- Side 227 -
1 Brevåbning og -standsning, retsplejelovens § 384.2 Telefonaflytning, retsplejelovens § 385.3 Teleoplysning, retsplejelovens § 386.4 Udvidet teleoplysning, retsplejelovens § 387.5 Rumaflytning, retsplejelovens § 388.
- Side 234 -
...dette eventuelt ved vidneforklaringer. Til forskel fra de andre indgreb i meddelelseshemmeligheden er der i retsplejelovens § 384, stk. 3 givet hjemmel til brevåbning og –standsning, uden at andre betingelser er opfyldt end en særlig bestyrket mistanke om, at forsendelsen har et sådant indhold, og at forsendelsen skal være til eller fra en sigtet.
- Side 236 -
...forstås bredt, uanset hvilken form den har. tilbageholdes og overgives til politiet. Dernæst skal forsendelsen åbnes, for at politiet kan gøre sig bekendt med forsendelsens indhold.473473. Jf. retsplejelovens § 384, stk. 1. Endelig kan politiet anmode retten om en egentlig brevstandsning, hvorved forsendelsen ikke bliver videresendt til adressaten.
(...)
- Side 237 -
...antages, at hvis politiet med postvæsnets bistand gør sig bekendt med indholdet af en åben forsendelse i postvæsnets besiddelse, vil pligten efter § 11 være tilsidesat, og dermed vil handlingen være omfattet af kriminallovens § 50. Indgrebet må således betragtes som et kriminalprocessuelt indgreb, der kræver rettens medvirken efter retsplejelovens § 384.
(...)
...efter at den har været åbnet.478478. Jf. retsplejelovens § 384, stk. 4, 1. pkt. Brevstandsningen er en undtagelse til dette, idet den hjemler politiet en mulighed for, efter at de har konstateret, hvad forsendelsen indeholder, at standse forsendelsen helt, blot de anmoder retten om brevstandsning, inden 48 timer efter at tilbageholdelsen er blevet
(...)
- Side 238 -
iværksat. Retten skal herefter tage stilling til, om betingelser i retsplejelovens § 384, stk. 1 er opfyldt. Begrundelsen for fristens længde på 48 timer kan findes i forarbejderne til den tilsvarende bestemmelse i den danske retsplejelov. Heraf fremgår det, at politiet skal kunne nå:
(...)
Retsplejelovens § 384, stk. 3 indeholder som tidligere nævnt en mulighed for at tilbageholde, åbne og gøre sig bekendt med indholdet af en forsendelse, når der en særlig bestyrket mistanke om, at der i forsendelsen er en genstand, der bør konfiskeres, eller som ved en forbrydelse er frataget nogen, som kan kræve den tilbage.
(...)
...politiet mener, at dens indhold kan være af betydning som bevismidler. Hvis ønsket er at sikre sig forsendelsen og dens indhold på grund af bevismæssige hensyn – f.eks. ønsket om at blive bekendt med indholdet af et brev – må de almindelige betingelser for indgreb i meddelelseshemmeligheden være opfyldt, jf. retsplejelovens § 384, stk. 1, nr. 1-3.
(...)
Hjemlen i retsplejelovens § 384, stk. 3 er ment som en adgang for politiet til at gribe ind i tilfælde, hvor politiet gennem vidneforklaringer eller på an-
(...)
- Side 239 -
...Den grønlandske bestemmelse indeholder alene hjemmel til at tilbageholde, åbne og gøre sig bekendt med indholdet af forsendelsen. I stk. 4 er der hjemmel til at standse forsendelser, men den synes blot at vedrøre forsendelser, der er tilbageholdt efter retsplejelovens § 384, stk. 1. Om dette er korrekt, må afvente en afgørelse fra Grønlands Landsret.