Bøger, som nævner Retsplejeloven § 41b

Bemærk, at § 41b blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 41b, om det har en betydning.

IndledningФ2696808Ф

- Side 21 -

...udleveret kopi af dommedomme og kendelserkendelser. Bestemmelsen er udtryk for en væsentlig nydannelse og udvidelse af den almindelige adgang til aktindsigt, idet aktindsigt for andre end sagens parter ikke længere forudsætter retlig interesse.1818. Der kan om den tidligere § 41 i retsplejeloven henvises til Retsplejeloven med kommentarer I, side 77 ff.

Læs på Jurabibliotek



Parters aktindsigt i domme og kendelser

- Side 22 -

2.2.1. Retsplejelovens § 41 b vedrører som ovenfor nævnt ikke aktindsigt i domme og kendelser for sagens parterparter.

Læs på Jurabibliotek



Aktindsigt for andre end parter i domme og kendelser

- Side 23 -

Efter retsplejelovens § 41 b, stk. 1, har enhver – dvs. andre end sagens parter – ret til aktindsigt i domme og kendelser, uden at den pågældende skal dokumentere at have en særlig interesse heri.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...eller § 218 b, jf. § 218 a, stk. 2, anses den supplerende redegørelsesupplerende redegørelse for sagen, der skal udarbejdes, hvis sagen appelleres, som et bilag til henholdsvis dommen eller kendelsen, jf. § 218 a, stk. 3, 4. pkt. Retten til aktindsigt efter retsplejelovens § 41 b, stk. 1, omfatter dermed også en sådan supplerende redegørelse for sagen.

Læs på Jurabibliotek



Undtagelse af sager mv. fra aktindsigt

- Side 25 -

2.4.1. Efter retsplejelovens § 41 b, stk. 2, omfatter retten til aktindsigt for enhver i domme og kendelser ikke visse nærmere angivne sager, dokumenter eller dele af dokumenter:

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 28 -

...følge af reglerne om ekstraordinære retsmidler forekomme, at en sag, der er endeligt afsluttet, på et tidspunkt ikke længere kan anses for at være endeligt afsluttet. I relation til den almindelige adgang til domme og kendelser efter retsplejelovens § 41 b vil dette således kunne indebære, at der efter omstændighederne ikke vil være ret til aktind-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 29 -

Etårsfristen i retsplejelovens § 41 b, stk. 2, nr. 2, regnes fra sagens endelige afgørelse, således at alle domme og kendelser i samme sag enten er eller ikke er omfattet af udgangspunktet om aktindsigt for enhver.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 30 -

...til brug for videnskabelig forskning. Ligesom for pressens vedkommende forudsættes det i forarbejderne, at forskeres anmodninger om aktindsigt i almindelighed uden videre imødekommes. Der lægges således ikke op til, at der skal foretages en vurdering af forskningens værdi, lødighed eller lignende.3232. Folketingstidende 2003-04, tillæg A, side 626 f.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...aktindsigt i domme og kendelser). Forskere, der ikke har en sådan tilknytning, må antages i mange tilfælde også at kunne få aktindsigt, men de vil efter forarbejderne skulle redegøre lidt nærmere for, hvad forskningsprojektet går ud på, med henblik at det kan vurderes, om det anførte forskningsformål reelt dækker over, at aktindsigten søges med andet

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 31 -

2.4.5. Retsplejelovens § 41 b, stk. 2, nr. 3-5, undtager visse dokumenter eller dele heraf fra den almindelige adgang til aktindsigt i domme og kendelser.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Efter nr. 3 gælder retten til aktindsigt i kendelser i straffesagerkendelser i straffesager således først, når sagen er endeligt afsluttetendeligt afsluttet. Med hensyn til, hvornår sagen er »endeligt afsluttet«, henvises til det, der er anført ovenfor om retsplejelovens § 41 b, stk. 2, nr. 2, jf. kapitel 2.4.3 ovenfor.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...udskilles til behandling under forskellige sager. Det kan f.eks. være en kendelse om indgreb i meddelelseshemmeligheden efter retsplejelovens kapitel 71, der vedrører flere telefoner mv. I sådanne tilfælde indebærer retsplejelovens § 41 b, stk. 2, nr. 3, at der først er adgang til aktindsigt i kendelsen, når alle de pågældende sager er endeligt afsluttet.

