Bemærk, at § 178 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 178, om det har en betydning.
- Side 103 -
...som bevismidler, pålæg om at forevise eller udlevere dem (editionspålæg), jf. den dagældende retsplejelovs § 827. De sædvanlige tvangsmidler (fra bøde til forvaring indtil 6 måneder) kunne anvendes over for den, der uden lovlig grund undlod at efterkomme et pålæg, jf. den dagældende retsplejelovs § 827, stk. 3, sammenholdt med retsplejelovens § 178.
- Side 104 -
De personer, der blev indkaldt til at afgive forklaring for en undersøgelsesret, havde som udgangspunkt vidnepligt, jf. retsplejelovens § 168, og de afgav normalt forklaring under strafansvar, jf. straffelovens § 158. Over for modvillige vidner kunne undersøgelsesretten anvende de almindelige tvangsmidler, jf. retsplejelovens § 178.
- Side 108 -
Overtrædelse af pligten til at udlevere materiale efter stk. 1 kan føre til, at undersøgelseskommissionen giver den pågældende et pålæg om udlevering, og overtrædes dette pålæg, kan der anvendes samme tvangsmidler over for den pågældende som over for et modvilligt vidne, jf. § 10 og retsplejelovens § 178.
(...)
...at udarbejde skriftlige redegørelser eller skriftligt at besvare spørgsmål som fastsat i stk. 2, risikerer den pågældende at blive indkaldt til at afgive forklaring for undersøgelseskommissionen som vidne, og overtrædelse af pligten hertil kan ligeledes føre til anvendelsen af de tvangsmidler, der er fastsat i retsplejelovens § 178, jf. lovens § 13.
- Side 116 -
Stk. 2. Efterkommes pålægget ikke, finder retsplejelovens § 178 tilsvarende anvendelse.
I § 10 hjemles der mulighed for at anvende tvangsmidler over for den, der ikke opfylder udleveringspligten efter § 9, stk. 1. Det drejer sig om de tvangsmidler, der er fastsat i retsplejelovens § 178, stk. 1 (fra bøde til forvaring i 6 måneder).
(...)
Sammenhængen mellem stk. 1 og 2 er den, at undersøgelseskommissionen efter stk. 1 skal træffe en afgørelse, hvorefter den pågældende pålægges at udlevere materiale til kommissionen. Efterkommes pålægget ikke, kan undersøgelseskommissionen efter stk. 2 træffe afgørelse om at anvende tvangsmidler som nævnt i retsplejelovens § 178, stk. 1.
(...)
- Side 117 -
...til loven, at omgørelse af en afgørelse, hvorved den pågældende pålægges at betale en bøde, kan finde sted efter udløbet af den frist på 14 dage, der er fastsat i retsplejelovens § 178, stk. 2, 4. pkt., idet undersøgelseskommissionen som nævnt ikke er en domstol. Afgørelsen vil i øvrigt kunne indbringes for Østre Landsret, jf. lovens § 28, stk. 1.
- Side 118 -
...1, først bliver aktuelt, når anmodningen ikke imødekommes, jf. § 10, stk. 1-2. Det kan derfor gøres gældende, at § 9, stk. 1, der i tid ligger forud for et editionspålæg efter retsplejeloven, skaber en materiel ret for kommissionen (og ikke blot en processuel pligt for adressaten) til at komme i besiddelse af materialet til brug for undersøgelsen.
- Side 127 -
...føre til, at der anvendtes tvangsmidler (fra bøde til forvaring i 6 måneder) over for den pågældende, jf. retsplejelovens § 178. Sammenfattende må det formentlig antages, at vidnefritagelsesreglen i retsplejelovens § 171, stk. 2, nr. 3, vil kunne påberåbes af den, der kan risikere et erstatningsansvar i anledning af de forhold, undersøgelsen omfatter.
- Side 130 -
Undersøgelseskommissionen kan anvende de tvangsmidler, der er fastsat i retsplejelovens § 178, stk. 1, over for et modvilligt vidne.
- Side 139 -
Stk. 2. Efterkommes et pålæg ikke, finder retsplejelovens § 178 tilsvarende anvendelse.
- Side 141 -
...frem til den pågældende. I kendelsen skal det være angivet, at der er udleveringspligt, og at byretten uden yderligere varsel på anmodning fra undersøgelseskommissionen vil kunne træffe afgørelse om at anvende tvangsmidler efter retsplejelovens § 178, hvis materialet ikke er afleveret til kommissionen inden for den frist, der er fastsat i kendelsen.
- Side 142 -
I stk. 2 er det fastsat, at retsplejelovens § 178 finder tilsvarende anvendelse. Det betyder, at der kan anvendes tvangsmidler over for den, der ikke opfylder pligten til at udlevere materiale til undersøgelseskommissionen, jf. § 178, stk. 1 (fra bøde til forvaring i 6 måneder).
(...)
...den pågældende skal betale erstatning eller bøde, og at byretten kan omgøre afgørelsen. Den pågældende skal fremsætte begæring om omgørelse inden 14 dage efter, at afgørelsen er forkyndt for den pågældende eller kommet til hans kundskab. I øvrigt kan byrettens afgørelse påkæres til Østre Landsret efter reglerne om kære i retsplejelovens kapitel 37.
- Side 147 -
Det er byretten, som afgør, om de personer, der indkaldes, er forpligtet til at afgive forklaring, og om forklaring afgives under strafansvar. Spørgsmålet om vidnepligt afgøres efter bestemmelsen i § 19, sammenholdt med §§ 11-12. Over for modvillige vidner kan retten anvende de almindelige tvangsmidler, jf. retsplejelovens § 178.