Bøger, som nævner Retsplejeloven § 41

Bemærk, at § 41 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 41, om det har en betydning.

Særlig interesse i aktindsigt

- Side 81 -

...agtværdigt, rimeligt og velbegrundet formål, hvilket som regel vil sige oplysning af et retsspørgsmål, og aktindsigten skal efter rettens opfattelse være egnet til at fremme dette formål.135135. Betænkning nr. 1427/2003, side 65, Offentlighed i retsplejen, side 167 ff., og Jonas Bering Liisberg: Dokumentoffentlighed i retsplejen i Juristen 1997, side 24 f.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 83 -

...selskabets engagement med en bank, at have retlig interesse i at få udleveret skifterettens materiale vedrørende anmeldte fordringer og regnskabsmateriale, der var fremlagt under behandlingen af selskabets konkurs, jf. konkurslovens § 9, stk. 3, der i sin daværende affattelse henviste til retsplejelovens § 41 (og nu til retsplejelovens kapitel 3 a).

Læs på Jurabibliotek

(...)

...retlig interesse i at få aktindsigt i afdødes testamente, uanset at boet efter afdøde var udlagt som boudlæg efter dødsboskiftelovens § 18 til afdødes datter, og der derfor ikke var nogen arv efter afdøde, jf. dødsboskiftelovens § 114, stk. 3, der i sin daværende affattelse henviste til retsplejelovens § 41 (og nu til retsplejelovens kapitel 3 a).

Læs på Jurabibliotek

(...)

I UfR 1996.1129 S fik en person aktindsigt i retsbogen og de fremlagte dokumenter vedrørende søforklaringen efter branden på Scandinavian Star, idet han som »overlevende og pårørende« fandtes at have en retlig interesse heri, jf. retsplejelovens § 41.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 85 -

...eksempler på, at der er givet aktindsigt til forurettede i straffesager, selv om der ikke har været tale om en sædvanlig retlig interesse, men med § 41 d er der nu indført en generel adgang til aktindsigt for forurettede mfl., og bestemmelsen må formentlig siges at indebære en vis, ikke ubetydelig udvidelse af adgangen til aktindsigt i disse tilfælde.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 86 -

...hustru dræbt ved ulykken, at deres mindreårige datter under straffesagen rejste et erstatningskrav, som imidlertid ikke blev pådømt, og at ansøgeren overvejede at klage over politiets behandling af sagen. Under disse omstændigheder fandtes den forurettede at have en sådan interesse i aktsigten, at han måtte anses for omfattet af retsplejelovens § 41.

Læs på Jurabibliotek

(...)

I UfR 1998.880 H fik en mand, hvis far 37 år tidligere var dømt for drabet på sin fraseparerede hustru, der var mandens mor, aktindsigt i dom- og retsbog i straffesagen alene under henvisning til, at han havde en sådan særlig familiemæssig og personlig interesse i aktindsigten, at han måtte anses for omfattet af retsplejelovens § 41.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 87 -

Det er således ikke som efter den hidtidige § 41 i retsplejeloven afgørende, om dokumenterne har været »fremlagt«.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...at dokumentet er afleveret til arkiv i medfør af arkivlovenarkivloven,148148. Lov nr. 1050 af 17. december 2002. Om forholdet mellem den tidligere § 41 i retsplejeloven og reglerne i arkivloven kan der henvises til Offentlighed i retsplejen, side 188 f. i givet fald parallelt med arkivadgang i henhold til arkivloven, jf. denne lovs § kapitel 6-7.

Læs på Jurabibliotek



Begrænsninger i aktindsigten

- Side 94 -

Nr. 1 og 2 svarer stort set til, hvad der var gældende efter den tidligere § 41 i retsplejeloven og gælder både i civile sager og straffesager. Nr. 3 er udtryk for en nydannelse, der også gælder både i civile sager og straffesager, men som i praksis nok vil have størst selvstændig betydning i civile sager. Nr. 4 gælder kun i straffesager og svarer

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 97 -

...beskyttelse af væsentlige hensyn til statens sikkerhed mv. Både denne bestemmelse og § 41 d, stk. 3, nr. 2, er beslægtet med den tidligere undtagelsesregel i retsplejelovens § 41 vedrørende »hensynet til statens sikkerhed eller forhold til fremmede magter eller særlige hensyn til disse i øvrigt«, og der kan herom henvises til kapitel 2.5.2 ovenfor.

Læs på Jurabibliotek