- Side 318 -
...egen tidligere retsopfattelse950950 Se om dommene Mogens Jørgensen, Bidrag til fortolkning af retsplejelovens § 31, stk. 4, s. 209ff. uden at dette anses for stridende mod de almindeligt gældende lighedsbetragtninger. I dommen fra 1944 var der rejst tiltalte mod bl.a. en redaktør efter dagældende § 31 stk. 4 i retsplejeloven. Bestemmelsen lød således:
(...)
”Med Hensyn til den øvrige Del af Tiltalen bemærkes, at Retsplejelovens § 31,4. Stk., ikke indeholder noget direkte Forbud mod Offentliggørelse af et i Strid med Fotograferingsforbudet tilblevet Billede eller nogen direkte Hjemmel til at straffe en saadan Handling.
(...)
Der ses herefter, da Kendelse i Medfør af Retsplejelovens § 31, 4. Stk., 2. Punktum, ikke er afsagt, ikke at foreligge fornøden Hjemmel til at straffe Tiltalte i Anledning af den skete offentliggørelse af Billederne, og Tiltalte vil derfor være at frifinde.”
(...)
- Side 319 -
...tiltalte har haft som baggrund for beslutningen om at offentliggøre billedet, har lovgivningsmagten acquiesceret igennem en lang årrække. De bestræbelser, som retten i nærværende sag har udfoldet for at hindre fotografering, kan ikke i relation til tiltaltes handling ganske ligestilles med en kendelse efter retsplejelovens § 31, stk. 4, 2. pkt. …”
(...)
”Ifølge retsplejelovens § 31, stk. 4, 2. punktum, kan retten ved kendelse forbyde offentlig gengivelse i billede af et retsmøde. Når denne bestemmelse ses i sammenhæng med 1. punktum, der forbyder fotografering uden rettens tilladelse, findes den i denne sag omhandlede