Bemærk, at § 226 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 226, om det har en betydning.
- Side 305 -
...»Byretten kan efter anmodning fra en part henvise en sag til behandling ved landsretten, hvis sagen er af principiel karakter«. Og som noget nyt får man endvidere bestemmelsen i retsplejelovens § 12, stk. 3, hvorefter der i en række tilfælde, som er nærmere opregnet i bestemmelsen, blev givet mulighed for kollegial behandling i byretten med tre dommere.
(...)
- Side 306 -
For så vidt angår bestemmelsen om henvisning i retsplejelovens § 226 blev det i retsplejelovens § 226, stk. 4, bestemt, at afgørelsen af, om sagen skal henvises eller ikke, træffes ved kendelse. En kendelse, hvorved sagen henvises, kan ikke indbringes for højere ret.
(...)
...den forbindelse henvises til, at også bemærkningerne til lov nr. 538 af 8. juni 2006 om politi- og domstolsreformen havde anført denne betingelse for henvisning. Formålet med ændringen er derfor at præcisere, at det ikke er nok til at henvise en sag, at sagen er principiel. Hvis en principiel sag skal henvises til landsretten som første instans, skal
(...)
- Side 307 -
...præcisere kriterierne for henvisning, som altså også vil omfatte forvaltningssager. Og det kan måske igen føre til, at anvendelsen af kollegial behandling overvejes i flere forvaltningssager. Det bemærkes i den forbindelse, at kriteriet, om sagen har principiel karakter, indgår i vurderingen af, om der skal anvendes kollegial behandling i byretten.