Skriftlig fremsættelse af lovforslag nr. 2024/1 SF.L L 74 af 07. november 2024
Link til lovforslaget på Folketingets hjemmeside
Skriftlig fremsættelse (6. november 2024)
Beskæftigelsesministeren (Ane Halsboe-Jørgensen):
Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:
Forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge, lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsatsen m.v. (Fleksibel brug og sammensætning af rehabiliteringsteams, forenkling af visitationskategorier, færre krav til sygemeldte fra beskæftigelse m.v.)
(Lovforslag nr. L 74)
Lovforslaget udmønter dele af den politiske aftale af 14. marts 2024, som regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og forligsparterne bag reformen af sygedagpengesystemet (Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti) har indgået om at forenkle og målrette sygedagpengesystemet til gavn for den enkelte borger.
Med lovforslaget afskaffes kravet om, at sager om overgang til jobafklaringsforløb skal behandles i rehabiliteringsteamet inden for 4 uger. Kommunen vil kunne inddrage rehabiliteringsteamet, hvis kommunen vurderer, at den sygemeldte har brug for en tværfaglig indsats.
Det foreslås samtidig, at rehabiliteringsteamet vil kunne sammensættes mere fleksibelt, så kommunen beslutter hvilke fagområder, der i den enkelte sag skal være repræsenteret i rehabiliteringsteamet.
Derudover foreslås at lempe en række krav til opfølgningen for sygemeldte fra beskæftigelse. Bl.a. afskaffes kravene om mindst 4 samtaler det første halve år, jobmål og ”Min Plan” samt tilrettelæggelse af indsats efter trappemodellen.
Endvidere foreslås, at visitationskategorierne forenkles og at mestringsforløb gives efter en faglig vurdering af, om den sygemeldte vil få gavn af forløbet.
Endelig foreslås, at kommunen i alle sager, der skal behandles i rehabiliteringsteamet, kan undlade at indhente lægeattesten (LÆ 265), hvis kommunen vurderer, at de helbredsmæssige oplysninger på sagen danner tilstrækkeligt grundlag for sagens behandling i teamet.
Lovforslaget foreslås at træde i kraft den 1. januar 2025.
Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og bemærkninger hertil, skal jeg anbefale lovforslaget til Folketingets velvillige behandling.