Bemærk, at § 41b blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 41b, om det har en betydning.
- Side 79 -
...og kendelser både i straffesagerstraffesager og civile sagercivile sager, jf. kapitel 2 ovenfor. Denne bestemmelse suppleres af § 41 a om adgangen for enhver til inden for en uge efter afsigelsen at gennemse en doms konklusion og af § 41 c om aktindsigt i skriftlig forelæggelse og procedure og i endelige påstandsdokumenter, jf. kapitel 2 ovenfor.
(...)
...betydning for vurderingen af det pågældende retsspørgsmål, jf. kapitel 4.2 nedenfor. Bestemmelsen angår således aktindsigt for andre end sagens parter i de tilfælde, der ikke er omfattet af retsplejelovens §§ 41 a-41 c. Aktindsigt for sagens parter reguleres af retsplejelovens § 255 a (civile sager) og §§ 729 a-729 d (straffesager), jf. kapitel 3 ovenfor.
- Side 80 -
...end domme og kendelser, skriftlig forelæggelse og procedureskriftlig forelæggelse og procedure samt endelige påstandsdokumenterendelige påstandsdokumenter. Bestemmelsen gælder således bl.a. for andre retsbogstilførsler, processkrifterprocesskrift, anklageskriftanklageskrift er, politirapporterpolitirapporter og dokumenter, der benyttes som bevis.
(...)
- Side 82 -
...af og forarbejderne til den nye § 41 d, hvorefter der er tale om en »præcisering af begrebet retlig interesse«, vil den ovennævnte praksis vel for så vidt kunne videreføres med hensyn til aktindsigt i sagens øvrige dokumenter, herunder med en mulig lempeligere bedømmelse i forhold til aktindsigt i retsbogstilførsler end i sagens øvrige dokumenter.
(...)
- Side 83 -
...sag om ærekrænkelse påberåbt sig en byretsdom i en tidligere tilsvarende sag, hvor han også havde været sagsøger. De sagsøgte i den nye sag fandtes at have den fornødne retlige interesse i at få aktindsigt i dombogen i den tidligere sag (i dag behandles en anmodning herom efter retsplejelovens § 41 b) samt i retsbogen og i de fremlagte dokumenter.
(...)
I UfR 1987.494 H fandtes en sagsøgt i en ærekrænkelsessag ikke at have retlig interesse i at få aktindsigt i en straffedom, der bl.a. indeholdt en vidneforklaring afgivet af sagsøgeren i ærekrænkelsessagen (i dag behandles en sådan anmodning efter retsplejelovens § 41 b),
(...)
- Side 86 -
...til en mindreårig forurettet i en sædelighedssag således afslag på aktindsigt i dommen mv., og i UfR 1991.786 Ø fik faren til et barn, der var blevet dræbt ved en trafikulykke, afslag på aktindsigt i dommen i straffesagen vedrørende ulykken. I dag behandles en sådan anmodning om aktindsigt i dommen efter retsplejelovens § 41 b, jf. kapitel 2 ovenfor.
- Side 97 -
...beskyttelse af væsentlige hensyn til statens sikkerhed mv. Både denne bestemmelse og § 41 d, stk. 3, nr. 2, er beslægtet med den tidligere undtagelsesregel i retsplejelovens § 41 vedrørende »hensynet til statens sikkerhed eller forhold til fremmede magter eller særlige hensyn til disse i øvrigt«, og der kan herom henvises til kapitel 2.5.2 ovenfor.
(...)
- Side 98 -
...sikkerhed mv., hvilket hænger sammen med, at § 41 vedrører aktindsigt for enhver i domme og kendelser, uden at den, der søger om aktindsigt, behøver at have nogen særlig interesse heri. Der opstår således ikke efter § 41 b spørgsmål om en tilsvarende afvejning mellem hensynet til den konkrete ansøger og hensynet til beskyttelse af statens sikkerhed mv.
(...)
...ovenfor. Mulighederne for at begrænse aktindsigten for personer, der har en særlig interesse heri, jf. § 41 d, stk. 3, nr. 2 (en konkret afvejning samt formuleringen »afgørende hensyn«), må endog antages at være endnu mere snæver end muligheden for at begrænse aktindsigten for enhver i domme og kendelser, jf. § 41 b, stk. 3, nr. 1 (»væsentlige hensyn«).
- Side 103 -
...aktindsigt, jf. retsplejelovens § 41 b, stk. 2, nr. 2. Det gælder dog bl.a. ikke, hvis aktindsigten søges til brug for videnskabelig forskningvidenskabelig forskning. Forskere har således som udgangspunkt også adgang til aktindsigt i domme og kendelser i straffesager, der er endeligt afsluttet for mere end 1 år siden. Der henvises til kapitel 2.4.4 ovenfor.