Bemærk, at § 368 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 368, om det har en betydning.
- Side 376 -
Såfremt anklagemyndigheden ønsker en person tilbageholdt, eller der skal træffes forholdsregler, der træder i stedet herfor, under ankesagen eller indtil dommen iværksættelse, skal anklageren på retsmødet anmode retten om at træffe en beslutning om dette.784784. Jf. retsplejelovens § 368.
(...)
...tilbageholdelse efter retsplejelovens § 368. Landsretten har dog fastslået, at det stadig er dømmende kredsret,785785. Afgørelsen træffes dog uden domsmænd. der skal behandle spørgsmålet, idet sagen ikke endnu er indbragt for landsretten og landsrettens stillingtagen efter retsplejelovens § 368, stk. 3 forudsætter, at den dømmende ret har truffet en beslutning.
(...)
- Side 377 -
»Efter retsplejelovens § 368, stk. 1, har beslutninger om tilbageholdelse kun virkning indtil dom er afsagt.
(...)
Spørgsmålet om fortsat tilbageholdelse træffes herefter i medfør af retsplejelovens § 368, stk. 2, af den dømmende ret, hvorefter efterfølgende beslutninger om tilbageholdelse ved anke i medfør af retsplejelovens § 368, stk. 3, træffes af ankeinstansen.
(...)
...om fortsat tilbageholdelse under anken og fastsættelse af frist herfor forudsætter en forudgående stillingtagen til spørgsmålet om tilbageholdelse ved den dømmende ret inden indbringelsen af ankesagen for landsretten, findes landsretten uden en sådan stillingtagen afskåret fra at tage stilling til tilbageholdelse i en situation som den foreliggende.
(...)
Da der ikke foreligger en beslutning fra kredsretten og da ankesagen ikke er indbragt for landsretten, findes landsretten på det grundlag ikke at kunne tage stilling til spørgsmålet om tilbageholdelse, hvorfor begæringen i medfør af retsplejelovens § 368, stk. 2, således rettelig skal behandles af kredsretten der har afsagt dom i 1. instans.«
(...)
- Side 378 -
»Henset hertil [at der var en begrundet mistanke om hæleri, min tilføjelse], og til de tidligere tiltalte overgåede kriminelle domme, findes betingelserne for tilbageholdelse indledningsvis at være opfyldt efter retsplejelovens § 368, stk. 2, jf. § 359, stk. 1, nr. 2, litra b, jf. nr. 1, litra a.
(...)
...frist for tilbageholdelsens udløb. Dette følger af, at retsplejelovens § 368, stk. 2 ikke henviser til retsplejelovens § 364, der omhandler frister for tilbageholdelse. Det er alene, når landsretten træffer sin første beslutning efter ankesagens indbringelse for landsretten, at der skal fastsættes en frist.790790. Jf. retsplejelovens § 368, stk. 3.
(...)
- Side 379 -
...beslutninger skal begrundes i de tilfælde, hvor det er særligt bestemt. Det fremgår dog ikke af retsplejelovens § 368, stk. 2, at beslutningen om opsættende virkning skal begrundes, ligesom det heller ikke fremgår af retsplejelovens § 571 om opsættende virkning. fastslået, at afgørelsen om opsættende virkning bør være truffet ved en begrundet beslutning.
(...)
Har den tiltalte ikke været tilbageholdt eller har der ikke været truffet forholdsregler, der træder i stedet herfor, indtil dommen, kan der aldrig tillægges anklagemyndighedens kære af kredsrettens beslutning opsættende virkning.792792. Jf. retsplejelovens § 368, stk. 2, 3. pkt.
(...)
...dommen færdig og oversat i rette tid således, at landsretten ikke har et grundlag at vurdere tilbageholdelsen på. Landsretten vælger i den situation at afvise en eventuel begæring fra anklagemyndigheden om fristforlængelse med vendingen »begæring om fristforlængelse afvises for tiden.«794794. Se blandt andet Grønlands Landsrets beslutning K211/10.