Bøger, som nævner Retsplejeloven § 171

Undersøgelseskommissioner, Embedsmandsansvaret & Folketingets Rolle (1. udg.)
Forfattere: Jens Peter Christensen, Oliver Talevski og Claus Dethlefsen
Udgivelsesdato: 01. jul 2002
DJØF Forlag

Forklaring for undersøgelsesretten

- Side 104 -

...retsplejeloven, jf. retsplejelovens §§ 169-172. Vidneudelukkelsesgrunden i retsplejelovens § 169 om tavshedspligt i det offentliges interesse fandt dog ikke anvendelse, jf. den dagældende retsplejelovs § 21 a, stk. 3. Det var derfor ikke nødvendigt, at vedkommende minister gav samtykke til, at en embedsmand afgav forklaring for undersøgelsesretten.

Læs på Jurabibliotek



Til stk. 1

- Side 124 -

...sig vidnefritagelsesbestemmelserne i retsplejelovens § 171, stk. 2, herunder bestemmelsen om, at en person ikke er forpligtet til at afgive forklaring, hvis forklaringen antages at ville udsætte den pågældende for tab af velfærd (§ 171, stk. 2, nr. 1), eller påføre den pågældende anden væsentlig skade (§ 171, stk. 2, nr. 3), jf. lovens § 12, stk. 3.

Læs på Jurabibliotek



Til stk. 2

- Side 125 -

...retsplejelovens § 171, stk. 1, har en parts nærmeste ikke pligt til at afgive forklaring som vidne, og efter § 171, stk. 3, kan retten pålægge vidnet at afgive forklaring, når forklaringen anses for at være af afgørende betydning for sagens udfald, og sagens beskaffenhed og dens betydning for vedkommende part eller samfundet findes at berettige til det.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...stk. 1 (f.eks. en minister eller embedsmand i den statslige forvaltning), som udgangspunkt ikke har pligt til at afgive forklaring. Udtrykket »nærmeste« omfatter samme personkreds som retsplejelovens § 171, stk. 1, f.eks. ægtefælle, samlever, børn, forældre, søskende m.v.2 26. Herom kan bl.a. henvises til Kommenteret Retsplejelov (2000), side 266 ff.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...2, 2. pkt. Dette kan ske, når forklaringen må anses for at være af afgørende betydning for undersøgelsen, og undersøgelsens beskaffenhed og dens betydning for samfundet findes at berettige til det. De betingelser, hvorunder der gives pålæg, svarer således til retsplejelovens § 171, stk. 3.2 27. Jf. bl.a. Kommenteret Retsplejelov (2000), side 266 ff.

Læs på Jurabibliotek



Generelt

- Side 126 -

...tilfælde, hvor fastholdelse af pligten til at afgive fuldstændig og sandfærdig forklaring vil kunne påføre vidnet eller hans nærmeste skade og kaste vidnet ud i en alvorlig samvittighedskonflikt. Vidnepligt kan pålægges efter retsplejelovens § 171, stk. 3. Bestemmelserne i § 172 vedrører spørgsmålet om vidnefritagelse for pressen, radio og fjernsyn.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...i praksis og er ikke berørt i forarbejderne til loven. Da det politiske ansvar ikke er bundet af materielle ansvarsnormer, kan det gøres gældende, at en minister, der kan risikere et politisk ansvar i form af et mistillidsvotum, ikke vil være omfattet af vidnefritagelsesreglen i § 171, stk. 2, nr. 3. Spørgsmålet giver dog anledning til nogen tvivl.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 127 -

...føre til, at der anvendtes tvangsmidler (fra bøde til forvaring i 6 måneder) over for den pågældende, jf. retsplejelovens § 178. Sammenfattende må det formentlig antages, at vidnefritagelsesreglen i retsplejelovens § 171, stk. 2, nr. 3, vil kunne påberåbes af den, der kan risikere et erstatningsansvar i anledning af de forhold, undersøgelsen omfatter.

Læs på Jurabibliotek



Baggrunden for bestemmelsen m.v.

- Side 134 -

...ikke blive påberåbt af den, der har begået en forbrydelse, og retten vil ofte ikke kunne erkende, at der kan være grundlag for mistanke og for vidnefritagelse. Hvis falsk forklaring afgives i en sådan situation, vil vidnefritagelsen kunne tages i betragtning, men den kan efter straffelovens § 159, stk. 2, kun begrunde strafnedsættelse eller bortfald.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 135 -

...beskyttelsen mod selvinkriminering efter artikel 6 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.4 42. Se om dommen bl.a. Mogens Munch, Kommenteret Konkurslov (9. udgave ved Lars Lindencrone Petersen og Anders Ørgaard, 2001, side 594). Der henvises endvidere til Lars Henriksen og Troels Lind Pedersen i UfR 2000B, side 382 ff., med yderligere henvisninger.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 136 -

Afgives falsk forklaring af en person, der er omfattet af en vidnefritagelsesgrund, jf. lovens § 12, stk. 2, eller § 12, stk. 3, sammenholdt med retsplejelovens §§ 171-172, kan straffen nedsættes eller under formildende omstændigheder bortfalde, jf. straffelovens § 159, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek