Bøger, som nævner Retsplejeloven § 41

Bemærk, at § 41 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 41, om det har en betydning.

Udgangspunktet om fuld aktindsigt

- Side 54 -

...gjorde det betænkeligt at meddele aktindsigt, eller hvis det måtte befrygtes, at en udskrift ville blive benyttet på retsstridig måde. Dette indebar, at parters adgang til aktindsigt i civile sager i princippet var mere begrænset, når sagen var afsluttet, end under sagens gang, hvor der som nævnt som udgangspunkt gælder et princip om fuld kontradiktion.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 55 -

...efter at dokumentet er afleveret til arkiv i medfør af arkivloven,9191. Lov nr. 1050 af 17. december 2002. Om forholdet mellem den tidligere § 41 i retsplejeloven og reglerne i arkivloven kan der henvises til Offentlighed i retsplejen, side 188 f. i givet fald parallelt med arkivadgang i henhold til arkivlovenarkivloven, jf. denne lovs kapitel 6-7.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 56 -

Dette svarer til retsstillingen efter den hidtidige § 41 i retsplejeloven, der indledtes med ordene »Uden for de tilfælde, for hvilke der i denne lov er truffet særlig bestemmelse«.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Det er således ikke som efter den hidtidige § 41 i retsplejeloven afgørende, om dokumenterne har været »fremlagt«.

Læs på Jurabibliotek



StraffesagerФ2696890Ф

- Side 59 -

...og forvaltningslovensforvaltningslovens § 18. Disse bestemmelser adskilte sig imidlertid på flere punkter fra hinanden, og afgrænsningen mellem dem var ikke helt klar. I forbindelse med gennemførelsen af de nye regler i retsplejen om aktindsigt er reglerne om sigtedes og tiltaltes aktindsigt i straffesager nu samlet i retsplejelovens §§ 729 a-729 d.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...kapitel 66 om sigtede og hans forsvar med henblik på at understrege, at bestemmelserne i §§ 729 a-729 c om verserende straffesager gælder under hele sagens forløb, herunder under en eventuel anke. Samtidig er reglerne om sigtedes og tiltaltes aktindsigt i afsluttede straffesager samlet i den nye § 729 d, der således afløser både retsplejelovens § 41 og

Læs på Jurabibliotek



Forsvarerens aktindsigt

- Side 62 -

...retten kunne nægte sigtede udskrift af retsbøgerne, hvis det måtte befrygtes, at udskriften ville blive benyttet på retsstridig måde. Et sådant pålæg kan gives af retten af egen drift eller efter anmodning fra politiet og indebærer, at forsvareren kan lade sigtede gennemse retsbogstilførslerne, men ikke må overlade retsbogstilførslerne til sigtede.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 63 -

Fra retspraksis vedrørende den tidligere § 41, stk. 2, i retsplejeloven om frygt for, at udskrift af retsbogen vil blive anvendt på retsstridig måde, kan bl.a. nævnes:105105. Der henvises i øvrigt til Kommenteret retsplejelov I, side 83 ff.

Læs på Jurabibliotek



Sigtedes aktindsigt i afsluttede straffesager

- Side 73 -

...efter at dokumentet er afleveret til arkiv i medfør af arkivlovenarkivloven,123123. Lov nr. 1050 af 17. december 2002. Om forholdet mellem den tidligere § 41 i retsplejeloven og reglerne i arkivloven kan der henvises til Offentlighed i retsplejen, side 188 f. i givet fald parallelt med arkivadgang i henhold til arkivloven, jf. denne lovs kapitel 6-7.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 74 -

Af retspraksis vedrørende den tidligere § 41 i retsplejeloven, hvor aktindsigt kunne nægtes, hvis det måtte befrygtes, at materialet ville blive benyttet på retsstridig måde, kan nævnes:124124. Der kan i øvrigt henvises til Kommenteret retsplejelov III, side 83 ff.

Læs på Jurabibliotek