- Side 308 -
...henstilling i forhold til en eller begge parter. Dette kan ikke mindst være tilfældet i forvaltningssager, hvis det er dommerens vurdering, at en part måske på grund af misforståelse eller forglemmelse ikke har fået formuleret sin påstand præcist eller måske har undladt at fremføre retlige anbringender, som kan have betydning ved afgørelsen af sagen.
(...)
...bringe en bevismæssig uklarhed ud af verden. Retten kan ikke selv drage omsorg for sagens oplysning, dog anderledes i de indispositive sager, for eksempel sager om værgemål, faderskab og administrativt bestemt frihedsberøvelse. Retten vil også have mulighed for at foretage besigtigelse på stedet, for eksempel i en sag inden for plan- eller miljøområdet.
(...)
- Side 309 -
En særlig bestemmelse findes for øvrigt i retsplejelovens § 339, stk. 4, hvorefter retten har en egentlig vejledningspligt, hvis den ene part er selvmøder.
- Side 316 -
...civilprocessen, f.eks. med hensyn til præklusion, samt til både den generelle forskrift om rettens materielle procesledelse og den mere specifikke bestemmelse i retsplejelovens § 339, som kan tilpasses forvaltningssager, hvor der kan være et kompetencemæssigt og ressourcemæssigt gab mellem parterne, f.eks. en borger over for en kompetent forvaltningsmyndighed.