Bøger, som nævner Retsplejeloven § 226

Bemærk, at § 226 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 226, om det har en betydning.

Henvisning og mulighed for tilbagevisning

- Side 541 -

...retsplejelovens § 254, stk. 2, er der en yderligere regel om henvisning, hvorefter der kan ske henvisning efter indhentet udtalelse fra landsretten, hvis det findes mest hensigtsmæssigt at behandle sagen i forbindelse med en anden sag, der verserer ved landsretten. Denne bestemmelse anvendes i praksis ikke særlig ofte og vil derfor ikke blive omtalt yderligere.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...Senest er reglerne ændret ved lov nr. 538 af 8. juni 2006 (politi- og domstolsreformen), hvor der blev gennemført en ændring af instansordningen, så byretterne er den almindelige førsteinstans i alle civile sager, og ved lov nr. 84 af 28. januar 2014 (om sagstilgangen til Højesteret mv.), hvor kriterierne for henvisning blev yderligere præciseret.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Efter den seneste ændring af retsplejelovens § 226, stk. 1, kan der ske henvisning, hvis sagen er af principiel karakter og har generel betydning for retsanvendelsen og retsudviklingen eller væsentlig samfundsmæssig rækkevidde i øvrigt.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 542 -

...møde, jf. § 353, eller, hvis et sådant møde ikke afholdes, senest 4 uger efter rettens meddelelse om, at der ikke skal holdes et forberedende møde. Retten kan dog i særlige tilfælde henvise sagen efter en anmodning, der fremsættes senere, men inden forberedelsens slutning. I praksis fremsætter sagsøgeren oftest anmodning om henvisning i stævningen.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 543 -

...ved landsrettens modtagelse af sagen endnu ikke indgivet svarskrift, afventer landsrettens vurdering efter § 226, stk. 5, modtagelse af svarskrift. I de tilfælde, hvor der kan være tvivl, om betingelserne for henvisning er opfyldt, vil landsretten typisk indhente supplerende bemærkninger fra parterne. Finder landsretten herefter, at betingelserne for

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 545 -

...medfør af retsplejelovens § 226, stk. 1, jf. stk. 5, at lade sagerne forblive henvist. Sagerne blev herefter sendt tilbage til byretten til fortsat behandling. Landsretten bemærkede, at betingelserne efter retsplejelovens § 345 for i byretten at udsætte de to henviste sager på landsrettens afgørelse i den først henviste sag måtte anses for opfyldt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Størstedelen af de sager, der efter ændringerne i henholdsvis 2006 og 2014 af henvisningsreglen i retsplejelovens § 226, er henvist til landsret, har været sager mod offentlige myndigheder og har drejet sig om lovfortolkning. Blandt de henviste sager er der et ikke ubetydeligt antal skattesager.

Læs på Jurabibliotek