgå i den fælles opkrævning.«

Stk. 8-16 bliver herefter stk. 7-15.

2. I § 66, stk. 9, 1. pkt., der bliver stk. 8, 1. pkt., ændres »stk. 8« til: »stk. 7«.

3. I § 66, stk. 10, 1. pkt., der bliver stk. 9, 1. pkt., ændres »de samlede« til: »den samlede indberetning af«, og i 2. pkt. ændres »indbetaler« til: »indberetter«.

4. I § 66, stk. 11, 1. pkt., der bliver stk. 10, 1. pkt., ændres », renter og ekspeditionsgebyrer« til: »og renter«.

5. I § 66, stk. 13, der bliver stk. 12, ændres », renter og ekspeditionsgebyr« til: »og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf«.

6. § 66, stk. 15, der bliver stk. 14, affattes således:

»Stk. 14. Beskæftigelsesministeren fastsætter nærmere regler om beregningsperioder, modregning og indbetaling af finansieringsbidrag m.v., der indgår i en fælles opkrævning, jf. stk. 6. Der kan endvidere fastsættes regler om beløbsgrænser for opkrævning og tilbagebetaling af bidrag og regler om, at Arbejdsmarkedets Tillægspension kan give henstand med indbetaling og eftergive finansieringsbidrag og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf.«

§ 11

I lov om godtgørelse og tilskud ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 601 af 22. maj 2019, som ændret ved § 2 i lov nr. 1693 af 26. december 2017 og § 4 i lov nr. 1701 af 27. december 2018, foretages følgende ændringer:

1. I § 13, stk. 4, 3. pkt., ændres »13-17« til: »13-16«.

2. I § 13, stk. 10, ændres »§ 17, stk. 2-4 og 6« til: »§ 17, stk. 3-5, og regler udstedt i medfør af § 17, stk. 8«.

3. § 13, stk. 14 og 15, ophæves, og i stedet indsættes:

»Stk. 14. Finansieringsbidrag efter stk. 11 kan opkræves sammen med de øvrige bidrag, som Arbejdsmarkedets Tillægspension opkræver fra arbejdsgiverne. Restancer for manglende betaling af bidrag kan indgå i den fælles opkrævning.«

Stk. 16-23 bliver herefter stk. 15-22.

4. I § 13, stk. 17, 1. pkt., der bliver stk. 16, 1. pkt., ændres »de samlede« til: »den samlede indberetning af«, og i 2. pkt. ændres »indbetaler« til: »indberetter«.

5. I § 13, stk. 18, 1. pkt., der bliver stk. 17, 1. pkt., ændres », renter og ekspeditionsgebyr« til: »og renter«.

6. I § 13, stk. 20, der bliver stk. 19, ændres », renter og ekspeditionsgebyr« til: »og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf«.

7. § 13, stk. 22, der bliver stk. 21, affattes således:

»Stk. 21. Beskæftigelsesministeren fastsætter efter forhandling med børne- og undervisningsministeren nærmere regler om beregningsperioder, opkrævning, modregning og betaling af finansieringsbidrag m.v., der indgår i en fælles opkrævning, jf. § 13, stk. 14, herunder regler om modregning i forfaldne krav på ydelser, som Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag udbetaler efter denne lov. Der kan endvidere fastsættes regler om beløbsgrænser for opkrævning og tilbagebetaling af bidrag og regler om, at Arbejdsmarkedets Tillægspension kan give henstand med indbetaling og eftergive finansieringsbidrag og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf.«

8. Efter § 14 indsættes:

»§ 14 a. Til brug for Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrags administration efter § 14, stk. 1, skal Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag behandle, herunder indsamle, almindelige personoplysninger om personer omfattet af § 2, stk. 1.

Stk. 2. Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag vil i medfør af stk. 1 behandle personoplysninger om navn, personnummer, kontaktoplysninger, kontooplysninger, uddannelsesperioder, oplysninger om ansættelsesforhold, medlemskab af arbejdsløshedskasse, indkomstoplysninger, oplysninger om udbetalinger og opkrævninger, virksomhedsidentitet og oplysninger om indberettet ATP-bidrag.

