Bemærk, at § 1 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 1, om det har en betydning.
- Side 35 -
Efter psykiatrilovens § 1, stk. 3, foreligger der tvang, hvis patienten eller dennes legale repræsentanter forholder sig passive til et behandlingsforslag. 33. Om stiltiende samtykke, som er noget andet, se afsnit 2.2.
(...)
...udg., 2022, s. 559-564. Men psykiatriloven hjemler ikke alene tvang i udvidet betydning, iværksættelse eller fortsættelse af indlæggelse, ophold og behandling på psykiatrisk afdeling uden informeret samtykke, men også overvindelse af patientens modstand med magt, eksempelvis tvangsindlæggelse, tvangstilbageholdelse, tilbageførsel (frihedsberøvelse)
- Side 42 -
...rett til selvbestemmelse ved medisinsk behandling, 2000, s. 54-57. Psykiatrilovens tvangsbegreb er som nævnt bredere end det traditionelle, som er overvindelse af personens modstand med magt. Det drøftes nedenfor i afsnit 2.3.2.3, om det er hensigtsmæssigt at opretholde tvangsdefinitionen, således som den er fastlagt i psykiatrilovens § 1, stk. 3.
- Side 48 -
Ved lov nr. 579 af 4. maj 2015 indsattes et nyt stk. 4 i § 1 i psykiatriloven. Bestemmelsen har følgende ordlyd:
- Side 50 -
...endelige beslutningskompetence i de tilfælde, hvor der foreligger uenighed mellem barnet og forældremyndighedsindehaveren om, hvorvidt et psykiatrisk behandlingstilbud skal modtages eller ej, jf. ovenfor afsnit 2.3.1. Efter lovmotiverne til psykiatriloven går tvangsbegrebet imidlertid videre. Det hedder således om de tilfælde, hvor barnet protesterer:
(...)
- Side 52 -
...de angivne rammer at foretage fiksering af mindreårige under 15 år ved magtanvendelse, hvis der foreligger informeret forældresamtykke. Kravet i grundlovens § 71, stk. 2, om, at frihedsberøvelse alene kan finde sted med hjemmel i loven, er endvidere opfyldt, i det omfang den pågældende fiksering måtte være frihedsberøvelse i grundlovens forstand.«
(...)
...baggrund fandt Højesteret, at betingelserne for ved magtanvendelse at foretage fiksering af en mindreårig under 15 år med forældresamtykke var opfyldt under overførslen. For så vidt angår den fortsatte tvangsfiksering efter overførslen, fandt Højesteret, at betingelserne for tvangsfiksering efter psykiatrilovens § 14 var opfyldt. Det samme var efter
(...)
- Side 53 -
...fast, at når forældremyndighedsindehaveren giver informeret samtykke til en foranstaltning, foreligger der ikke tvang i psykiatrilovens forstand, selvom barnet protesterer. I dette tilfælde er der tale om magtanvendelse i forhold til den mindreårige. I afsnit 2.3.2.3 drøftes det, hvorvidt det er hensigtsmæssigt at sondre mellem magtanvendelse og tvang.
(...)
...en rolle, idet kravene skærpes jo yngre en patient er. Dette hjemmelskrav gælder, uanset om der i det enkelte tilfælde er tale om magtanvendelse eller frihedsberøvelse i grundlovens forstand. I lyset af det skærpede hjemmelskrav på området, jf. afsnit 1.3.2 kan man diskutere, om denne gældende retsstilling er tilfredsstillende, jf. afsnit 2.3.2.3.
(...)
De akutte situationer, hvor omgående intervention er påkrævet med henblik på at afværge de i bestemmelsen anførte følger, og hvor det ikke er muligt at indhente et stedfortrædende samtykke inden iværksættelsen af den pågældende foranstaltning, jf. psykiatrilovens § 1, stk. 5, behandles i afsnit 2.5.
...indehaver. Af lovmotiverne til denne bestemmelse fremgår det som ligeledes nævnt, at der er tale om magtanvendelse i forhold til den mindreårige under 15 år i de situationer, hvor der foreligger et informeret forældresamtykke, mens der er tale om tvang i de tilfælde, hvor forældremyndighedsindehaveren ikke har givet informeret samtykke til behandlingen.
- Side 63 -
...1, stk. 3) har til formål at øge retssikkerheden for psykiatriske patienter, jf. afsnit 2.1, og ikke at svække retssikkerheden. For så vidt angår indgreb, som har karakter af frihedsberøvelse, ville lovregler, der frakendte den varigt inhabile en selvstændig retsbeskyttelse, stride mod grundlovens § 71 og EMRK art. 5, jf. ovenfor afsnit 1.4 og 1.5.
(...)
...forældremyndighedens indehaver, værgen eller den nærmeste pårørende, hvis omgående gennemførelse af en foranstaltning efter loven er nødvendig for at afværge, at patienten 1) udsætter sig selv eller andre for nærliggende fare for at lide skade på legeme eller helbred eller 2) øver hærværk af ikke ubetydeligt omfang. Denne bestemmelse må læses med det forbehold, at
- Side 65 -
...lov nr. 534 af 8. juni 2006, er efter forarbejderne alene de meget akutte situationer, hvor omgående intervention er påkrævet med henblik på at afværge de i bestemmelsen anførte følger, og hvor det således ikke er muligt at indhente et stedfortrædende samtykke inden iværksættelsen af den pågældende foranstaltning.7777. FT 2005-06, tillæg A, s. 4239.