- Side 734 -
En midlertidig afgørelse om forbud og påbud forudsætter, at rettighedshaveren skrider hurtigt ind efter at være blevet bekendt med krænkelserne, jf. RPL § 413, nr. 3, og nedenfor D.2.a.
- Side 755 -
...materielle betingelser for meddelelse af forbud og påbud ved en midlertidig afgørelse fremgår af RPL §§ 413-415, som i vidt omfang viderefører de tidligere betingelser for fogedforbud, hvorfor tidligere retspraksis fortsat kan have retskildeværdi. Nedenfor omtales en række spørgsmål, som betingelserne særligt giver anledning til i immaterialretlige sager.
(...)
...således stille krav om sikkerhed, hvis betingelserne er sandsynliggjort, men ikke hvis de er godtgjort. Dommere, der har fundet betingelsen i § 413, nr. 1, godtgjort, bliver normalt inhabile til at dømme i en efterfølgende retssag om de pågældende krænkelser, mens dette normalt ikke er tilfældet, hvis de alene har fundet betingelsen sandsynliggjort.
(...)
- Side 756 -
...eller sandsynliggøres, at der er stiftet en immaterialrettighed efter reglerne herom. I sager om krænkelse af varemærkerettigheder, der er stiftet ved ibrugtagning, må der således føres bevis for brug af kendetegnet som varemærke på en sådan måde, at der er stiftet en varemærkeret, jf. f.eks. SHK af 11.7.2014 (A-8-14) og SHK af 8.10.2014 (A-21-14).
(...)
- Side 757 -
...jf. herved EU-Domstolens dom af 28.4.2022, sag C-44/21 (Phoenix Contact), om RHD art. 9, stk. 1. Hvis modparten i en sag om midlertidige forbud/påbud gør gældende, at den påberåbte registrerede immaterialrettighed vil kunne ophæves som ugyldig, må denne ugyldighedsindsigelse indgå i rettens prøvelse af, om betingelsen i RPL § 413, nr. 1, er opfyldt.
(...)
- Side 758 -
Betingelsen i RPL § 413, nr. 1, indeholder ikke noget krav om, at der ligger en særlig subjektiv indstilling bag de pågældende krænkelser (f.eks. at de er begået forsætligt eller uagtsomt).
(...)
...V, hvor der ikke var nogen risiko for yderligere salg af krænkende varer. Hvis der endnu ikke er begået krænkelser, forudsætter et forbud, at rettighedshaveren kan godtgøre eller sandsynliggøre, at modparten inden for en ret snæver tidsramme vil foretage de pågældende krænkelser, hvis forbud ikke meddeles, jf. U 2011.2501 H. Se også U 2023.4779 Ø.
(...)
...skride ind på et foreløbigt grundlag, og ikke blot henvise rettighedshaveren til at anlægge en civil retssag om de pågældende krænkelser. Det følger af bestemmelsens forarbejder og retspraksis, at muligheden for at meddele forbud/påbud ved en midlertidig afgørelse kan udgøre den primære sikring mod bl.a. immaterialretskrænkelser, og i sådanne sager
- Side 769 -
En forbudsdom (undladelsesdom) forudsætter, at rettighedshaveren har den fornødne »retlige interesse«, hvilket normalt er tilfældet ved aktuelle eller truende krænkelser, smh. herved betingelserne for meddelelse af forbud ved en midlertidig afgørelse i RPL § 413, nr. 2, og RPL § 414, som er omtalt