Stk. 3. Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag indsamler de personoplysninger, der er nævnt i stk. 2, fra personer omfattet af § 2, stk. 1, fra CPR-registeret, CVR-registeret, told- og skatteforvaltningen, Arbejdsmarkedets Tillægspension, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, Digitaliseringsstyrelsen og Børne- og Undervisningsministeriet.

Stk. 4. Til brug for beregning og opkrævning af finansieringsbidrag, jf. § 13, stk. 11, skal Arbejdsmarkedets Tillægspension behandle, herunder indsamle, almindelige personoplysninger om arbejdsgivere. Der vil blive behandlet oplysninger om virksomhedsidentitet, navn, personnummer, kontaktoplysninger, kontooplysninger, beregnet og skyldigt bidrag, oplysninger om betalingsevne, der indhentes i forbindelse med inddrivelse af bidrag, og oplysninger om indberettet ATP-bidrag.

Stk. 5. Arbejdsmarkedets Tillægspension indsamler de personoplysninger, der behandles i medfør af stk. 4, fra CPR-registeret, CVR-registeret og Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.«

§ 12

I lov om aktiv socialpolitik, jf. lovbekendtgørelse nr. 1031 af 22. juni 2023, som ændret senest ved § 14 i lov nr. 754 af 13. juni 2023, foretages følgende ændringer:

1. § 80 a, stk. 6 og 7, ophæves, og i stedet indsættes:

»Stk. 6. Finansieringsbidrag efter stk. 5 kan opkræves sammen med de øvrige bidrag, som Arbejdsmarkedets Tillægspension opkræver fra arbejdsgiverne. Restancer for bidrag kan indgå i den fælles opkrævning.«

Stk. 8-16 bliver herefter stk. 7-15.

2. I § 80 a, stk. 9, 1. pkt., der bliver stk. 8, 1. pkt., ændres »stk. 8« til: »stk. 7«.

3. I § 80 a, stk. 10, 1. pkt., der bliver stk. 9, 1. pkt., ændres »de samlede« til: »den samlede indberetning af«, og i 2. pkt. ændres »indbetaler« til: »indberetter«.

4. I § 80 a, stk. 11, 1. pkt., der bliver stk. 10, 1. pkt., ændres », renter og ekspeditionsgebyrer« til: »og renter«.

5. I § 80 a, stk. 13, der bliver stk. 12, ændres », renter og ekspeditionsgebyr« til: »og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf«.

6. § 80 a, stk. 15, der bliver stk. 14, affattes således:

»Stk. 14. Beskæftigelsesministeren fastsætter nærmere regler om beregningsperioder, opkrævning, modregning og betaling af finansieringsbidrag m.v., der indgår i en fælles opkrævning, jf. stk. 6. Der kan endvidere fastsættes regler om beløbsgrænser for opkrævning og tilbagebetaling af bidrag og regler om, at Arbejdsmarkedets Tillægspension kan give henstand med indbetaling og eftergive finansieringsbidrag og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf.«

§ 13

I barselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1180 af 21. september 2023, som ændret ved lov nr. 343 af 22. marts 2022, § 4 i lov nr. 879 af 21. juni 2022 og § 16 i lov nr. 753 af 13. juni 2023, foretages følgende ændringer:

1. § 45, stk. 6 og 7, ophæves, og i stedet indsættes:

»Stk. 6. Finansieringsbidrag efter stk. 5 kan opkræves sammen med de øvrige bidrag, som Arbejdsmarkedets Tillægspension opkræver fra arbejdsgiverne. Restancer for bidrag kan indgå i den fælles opkrævning.«

Stk. 8-16 bliver herefter stk. 7-15.

2. I § 45, stk. 9, 1. pkt., der bliver stk. 8, 1. pkt., ændres »stk. 8« til: »stk. 7«.

3. I § 45, stk. 10, 1. pkt., der bliver stk. 9, 1. pkt., ændres »de samlede« til: »den samlede indberetning af«, og i 2. pkt. ændres »indbetaler« til: »indberetter«.

