- Side 264 -
...Statsforfatningsret II, 1989, s. 81-88. Diskussionen drejede sig navnlig om den nu ophævede bestemmelse i retsplejelovens § 108, der bl.a. foreskrev, at politiet havde til opgave »at opretholde sikkerhed, fred og orden«.888888. Retsplejelovens § 108 blev ophævet ved lov nr. 444 af 9. juni 2004 om politiets virksomhed. Se om denne lov nedenfor s. 268.
(...)
- Side 265 -
...var usikkert, om retsplejelovens § 108 gav hjemmel for frihedsberøvelse i sådanne tilfælde, og han bemærkede, at det i al fald kun kunne antages på grundlag af en fri fortolkning med støtte i sædvaneretlige betragtninger.890890. Max Sørensen, s. 344. Max Sørensen henviste herved til sine bemærkninger anf. st., s. 350-351. Se herom straks nedenfor.
(...)
...108 kunne give hjemmel til detentionsanbringelse af berusere, eller om det var i medfør af nødværge- eller nødretsgrundsætningen, politiet handlede i sådanne tilfælde. Han bemærkede hertil, at en tredje mulighed var, at hjemmelen måtte søges i sædvane.892892. Anf. st., s. 350-351. Max Sørensen henviste herved til sine bemærkninger anf. st., s. 344.
(...)
...om en person, der omkring midnat indfandt sig på politistationen i Silkeborg. Hans optræden virkede påfaldende, og efter at en vagtlæge var blevet tilkaldt, blev han anbragt i detentionen. Om morgenen blev der på ny tilkaldt en læge, hvorefter den pågældende frivilligt blev indlagt på psykiatrisk afdeling på Silkeborg Centralsygehus. Han fremsatte
(...)
- Side 266 -
...bevisførelsen lagde byretten imidlertid til grund, at vedkommende polititjenestemand havde haft føje til at antage, at sagsøgeren var bedst hjulpet med at blive tilbageholdt på politistationen som beskyttelsesforanstaltning for en kortere periode, og den stedfundne tilbageholdelse af sagsøgeren kunne under disse omstændigheder ikke anses for ulovlig.
(...)
...nødretsbetragtninger, og den af politiet således i medfør af retsplejelovens § 108 iværksatte beskyttelsesforanstaltning, der efter de foreliggende oplysninger måtte anses for rimeligt begrundet, fandtes ikke at være udstrakt længere, end det efter situationen var påkrævet. Med denne begrundelse stemte flertallets dommere for at stadfæste byrettens dom.
(...)
...som selv en kortvarig frihedsberøvelse udgjorde. Rørdam fandt, at tilbageholdelsen havde været berettiget under de foreliggende omstændigheder, og han fremhævede herved bl.a., at politiet natten igennem havde forsøgt at komme i kontakt med den tilbageholdtes broder. Resultatet blev, at Rørdam ligesom flertallet stemte for at stadfæste byretsdommen.
(...)
- Side 267 -
...tidligere anholdelsespraksis. Han bemærkede, at det var diskutabelt, om denne administrative praksis konstituerede en retssædvane, og han hævdede, at grænserne mellem sådanne retskilder ikke kunne være skarpe.893893. Henrik Zahle, Hjemmel for frihedsberøvelse i forfatningsretligt perspektiv, Juristen, 1982, s. 147-161, navnlig s. 151-153 og s. 156-158.