Bemærk, at § 41 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 41, om det har en betydning.
- Side 85 -
...i cirkulære nr. 196 af 11. juli 1941 bestemt, at politimesterens (politidirektørens) erklæring skal indhentes, før der meddeles udskrift af retsbøger eller dokumenter i en straffesag. Dette gælder dog ikke for udskrifter til en offentlig myndighed eller for udskrifter at retsbøger i tilfælde, hvor den begærende har en åbenbar retlig interesse deri.
(...)
...»ministeriet intet har at erindre imod«, at pressen, der ikke har krav på at erholde udskrift af domme – efter domsafsigelsen – på vedkommende dommerkontor får adgang til at gennemlæse dommen og gøre fornødne notater. Med hensyn til fortolkningen og anvendelsen af bestemmelsen i retsplejelovens § 41 kan i øvrigt henvises til kommenteret retsplejelov I.
(...)
Retsplejelovens § 41 indeholder alene bestemmelse om udskrift af retsbøgerne og øvrige hos retten beroende, i en afsluttet straffesag fremlagte dokumenter, men tager ikke stilling til spørgsmålet om aktindsigt med hensyn til straffesager, som ikke har været behandlet i retten (henlagte sager), eller dokumenter i straffesager, der ikke har været fremlagt.
(...)
...tilfælde har udlånt akterne i konkrete straffesager, når udlånet skete til videnskabelig brug af væsentlig offentlig interesse. Om retsplejelovens regler om aktindsigt og om pressens adgang til oplysninger om retssager m.v. samt om påtænkte ændringer af retsplejeloven, se også betænkning 1330/1997 vedrørende samarbejdet mellem retterne og pressen.
- Side 256 -
Retten henviste til, at de dokumenter, der blev begæret udleveret, var omfattet af retsplejelovens § 41, jf. § 21 a, stk. 3, og at de derfor ikke kunne ud-