4. I § 45, stk. 11, 1. pkt., der bliver stk. 10, 1. pkt., ændres »inddrivelsen af skyldige finansieringsbidrag, renter og ekspeditionsgebyrer« til: »inddrivelsen af skyldige finansieringsbidrag og renter«.

5. I § 45, stk. 13, der bliver stk. 12, ændres », renter og ekspeditionsgebyr« til: »og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf«.

6. § 45, stk. 15, der bliver stk. 14, affattes således:

»Stk. 14. Beskæftigelsesministeren fastsætter nærmere regler om beregningsperioder, opkrævning, modregning og betaling af finansieringsbidrag m.v., der indgår i en fælles opkrævning, jf. stk. 6. Der kan endvidere fastsættes regler om beløbsgrænser for opkrævning og tilbagebetaling af bidrag og regler om, at Arbejdsmarkedets Tillægspension kan give henstand med indbetaling og eftergive finansieringsbidrag og renter og omkostninger forbundet med inddrivelse heraf.«

§ 14

I lov om Udbetaling Danmark, jf. lovbekendtgørelse nr. 240 af 12. februar 2021, som ændret senest ved § 10 i lov nr. 753 af 13. juni 2023, foretages følgende ændringer:

1. I § 30, stk. 1, 1. pkt., ændres »fastsætte gebyr for udsendelse af erindringsskrivelser til borgeren« til: »bestemme, at der skal betales gebyr til Udbetaling Danmark for erindringsskrivelser«, og i 2. pkt. udgår »til borgeren«.

2. I § 30, stk. 2, 1. pkt., ændres »borgeren« til: »der«, og »betale« ændres til: »betales«.

§ 15

I lov nr. 1159 af 8. juni 2021 om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension (Udvidelse af bestyrelsens indstillingsret vedrørende tarifgrundlaget m.v.) foretages følgende ændringer:

1. § 1, nr. 14, ophæves.

2. I § 2, stk. 2, udgår », 14«.

§ 16

Stk. 1. Loven træder i kraft den 1. januar 2024.

Stk. 2. Regler fastsat i medfør af § 25 m, stk. 1, i lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension som affattet ved denne lovs § 1, nr. 5, kan anvendes på års- og halvårsrapporter, der aflægges for regnskabsperioder, der begynder den 1. januar 2023.

Stk. 3. Loven har virkning for indberettede ATP-bidrag for lønperioder, der ophører efter den 1. januar 2024. Loven har dog også virkning for indberettede ATP-bidrag, der vedrører lønperioder før den 1. januar 2024, hvis indberetning sker den 15. februar 2024 eller senere.

Stk. 4. § 2, nr. 1 og 2, § 3, nr. 2 og 3, § 4, nr. 1 og 2, § 5, nr. 2 og 3, § 6, nr. 2 og 5, § 7, nr. 2, § 8, nr. 2 og 4, § 9, nr. 4 og 7, § 10, nr. 3 og 6, § 11, nr. 4 og 7, § 12, nr. 3 og 6, og § 13, nr. 3 og 6, finder anvendelse fra og med beregning af arbejdsgiverbidrag for første kvartal 2024 med forfald den 1. juli 2024.

Stk. 5. Ikkeindbetalte ATP-bidrag, der er indberettet før den 1. januar 2024, vil efter lovens ikrafttræden danne beregningsgrundlag for bidrag efter § 20, stk. 1, i lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag som ændret ved denne lovs § 2, nr. 1, § 55, stk. 2, i lov om arbejdsskadesikring som ændret ved denne lovs § 3, nr. 2, og § 9, stk. 7, i lov om Lønmodtagernes Garantifond som ændret ved denne lovs § 6, nr. 2, og bidrag til finansiering af ATP-bidrag af arbejdsløshedsdagpenge, jf. § 85 c, stk. 19, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. som ændret ved denne lovs § 9, nr. 4, bidrag til finansiering af ATP-bidrag af sygedagpenge, jf. § 66, stk. 10, i lov om sygedagpenge som ændret ved denne lovs § 10, nr. 3, bidrag til finansiering af ATP-bidrag af VEU-godtgørelse, jf. § 13, stk. 16, i lov om godtgørelse og tilskud ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse som ændret ved denne lovs § 11, nr. 3 og 4, bidrag til finansiering af ATP-bidrag af ressourceforløbsydelse under jobafklaring, jf. § 80 a, stk. 10, i lov om aktiv socialpolitik som ændret ved denne lovs § 12, nr. 3, og bidrag til finansiering af ATP-bidrag af dagpenge efter barselsloven, jf. § 45, stk. 10, i barselsloven som ændret ved denne lovs § 13, nr. 3.

