Bøger, som nævner Retsplejeloven § 341a

Indhentelse af syn og skøn og responsa

- Side 117 -

...(sædvanlig) vurdering af den pågældende erklæringsselvstændige konkrete bevisværdi, se hertil eksempelvis Højesterets kendelse i U.2021.1048H. Derimod kan man ikke fremlægge en tilsvarende erklæring, såfremt den er indhentet af klienten under den pågældende sags behandling for domstolene, se hertil H.K. af 15. oktober 2021 i sag BS-50925/2020-HJR.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Man skal i den forbindelse videre være opmærksom på, at et ensidigt indhentet responsum fra en juridisk professor etc. videre også, som udgangspunkt, godt kan indgå under en retssag, dog med de af retsplejelovens § 341 a, stk. 2, følgende begrænsninger, dvs. alene i forhold til jus.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Se således Højesterets kendelse i U.2018.2830H, hvor Højesteret om sondringen mellem henholdsvis erklæringer indhentet jf. retsplejelovens § 341 a og juridisk responsa, bemærkede:

Læs på Jurabibliotek

(...)

...medmindre erklæringens indhold, omstændighederne ved dens tilblivelse eller andre forhold giver grundlag for at fravige udgangspunktet. Efter § 341 a, stk. 2, kan erklæringer om bedømmelsen af juridiske forhold efter dansk ret, som en part har indhentet fra retskyndige, inddrages til brug for den juridiske argumentation, men ikke under sagen i øvrigt.«

Læs på Jurabibliotek

(...)

I lyset af indholdet af retsplejelovens § 341 a bør man således også være opmærksom på, hvorvidt der forud for anlæggelse af en retssag måtte være behov for indhentelse af en erklæring, jf. retsplejelovens § 341 a, stk. 1, og videre, om der eventuelt skal indhentes et juridisk responsum, jf. retsplejelovens § 341 a, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek