Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. juni 2024.
Stk. 2 §§ 144 og 144 a har virkning for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2024 eller senere, for store virksomheder af offentlig interesse, jf. artikel 2, nr. 1 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om årsregnskaber, konsoliderede regnskaber og tilhørende beretninger for visse virksomhedsformer, og som på balancetidspunktet havde et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede i regnskabsåret på flere end 500.
Stk. 3 §§ 144 og 144 a har virkning for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2025 eller senere, for store virksomheder, der ikke er omfattet af stk. 2.
Stk. 4 §§ 144-144 b har virkning for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2026 eller senere, for små og mellemstore virksomheder, der har værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked i et EU-/EØS-land, for store captive-forsikringsselskaber og captive-genforsikringsselskaber samt for små og mellemstore captive-forsikringsselskaber og captive-genforsikringsselskaber, der har værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked i et EU-/EØS-land.
Stk. 5 §§ 170-172 har virkning for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2028 eller senere.
Stk. 6 Stk. 2-4 finder tilsvarende anvendelse på modervirksomheder, som udarbejder konsolideret bæredygtighedsrapportering, jf. § 144 a, stk. 13. Ved opgørelsen af antal heltidsbeskæftigede, jf. stk. 2-3, anvendes antallet af heltidsbeskæftigede i koncernen som helhed.
Stk. 7 En virksomhed, hvis ledelsesberetning efter § 144 a, stk. 5, skal indeholde oplysninger om virksomhedens værdikæde, skal i tilfælde af, at ikke alle de fornødne oplysninger om værdikæden foreligger, redegøre for de bestræbelser, den gør sig for at fremskaffe de fornødne oplysninger om værdikæden, for grundene til, at ikke alle de fornødne oplysninger er blevet fremskaffet, og dens planer for fremskaffelse af de fornødne oplysninger i fremtiden. 1. pkt. gælder for de tre første regnskabsår, for hvilke virksomheden efter § 144 a, stk. 2, er forpligtet til i ledelsesberetningen at medtage en bæredygtighedsrapportering.
Stk. 8 Små og mellemstore virksomheder, der har værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked i et EU-/EØS-land, kan uanset § 144 a, stk. 2, for regnskabsår, der begynder inden den 1. januar 2028, beslutte ikke at lade bæredygtighedsrapporteringen efter § 144 a, stk. 2, indgå i ledelsesberetningen, men skal i så fald angive, hvorfor rapporteringen ikke er medtaget i ledelsesberetningen.
Stk. 9 §§ 161-169 finder anvendelse på udarbejdelse og aflæggelse af års- og delårsrapporter, der vedrører regnskabsperioder, der begynder den 1. januar 2025.
Stk. 10 Reglerne i denne bekendtgørelse om indregning og måling af overtagne aktiver og forpligtelser i forbindelse med virksomhedsovertagelser og fusioner m.v. finder ikke anvendelse på virksomhedsovertagelser og fusioner m.v., der har fundet sted før den 1. januar 2005.
Stk. 11 Virksomheder, der måtte have indregnet goodwill i balancen pr. 31. december 2004 efter tidligere gældende regler, skal ikke længere afskrive denne efter de bestemmelser, der gjaldt, da den blev indregnet, men vurdere den for værdiforringelse efter bestemmelserne i denne bekendtgørelse fra og med den 1. januar 2004.
Stk. 12 Reglerne i denne bekendtgørelse om aktiebaseret aflønning finder alene anvendelse for programmer etableret efter den 1. januar 2004. Virksomheden kan for programmer etableret før den 1. januar 2004 vælge at lade bestemmelserne i denne bekendtgørelse finde anvendelse. Virksomheden kan dog, hvis programmet er etableret den 7. januar 2002 eller tidligere, kun anvende bekendtgørelsens bestemmelser, hvis programmets dagsværdi på etableringstidspunktet har været oplyst.
Stk. 13 Virksomheden kan foretage ændring af metoderne for indregning og måling af immaterielle aktiver, jf. §§ 61 og 62, således, at alene forhold, der er indtruffet fra og med regnskabsåret 2003 og senere, indregnes og måles efter bekendtgørelsens regler.
Stk. 14 For virksomheder, der tidligere har aflagt årsregnskab efter bekendtgørelse om skadesforsikringsselskabers årsregnskaber, finder kravet om, at stigninger i domicilejendommes omvurderede værdi skal indregnes i passivposten Opskrivningshenlæggelser alene anvendelse på den del af opskrivningsbeløbet, der ligger ud over det højeste af følgende beløb:
-
1) Den værdi, hvortil den pågældende ejendom var ansat i det årsregnskab, hvorpå bekendtgørelse nr. 723 af 27. november 1989 om skadesforsikringsselskabers årsregnskaber sidste gang fandt anvendelse.
-
2) Anskaffelsesprisen.
Stk. 15 For virksomheder, der tidligere har aflagt årsregnskab efter bekendtgørelse om livsforsikringsselskabers og tværgående pensionskassers årsregnskaber, finder kravet om, at stigninger i domicilejendommes omvurderede værdi skal indregnes i passivposten Opskrivningshenlæggelser alene anvendelse på den del af opskrivningsbeløbet, der ligger ud over dagsværdien pr. 31. december 2003.
Stk. 16 Bekendtgørelse nr. 460 af 2. maj 2023 om finansielle rapporter for forsikringsselskaber og tværgående pensionskasser ophæves.