- Side 467 -
...for afstemningsordenen, og retten kan foretage de ændringer heri, som den til enhver tid anser for hensigtsmæssige. Retsformanden skal dog altid stemme sidst og forestår rådslagningen og afstemningen, som sker mundtligt. Afgørelse træffes ved stemmeflertal, og ved lige stemmetal afgør retsformandens stemme udslaget, jf. retsplejelovens § 216, stk. 1.
(...)
- Side 468 -
...rettens formand eller »af den af de i afgørelsen samstemmende dommere, hvem dette hverv af formanden overdrages«. Voteringen og domskrivningen kan – afhængig af arbejdsformen ved vedkommende ret – hænge nøje sammen. Dette gælder i hvert fald for Højesteret. Beskrivelsen af voteringen i Højesteret vil der derfor også inddrage domskrivningsprocessen.
...flere dommere. Det er sædvanligt at tilstræbe, at der deltager et ulige dommerantal. Det forekommer dog i sjældne tilfælde, at en sag, som er berammet eller startet med f.eks. syv dommere, pga. sygdom må afgøres af seks dommere, og i så fald er det i tilfælde af stemmelighed retsformandens stemme, som er afgørende, jf. retsplejelovens § 216, stk. 1.
- Side 487 -
Afgørelsen træffes efter stemmeflertallet, jf. retsplejelovens § 216, stk. 1. Står stemmerne lige, og angår afstemningen skyldspørgsmålet eller strafudmålingen, gælder det for tiltalte gunstigste resultat. Angår afstemningen andre spørgsmål, er det formandens stemme, som gør udslaget ved lige stemmetal.
(...)
Er der uenighed om, hvilken mening der er den ugunstigste for tiltalte, stemmes der også særskilt herom, og ved denne afstemning gør retsformandens stemme altid udslaget, såfremt stemmerne står lige, jf. retsplejelovens § 216, stk. 3.
(...)
...afstemninger, medmindre andet er bestemt. En dommer eller domsmand, som har voteret for frifindelse, har derfor pligt til også at deltage i den efterfølgende votering og afstemning om sanktionsfastsættelsen. Han/hun skal herunder i princippet lægge flertallets opfattelse vedrørende skyldspørgsmålet til grund for sin votering vedrørende sanktionen og kan derfor
(...)
- Side 488 -
...om det samme spørgsmål, uden at der er et flertal bag nogen af meningerne, udfindes stemmeresultatet ved, at de for tiltalte ugunstigste stemmer regnes sammen med de nærmeste mindre gunstige, indtil der fremkommer stemmeflerhed, jf. retsplejelovens § 216, stk. 2. Domsresultatet bliver da den for tiltalte gunstigste blandt de sammenlagte opfattelser.
(...)
...mindretal, navngives dog ikke, jf. retsplejelovens § 218, stk. 3, modsætningsvis. Har dommeren i en domsmandssag behandlet ved byretten afgivet dissens om frifindelse, skal der imidlertid gøres en udtrykkelig bemærkning herom til retsbogen, da dette vil kunne have væsentlig betydning ved overvejelserne over, hvorvidt dommen bør ankes til landsretten.