- Side 522 -
...bør være mere vidtgående, er der i loven givet en særskilt hjemmel vedrørende disse grupper, således at der f.eks. kan ske indgreb på abstrakt faregrundlag, ligesom der ikke er nogen tidsfrist for frihedsberøvelsen ved syge, hjælpeløse eller berusede. Ved opløb og forsamlinger har man valgt at fastlægge opgaverne i særskilte bestemmelser under hensyn
- Side 537 -
Der er nu givet udtrykkelig hjemmel til frihedsberøvelse, og dermed detentionsanbringelse, af berusede personer. Tidligere hvilede denne hjemmel på den mere diffuse og i denne henseende stærkt kritiserede bestemmelse i RPL § 108. Hermed har man tillige imødekommet EMRK art. 5’s krav om lovhjemmel.
- Side 565 -
Den generelle ordensbestemmelse findes som nævnt i PL § 5, der har afløst RPL § 108. Bestemmelsen lyder:
(...)
- Side 566 -
...til personkredsen. Dette gælder især de »brede« bestemmelser i politiloven som § 5 og § 8, men også visse særlove, som epidemiloven og beredskabsloven, har de manges sikkerhed som beskyttelseshensyn, og vil derfor kunne bringes i anvendelse i relation til en mere ubestemt kreds af personer, der har det til fælles, at de er i fare for at lide skade.
(...)
- Side 576 -
...Hovedbanegården, og at det var urolighederne på stationen, der førte til beslutningen om at sætte tilhængerne på et tog til Frederikssund og først tillade dem at stige af i Herlev. Frihedsberøvelsen fandt således først og fremmest sted af hensyn til de pågældendes egen sikkerhed. I anden række af ordenshensyn. Se også 13.9.2005 København omtalt kap. IV.
- Side 611 -
...må også tages hensyn til, om demonstrationen – efter en foreskrevet ændring – vil kunne gennemføres efter sit formål. Justitsministeriet finder ikke grundlag for at tilsidesætte politimesteren i Køges skøn over, at den anmeldte rute i det foreliggende tilfælde ikke giver politiet mulighed for at sikre en forsvarlig gennemførelse af demonstrationen.«
(...)
- Side 625 -
...politidirektøren burde have henvist til grundloven og/eller nødretsbetragtninger som hjemmel frem for RPL § 108 og politivedtægten, samtat han ikke havde mulighed for at kritisere politidirektørens skøn, da dette ikke åbenbart lå uden for rammerne af GRL § 79, 3. pkt., og/eller nødretsbetragtninger, ligesom han ikke besad den nødvendige politifaglige viden
- Side 657 -
...griber deres skjolde og går frem mod en vildt stenkastende hob. Politifolkene gør det for at genoprette ro og orden, som borgerne har krav på, og de gør det, selv om de ved, at de med stor sandsynlighed vil blive udsat for smerteforvoldende angreb med risiko for varig legemsskade. Det politi mener jeg alt i alt godt, at samfundet kan være tjent med.«
- Side 795 -
...grupper, og som sædvanligvis udspringer af sædvanen, herunder »god forvaltningsskik« eller administrative forskrifter, ofte affødt af opfattelsen af politiet som den myndighed, der klarer samfundets »restopgaver«. Den decentrale struktur og de døgnbetjente politistationer indbyder yderligere til denne opfattelse. Det er i første række opgaver, hvor