Læs på Jurabibliotek



Undtagelse af oplysninger fra aktindsigt

- Side 34 -

...aktindsigt, således at der gives aktindsigt i den resterende del af dommen eller kendelsen. I praksis vil der formentlig sjældent være grundlag for at nægte aktindsigt i hele dommen eller kendelsen under henvisning til § 41 b, stk. 3. Bestemmelsen gælder både for civile sager og straffesager, men nr. 1 og 2 vil normalt kun have betydning for straffesager.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 36 -

...offentligt retsmøde eller offentlig gengivelse må antages at bringe nogens (f.eks. et vidnes) sikkerhed i fare. Gengivelse af et vidnevidne s forklaring, der er afgivet i et lukket retsmøde eller omfattet af et referatforbud, er undtaget fra den almindelige adgang til aktindsigt i domme og kendelser, jf. retsplejelovens § 41 b, stk. 1, nr. 4 og 5.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...ovenfor. § 41 b, stk. 3, nr. 2, vil derfor alene kunne anvendes i det omfang, aktindsigt i dommen for andre end tiltalte må antages at øge faren for vidnets sikkerhed, således at det af ganske særlige grunde er påkrævet at begrænse aktindsigten for at forebygge lovovertrædelser (begået mod det pågældende vidne).4747. Betænkning nr. 1427/2003, side 139 f.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 40 -

...ægteskabssagerægteskabssager efter retsplejelovens kapitler 42-42 a, slet ikke er omfattet af reglerne om aktindsigt for enhver i domme og kendelser, jf. retsplejelovens § 41 b, stk. 2, nr. 1. I straffesager skal der altid ske anonymisering med hensyn til forurettede i straffesager om seksualforbrydelser, jf. retsplejelovens § 41 e, stk. 4, 3. pkt.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 42 -

2.5.6. Ud over oplysninger om rent private forhold giver retsplejelovens § 41 b, stk. 3, nr. 3, som nævnt ovenfor mulighed for at undtage oplysninger om virksomheders erhvervshemmelighedererhvervshemmeligheder. Udtrykket »erhvervshemmeligheder« må forstås på samme måde som f.eks. i retsplejelovens § 29, stk. 1, nr. 3, om dørlukningdørlukning.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...oplysningerne vil kunne have betydelige skadevirkninger for virksomheden.6060. Folketingstidende 2003-04, tillæg A, side 629. Gengivelsen af forklaringer om erhvervshemmeligheder, der er afgivet for lukkede døre, jf. retsplejelovens § 29, stk. 1, nr. 2, er dog i alle tilfælde undtaget fra aktindsigt allerede i medfør af retsplejelovens § 41 b, stk. 2, nr. 4.

Læs på Jurabibliotek



Aktindsigt i en doms konklusion

- Side 43 -

...er adgang til aktindsigt i dommen, dvs. selv om dommen helt eller delvist er undtaget fra aktindsigt efter reglerne i retsplejelovens § 41 b, stk. 2 og 3, jf. kapitel 2.4-2.5 ovenfor. Der er alene adgang til gennemsyngennemsyn af dommens konklusion, dvs. den del af dommen, der i givet fald oplæses, hvis dommen afsiges i et retsmøde, jf. retspleje-

Læs på Jurabibliotek



Aktindsigt i skriftlig forelæggelse eller procedure og i endelige påstandsdokumenter

- Side 45 -

...øvrige regler om aktindsigt, dvs. retsplejelovens § 41 d om aktindsigt i sagens dokumenter for den, der har en individuel, væsentlig interesseindividuel, væsentlig interesse i et konkret retsspørgsmål (»retlig interesseretlig interesse «) eller § 41 g om meroffentlighed, jf. kapitel 4 og 6 nedenfor.6767. Folketingstidende 2003-04, tillæg A, side 630.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 46 -

menter som i aktsigten for enhver i domme og kendelser, jf. retsplejelovens § 41 b, stk. 2 og 3. Der henvises herom til kapitel 2.4-2.5 ovenfor.

Læs på Jurabibliotek



Offentlig gengivelse af domme og kendelser i straffesagerФ2696862Ф

- Side 48 -

...almindelige regler, om det i forbindelse med en offentliggørelse af en anonymiseret dom eller kendelse vil være lovligt i ledsagende tekst mv. at identificere de involverede personer eller give sådanne oplysninger, at disse vil kunne genkendes i en videre kreds. Endvidere kan der være nedlagt navneforbudnavneforbud efter reglerne i retsplejeloven.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Forbuddet mod offentlig gengivelse uden anonymisering omfatter endvidere alene domme og kendelser i straffesager og ikke andre dokumenter i straffesager. Dette hænger sammen med, at det alene er domme og kendelser, der efter de nye regler er almindelige adgang til aktindsigt i, jf. retsplejelovens § 41 b.

Læs på Jurabibliotek