Stk. 6. Regler udstedt i medfør af § 3, stk. 6, i lov om Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede som affattet ved denne lovs § 4, nr. 2, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. juli 2024. De hidtil gældende regler udstedt i medfør af § 3, stk. 4, i lov nr. 613 af 8. juni 2016 om Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede som ændret ved § 7 i lov nr. 1669 af 26. december 2017 og § 1 i lov nr. 457 af 2. maj 2023 finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. april 2024.

Stk. 7. Regler udstedt i medfør af § 19, stk. 7, i lov om forvaltning og administration af tilgodehavende feriemidler som affattet ved denne lovs § 5, nr. 3, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. juli 2024. De hidtil gældende regler udstedt i medfør af § 19, stk. 6, i lov nr. 58 af 30. januar 2018 om forvaltning og administration af tilgodehavende feriemidler som ændret senest ved § 1 i lov nr. 465 af 20. marts 2021 finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. april 2024.

Stk. 8. Regler udstedt i medfør af § 9, stk. 11, i lov om Lønmodtagernes Garantifond som affattet ved denne lovs § 6, nr. 5, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. juli 2024. De hidtil gældende regler udstedt i medfør af § 9, stk. 12, i lov om Lønmodtagernes Garantifond, jf. lovbekendtgørelse nr. 686 af 20. juni 2011 som ændret ved § 7 i lov nr. 1569 af 15. december 2015, § 10 i lov nr. 1669 af 26. december 2017 og § 31 i lov nr. 58 af 30. januar 2018 og senest ved § 2 i lov nr. 530 af 27. marts 2021, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. april 2024.

Stk. 9. Regler udstedt i medfør af § 85 c, stk. 23, i lov arbejdsløshedsforsikring m.v. som affattet ved denne lovs § 9, nr. 7, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. juli 2024. De hidtil gældende regler udstedt i medfør af § 85 c, stk. 24, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 503 af 11. maj 2023 som ændret bl.a. ved lov nr. 725 af 13. juni 2023 og senest ved § 19 i lov nr. 753 af 13. juni 2023, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. april 2024.

Stk. 10. Regler udstedt i medfør af § 66, stk. 14, i lov om sygedagpenge som affattet ved denne lovs § 10, nr. 6, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. juli 2024. De hidtil gældende regler udstedt i medfør af § 66, stk. 15, i lov om sygedagpenge, jf. lovbekendtgørelse nr. 1179 af 21. september 2023, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. april 2024.

Stk. 11. Regler udstedt i medfør af § 13, stk. 21, i lov om godtgørelse og tilskud ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse som affattet ved denne lovs § 11, nr. 7, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. juli 2024. De hidtil gældende regler udstedt i medfør af § 13, stk. 22, i lov om godtgørelse og tilskud ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 601 af 22. maj 2019 som ændret ved § 2 i lov nr. 1693 af 26. december 2017 og § 4 i lov nr. 1701 af 27. december 2018, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. april 2024.

Stk. 12. Regler udstedt i medfør af § 80 a, stk. 14, i lov aktiv socialpolitik som affattet ved denne lovs § 12, nr. 6, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. juli 2024. De hidtil gældende regler udstedt i medfør af § 80 a, stk. 15, i lov om aktiv socialpolitik, jf. lovbekendtgørelse nr. 1031 af 22. juni 2023, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. april 2024.

Stk. 13. Regler udstedt i medfør af § 56, stk. 2, i lov om arbejdsskadesikring som affattet ved denne lovs § 3, nr. 3, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. juli 2024. De hidtil gældende regler udstedt i medfør af § 56, stk. 2, i lov om arbejdsskadesikring, jf. lovbekendtgørelse nr. 314 af 10. marts 2022 som ændret ved § 20 i lov nr. 753 af 13. juni 2023, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. april 2024.

