Bøger, som nævner Retsplejeloven § 221

Bemærk, at § 221 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 221, om det har en betydning.

Berigtigelse

- Side 234 -

Udgangspunktet for overvejelserne om berigtigelse er traditionelt taget i retsplejelovens § 221, stk. 1, hvorefter retten til enhver tid kan berigtige »skrivefejl, som er indløbet i henseende til ord, navne eller tal, blotte regne-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 235 -

...at forvaltningen kan rette »virkelig åpenbare feil«, og at adgangen til berigtigelse formentlig kun er fri, når fejlen enten direkte fremgår af den underretning, borgeren har fået, eller har påvirket afgørelsen således, at borgeren »må få mistanke om at noe er galt«. Og ved »andre fejl« varetages indrettelseshensynet ved kravet om hurtig reaktion.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...forkert at tale om, at man foretager en afvejning af hensynet til berettigede forventninger over for berigtigelsesgrunden, når man lægger vægt på de nævnte momenter. I øvrigt vil det ses, at forventningsbeskyttelsen antages at være meget omfattende, når de pågældende momenter tillægges betydning også ved ændringer, der ikke angår materielle spørgsmål.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 236 -

...iagttagelse af reglerne om tilbagekaldelse.6060. Se også FOB 1986.106, hvor den trufne afgørelse om afvisning antageligvis måtte betragtes som ugyldig, også efter en vurdering af indrettelseshensynet til den anden borger. Det kan tilføjes, at reglerne om ugyldighed naturligvis også kan føre til »berigtigelse« i videre omfang end efter det anførte princip.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...afgørelser, der tillader rettelse af netop omkostningsfastsættelsen, hvor fejlen er åbenbar, jf. UfR 2001.2575 Ø og UfR 2003.549/1 H, og tilsvarende ved en åbenbar fejl med hensyn til renter af påstandsbeløbet, jf. UfR 2001.2426 Ø.6161. Se også UfR 1994.196 V (flertallet) og UfR 2001.959 Ø (som ikke tillader berigtigelse), der begge er omtalt i kap. 4.4.5.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Spørgsmålet er dog, om man ved fastlæggelsen af indholdet af begrebet berigtigelse i forvaltningsretten bør tage udgangspunkt i retspraksis vedrørende retsplejelovens § 221, stk. 1. Efter min opfattelse er der ikke noget, der taler

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 237 -

...materielt forkert, og for i videst forsvarligt omfang at begrænse berigtigelsesadgangen til at omfatte de uproblematiske tilfælde, hvor der ikke foretages materielle ændringer. Tværtimod kan det tale for, at domstolenes adgang til berigtigelse af fejl bør være videre, fordi en domstolsafgørelse ikke så let kan genoptages som en forvaltningsafgørelse.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...den karakter, som nævnes i retsplejelovens § 221, stk. 1, taler meget for, at der bør kunne ske rettelse også af materielle spørgsmål, fordi borgerens forventning ikke vil være berettiget. Rettelsen bør nok ske inden for kortere tid, både set i forhold til, hvornår forvaltningen bliver opmærksom på den, og i forhold til bekendtgørelsen af afgørelsen.

Læs på Jurabibliotek