Bøger, som nævner Retsplejeloven § 145

Bemærk, at § 145 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 145, om det har en betydning.

Undtagelser fra vidnepligten

- Side 155 -

...hvis omstændighederne giver grund til det. Såfremt der afgives forklaring i de i §§ 142-146 nævnte tilfælde, skal retten påse, at der tages særligt hensyn til vidnet eller den, der har krav på hemmeligholdelse. Retten kan i den forbindelse bestemme, at dørene skal lukkes, mens der afgives forklaring, eller forbyde offentlig gengivelse af forklaringen.

Læs på Jurabibliotek



Vidnefritagelse

- Side 159 -

...vidneudelukkelsesreglerne vedrører vidnefritagelsesreglerne den situation, hvor vidnets forklaring kan påføre denne selv eller nærmeste pårørende skade. Begrundelsen for reglen om vidnefritagelse er dels hensynet til den samvittighedskonflikt, som vidnet bliver sat i, og dels at undgå, at vidnet presses til at afgive en forklaring, der ikke er sand.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 162 -

...pålægge en repræsentant fra pressen at afgive forklaring. Der stilles således krav om, at anklagemyndigheden skal godtgøre, at de oplysninger, der kan fremkomme ved forklaringen, har afgørende betydning for sagens opklaring. Det kan ikke antages, at der i bestemmelsen ligger et krav om, at sagens opklaring alene afhænger af, om vidnepligten pålægges.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...overtrædelse af kriminallovens § 50, stk. 1 og 2 (brud på en tjenstlig tavshedspligt), kan personer omfattet af retsplejelovens § 145 pålægges vidnepligt, selvom sagen ikke kan antages at være alvorlig. Dette gælder dog ikke, hvis det må antages, at forfatteren eller kilden har villet afdække forhold, hvis offentliggørelse er af samfundsmæssig betydning.

Læs på Jurabibliotek