Bøger, som nævner Retsplejeloven § 143

Bemærk, at § 143 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 143, om det har en betydning.

Skriftlige meddelelser mv. hvoraf der ikke må ske ransagning

- Side 266 -

...skriftlige meddelelser, der findes hos en mistænkt. For at et dokument skal være omfattet af bestemmelsen, kræves det, at dokumentet skal være fra en person, der som udgangspunkt er omfattet af vidneudelukkelsesreglerne i retsplejelovens § 143. Dette drejer sig typisk om præster, læger, forsvarer, advokatfuldmægtige og advokater eller deres medhjælpere

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 267 -

I visse tilfælde kan retten dog pålægge læger, advokater og disses fuldmægtige, men ikke forsvareren i en kriminalsag, at afgive forklaring, selvom det som udgangspunkt er udelukket, jf. retsplejelovens § 143, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...efterfølgende forelægges retten, for at denne derved kan beslutte, om materialet kan åbnes til konstatering af dets indhold. Skulle materialet vise sig at stamme fra en person omfattet af § 143 kan det være nødvendigt at få rettens beslutning om pålæg i medfør af retsplejelovens § 143, stk. 2 for at kunne foretage ransagning.529529. Se betænkningen s. 1710.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...karakter, og det kan have afgørende betydning for efterforskningen, kan retten beslutte, at der alligevel godt må ske ransagning af det pågældende materiale, jf. retsplejelovens § 146. Dette betyder – ligesom i situationen under § 143 – at politiet må foretage en foreløbig beslaglæggelse og forelægge spørgsmålet for retten, før der sker ransagning.

Læs på Jurabibliotek



Skriftlige meddelelser mv., hvoraf der ikke må ske ransagning

- Side 269 -

Bestemmelsen er dog kun absolut i forhold til den mistænktes kommunikation med præster og forsvarere i kriminalsager, idet disse aldrig kan pålægges vidnepligt af retten, jf. retsplejelovens § 143, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek



Personkreds undtaget fra hemmelig ransagning

- Side 273 -

...altovervejende hovedregel ikke kan foretages en hemmelig ransagning mod denne personkreds. Dette skal opfattes som en videre beskyttelse af personkredsen i forhold til reglerne om almindelig ransagning. Er den, som normalt er vidneudelukket eller fritaget, selv genstand for mistanke, opfattes personen naturligvis ikke processuelt som omfattet af personkredsen.

Læs på Jurabibliotek