Stk. 14. Regler udstedt i medfør af § 4, stk. 4, i barselsudligningsloven som affattet ved denne lovs § 8, nr. 2, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. juli 2024. De hidtil gældende regler udstedt i medfør af § 4, stk. 4, i barselsudligningsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 281 af 26. marts 2019 som ændret ved lov nr. 2198 af 29. december 2020 og lov nr. 2586 af 28. december 2021, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. april 2024.

Stk. 15. Regler udstedt i medfør af § 21, stk. 3, i lov om Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag som affattet ved denne lovs § 2, nr. 2, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. juli 2024. De hidtil gældende regler udstedt i medfør af § 21, stk. 3, i lov om Arbejdsgivernes uddannelsesbidrag, jf. lovbekendtgørelse nr. 1075 af 10. august 2023 som ændret ved § 30 i lov nr. 753 af 13. juni 2023, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. april 2024.

Stk. 16. Regler udstedt i medfør af § 35, stk. 9, i ferieloven som affattet ved denne lovs § 7, nr. 2, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. juli 2024. De hidtil gældende regler udstedt i medfør af § 35, stk. 9, i ferieloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 230 af 12. februar 2021, finder anvendelse for opkrævning af bidrag m.v. med forfald den 1. april 2024.

Stk. 17. Regler udstedt i medfør af § 9, stk. 6, i lov om Lønmodtagernes Garantifond, jf. lovbekendtgørelse nr. 686 af 20. juni 2011, § 85 c, stk. 17, i lov om arbejdsløshedsforsikring, jf. lovbekendtgørelse nr. 503 af 11. maj 2023, § 66, stk. 8, i lov om sygedagpenge, jf. lovbekendtgørelse nr. 1179 af 21. september 2023, § 13, stk. 16, i lov om godtgørelse og tilskud ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 601 af 22. maj 2019, § 80 a, stk. 8, i lov om aktiv socialpolitik, jf. lovbekendtgørelse nr. 1031 af 22. juni 2023, og § 45, stk. 8, i barselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1180 af 21. september 2023, forbliver i kraft, indtil de ophæves eller afløses af regler udstedt i medfør af § 9, stk. 5, jf. lov om Lønmodtagernes Garantifond, jf. denne lovs § 6, nr. 1, § 85 c, stk. 16, i lov om arbejdsløshedsforsikring, jf. denne lovs § 9, nr. 2, § 66, stk. 7, i lov om sygedagpenge, jf. denne lovs § 10, nr. 1, § 13, stk. 15, i lov om godtgørelse og tilskud ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse, jf. denne lovs § 11, nr. 3, § 80 a, stk. 7, i lov om aktiv socialpolitik, jf. denne lovs § 12, nr. 1, og § 45, stk. 7, i barselsloven, jf. denne lovs § 13, nr. 1.

Stk. 18. Regler udstedt i medfør af § 13, stk. 22, i lov om godtgørelse og tilskud ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 601 af 22. maj 2019, forbliver i kraft, indtil de ophæves eller afløses af regler udstedt i medfør af § 13, stk. 21, i lov om godtgørelse og tilskud ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse som affattet ved denne lovs § 11, nr. 3 og 7.

Stk. 19. Regler udstedt i medfør af § 13, stk. 23, i lov om godtgørelse og tilskud ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 601 af 22. maj 2019, forbliver i kraft, indtil de ophæves eller afløses af regler udstedt i medfør af § 13, stk. 22, i lov om godtgørelse og tilskud ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse, jf. denne lovs § 11, nr. 3.

§ 17

Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland, men § 6 kan ved kongelig anordning helt eller delvis sættes i kraft for Grønland med de ændringer, som de grønlandske forhold tilsiger.

Givet på Christiansborg Slot, den 12. december 2023

Under Vor Kongelige Hånd og Segl

MARGRETHE R.

/ Ane Halsboe-Jørgensen