Bøger, som nævner Retsplejeloven § 343

Indledning

- Side 288 -

...tilsidesatte en indenretlig vidneforklaring fra den udbedrende håndværker under henvisning til, at sagsøgeren havde haft mulighed for at foretage behørig og processuelt forsvarlig bevissikring og bevisoptagelse, eksempelvis under anvendelse af muligheden for indenretlig bevisoptagelse uden samtidig retssag i medfør af retsplejelovens § 343, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...1, er det udgangspunktet, at bevisførelse finder sted under hovedforhandlingen. Retten kan dog undtagelsesvis tillade, at bevisførelsen eller en del af denne sker under sagens forberedelse, jf. § 340, stk. 2, og efter retsplejelovens § 343 kan bevisoptagelse endog ske, uden at der verserer retssag om det forhold, som er genstand for bevisoptagelsen.

Læs på Jurabibliotek



Indenretligt syn og skøn uden samtidig retssag (isoleret bevisoptagelse)

- Side 294 -

Muligheden for isoleret bevisoptagelse, herunder i form af indenretligt syn og skøn uden samtidig retssag, i medfør af retsplejelovens § 343, stk. 1, er et i praksis særdeles anvendeligt redskab til hurtig bevissikring og bevisoptagelse under processuelt betryggende former uden forinden at skulle afholde bety-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 295 -

Syn og skøn udmeldt i medfør af retsplejelovens § 343, stk. 1, kaldes ofte – fejlagtigt – »udenretligt syn og skøn«. Udenretligt syn og skøn er syn og skøn, der ikke foregår under domstolssystemet, og som derfor ikke rummer de procesretlige kauteler, som det indebærer, se fx U 2010.38 Ø.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...parterne, betragtes som værende fritstillet i relation til at begære indenretligt syn og skøn, eksempelvis i henhold til retsplejelovens § 343, efterfølgende. Der vil i så henseende ikke være tale om »nyt syn og skøn« i henhold til retsplejelovens § 209, idet der ikke tidligere har været gennemført et syn og skøn omfattet af retsplejelovens regler.

Læs på Jurabibliotek

(...)

En begæring om bevisoptagelse i medfør af retsplejelovens § 343, stk. 1, vil sædvanligvis blive imødekommet blot retten finder det hensigtsmæssigt.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 296 -

...skønsmandens seneste besvarelse, når der er gået 3 måneder, uden at der er stillet supplerende spørgsmål (altså i en vis forstand med tilbagevirkende kraft – hvilket i betragtning af, at den foreløbige afbydelse først mister sin virkning, når der er forløbet et år efter afslutnngen af forretningen, næppe giver anledning til de helt store betænkeligheder).

Læs på Jurabibliotek



Bevissikringsforretninger

- Side 298 -

Bortset fra disse specialregler foreligger der mulighed for bevissikring gennem anvendelse af retsplejelovens § 343 og naturligvis tillige i forbindelse med syn og skøn i overensstemmelse med retsplejelovens kap. 19.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Bevissikring i henhold til retsplejelovens § 343, stk. 1, kan eksempelvis ske ved gennemførelse af en indenretlig vidneafhøring i situationer, hvor der ikke verserer en retssag. Dette kunne eksempelvis være en vidneafhøring på et hospital af et dødssygt nøglevidne.

Læs på Jurabibliotek