Kapitel 4 Dyrlægerecepter
Dyrlæger kan som led i deres virksomhed anvise lægemidler til brug for bestemte dyr, til brug i praksis eller til videreudlevering.
Stk. 2 En dyrlægerecept skal og må kun indeholde de oplysninger, som kræves i denne bekendtgørelse, samt eventuelle andre oplysninger, der er nødvendige af hensyn til ekspedition af dyrlægerecepten på apoteket eller hos indehaveren af den i § 1, stk. 1, nævnte tilladelse.
Dyrlæger må ikke udstede elektroniske recepter i det Fælles Medicinkort.
En dyrlægerecept er gyldig i 2 år efter udstedelse, medmindre receptudstederen har angivet på dyrlægerecepten, at dens gyldighed skal ophøre på et tidligere tidspunkt, jf. dog stk. 2.
Stk. 2 En dyrlægerecept på antimikrobielle lægemidler er gyldig i fem dage fra udstedelsesdatoen.
Stk. 3 Receptudstederen kan på en dyrlægerecept angive, at udlevering tidligst må ske fra en på recepten angiven dato.
En dyrlægerecept skal indeholde følgende oplysninger, jf. dog stk. 2:
-
1) Dyrlægens fulde navn, autorisationsnummer, adresse og telefonnummer.
-
2) Udstedelsesdato.
-
3) Dyrejerens eller dyreholderens fulde navn og adresse.
-
4) Dyreart.
-
5) Kode for dyreart, aldersgruppe og ordinationsgruppe, jf. bekendtgørelse om indberetning af oplysninger til lægemiddelstatistik.
-
6) Dyrlægens underskrift eller tilsvarende elektroniske form for identifikation af receptudstederen. På papirrecepter skal dyrlægens underskrift være håndskreven.
-
7) Eventuelle advarsler, der er nødvendige for at sikre forsigtig og fornuftig anvendelse af antimikrobielle stoffer.
Stk. 2 Ved anvisning af lægemidler til brug i dyrlægens praksis skal der på recepten anføres ”til brug i praksis”, og recepten skal indeholde følgende oplysninger:
-
1) Dyrlægens fulde navn og autorisationsnummer.
-
2) Praksisnummer, adresse og telefonnummer.
-
3) Dyrlægens underskrift eller tilsvarende elektroniske form for identifikation af receptudstederen. På papirrecepter skal dyrlægens underskrift være håndskreven.
-
4) Recepter til brug i praksis skal også indeholde oplysninger om lægemidlerne som angivet i § 45.
En dyrlægerecept skal indeholde en erklæring, hvis et:
-
1) Lægemiddel anvises til brug efter kaskadereglen i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/6 af 11. december 2018 om veterinærlægemidler og om ophævelse af direktiv 2001/82/ EF.
-
2) Antimikrobielt lægemiddel anvises til profylakse.
-
3) Antimikrobielt lægemiddel anvises til metafylakse.
En dyrlægerecept skal indeholde det anviste lægemiddels navn, herunder dets virksomme stoffer, lægemiddelform, styrke, anviste mængde eller antal pakninger herunder pakningsstørrelser. Styrke og mængde skal anføres entydigt og på en sådan måde, at ændringer ikke kan foretages.
En dyrlægerecept skal indeholde oplysning om indikationen, doseringen og eventuel relevant anvendelsesmåde. Doseringen angives med pr. gang og antal gange pr. tidsenhed (dag, døgn, ugedage, måned eller lign.). Anvisningen på recepten skal være let forståelig.
Stk. 2 Dyrlægen kan udlevere en skriftlig doseringsvejledning i stedet for at anføre doseringen på recepten. På recepten anføres i så fald: »Dosering efter skriftlig anvisning«.
Stk. 3 Dyrlægen kan ved at understrege mængden på dyrlægerecepten tilkendegive, at denne ikke må fraviges, jf. § 29, stk. 2.
Stk. 4 Dyrlægen kan på en dyrlægerecept angive, at apoteket kan opsplitte lægemidlet i overensstemmelse med apotekerlovens § 12, stk. 1, nr. 6, og regler fastsat i medfør af apotekerlovens § 12, stk. 6. På dyrlægerecepten anføres i så fald: »Til opsplitning«. Hvis det anviste lægemiddel skal anvendes til behandling af dyr, som holdes i erhvervsmæssigt øjemed, skal recepten endvidere påføres: »Erhverv«.
Stk. 5 Dyrlægen kan på en dyrlægerecept angive, at apoteket ikke må opsplitte lægemidlet i overensstemmelse med apotekerlovens § 12, stk. 1, nr. 6, og regler fastsat i medfør af apotekerlovens § 12, stk. 6. På dyrlægerecepten anføres i så fald: »Ej opsplitning«.
En dyrlægerecept skal affattes tydeligt og let læseligt. Den må ikke indeholde forkortelser eller tegn, som gør forståelsen tvivlsom eller afhængig af aftaler mellem receptudstederen og apoteket eller indehaveren af den i § 1, stk. 1, nævnte tilladelse.
Stk. 2 En dyrlægerecept må ikke bestå af flere ark.
Anvises et lægemiddel i en ikke sædvanlig dosis, skal dosis på en dyrlægerecept understreges eller angives med både tal og bogstaver. Anvises et lægemiddel til en ikke sædvanlig anvendelse, skal anvendelsen understreges.
En dyrlægerecept kan i særlige tilfælde, hvor væsentlige hensyn tilsiger det, herunder med henblik på opsplitning af det ordinerede lægemiddel, jf. apotekerlovens § 12, stk. 1, nr. 6, og regler fastsat i medfør af apotekerlovens § 12, stk. 6, overføres fra et apotek til et andet eller fra indehaveren af den i § 1, stk. 1, nævnte tilladelse til et apotek.
Stk. 2 Det apotek, der overfører en dyrlægerecept til et andet apotek, skal kunne dokumentere handlingsforløbet og begrundelsen for overførslen. Tilsvarende gælder ved en indehaver af den i § 1, stk. 1, nævnte tilladelses overførsel af en recept til et apotek. Det apotek, der modtager dyrlægerecepten, skal udvise særlig agtpågivenhed i forbindelse med ekspedition af dyrlægerecepten.
Hvis et apoteksforbeholdt lægemiddel skal anvendes til behandling af dyr, som holdes i erhvervsmæssigt øjemed, skal recepten påføres: »Erhverv«.
Stk. 2 Hvis et lægemiddel, der er optaget i Medicinpriser under udleveringsgruppe »premix«, »APK« eller »BPK«, skal anvendes til behandling af produktionsdyr, skal recepten påføres: »Til produktionsdyr«.
Stk. 3 Hvis et lægemiddel skal anvendes til behandling af dyr i dyrehold med besætningsnummer, skal dyrlægerecepten indeholde besætningsnummer.
Stk. 4 Hvis et lægemiddel skal anvendes til behandling af dyr, hvis kød eller produkter anvendes til fødevareproduktion, skal dyrlægerecepten indeholde tilbageholdelsestider også hvis en sådan tid er nul.
Indtelefonering af dyrlægerecepter er ikke tilladt som følge af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/6 af 11. december 2018 om veterinærlægemidler og om ophævelse af direktiv 2001/82/ EF.
En dyrlægerecept kan af dyrlægen sendes til apoteket eller indehaveren af den i § 1, stk. 1, nævnte tilladelse i PDF-format via sikker, krypteret mail.
Stk. 2 Dyrlægerecepter, som sendes til apoteket eller indehaveren af den i § 1, stk. 1, nævnte tilladelse pr. mail, jf. stk. 1, gælder alene for én ekspedition.
Kan en dyrlægerecept ekspederes flere gange, skal der tages kopi af recepten i forbindelse med hver ekspedition.
Eventuelle oplysninger om, hvor mange gange og med hvilke mellemrum et lægemiddel må udleveres, skal anføres umiddelbart under den anvisning, oplysningen vedrører. Oplysningen skal være let forståelig.
Når der ikke kan udleveres flere lægemidler på en dyrlægerecept, skal apoteket forsyne recepten med påtegning om, at den er afsluttet.
Stk. 2 Telefaxrecepter er ikke omfattet af bestemmelsen i stk. 1, medmindre de udleveres fra apoteket.
Stk. 3 Apoteket skal på forlangende udlevere ekspederede receptblanketter til kunden. Hvis en dyrlægerecept indeholder receptudstederens cpr-nummer, skal dette slettes, inden receptblanketten udleveres.
Apoteket må kun ekspedere telefaxrecepter én gang.
Stk. 2 Apoteket må kun ekspedere telefaxrecepter, som er modtaget på en af apotekeren ejet apoteksenhed eller på en af tilladelsesindehaverens virksomhedsadresser.
En telefaxrecept må kun overføres til indehaveren af den i § 1, stk. 1, nævnte tilladelse fra receptudstederen.
Apoteket og indehaveren af den i § 1, stk. 1, nævnte tilladelse skal ved hver ekspedition af en recept anføre følgende på dyrlægerecepten:
-
1) Dato for ekspedition.
-
2) Udleveret lægemiddel.
-
3) Udleveret mængde.
-
4) Navnet på apoteket eller indehaveren af den i § 1, stk. 1, nævnte tilladelse.
Stk. 2 Har apoteket foretaget opsplitning af lægemidlet, skal dette endvidere anføres på dyrlægerecepten.