Bemærk, at § 453 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 453, om det har en betydning.
- Side 325 -
...medfører ikke automatisk, at retten skal behandle sagen, som om tiltalte har tilstået. Finder retten, at der foreligger en sandsynlighed for, at den tiltalte rent faktisk ville have nægtet sig skyldig, hvis denne var mødt, kan retten vælge at udsætte sagen eller eventuelt fortsætte hovedforhandlingen efter reglerne i retsplejelovens § 453, stk. 2 eller 3.
- Side 327 -
...hovedbestemmelsen om mulige følger af tiltaltes udeblivelse fra behandlingen af en kriminalsag. Retsplejelovens § 453 giver ikke mulighed for at tillægge tiltaltes udeblivelse eller nægtelse af at afgive forklaring virkning som en tilståelse og kræver yderligere bevisførelse. Af samme grund vil en dom efter retsplejelovens § 453 altid skulle ankes.
Den tiltalte kan allerede ved forkyndelsen af indkaldelsen tilkendegive, at hovedforhandlingen kan gennemføres, og at sagen kan afsluttes uden dennes tilstedeværelse. Den tiltalte bliver derfor i indkaldelsen også gjort opmærksom på, at denne kan blive dømt efter anklagemyndighedens påstand.645645. Jf. retsplejelovens § 453, stk. 3, nr. 2.
(...)
...skal være til stede under hovedforhandlingen.646646. Dette fremgår ikke af bestemmelsen, men det må antages, at tiltaltes tilstedeværelse i en sådan situation altid er nødvendig, jf. retsplejelovens § 453, stk. 3. Endvidere må det også være tvivlsomt, om en person, der risikerer en tidsubestemt foranstaltning, kan forstå rækkevidden af et samtykke.
- Side 330 -
...det ikke muligt at få hentet den tiltalte tilbage, kan retten beslutte sig for at gennemføre hovedforhandlingen uden tiltaltes tilstedeværelse. Betingelsen herfor er, at retten ikke finder tiltaltes tilstedeværelse nødvendig, jf. retsplejelovens § 453. stk. 1, jf. stk. 3, nr. 4. Er tilstedeværelsen nødvendig, må resten af hovedforhandlingen udsættes.
...korteste tidsrum imellem forkyndelsen af anklageskriftet og tilsigelsen til hovedforhandlingen og tidspunktet for hovedforhandlingen, jf. betænkningen s. 574-75. Endelig skal retsformanden påse, at det i indkaldelsen er oplyst, hvilke konsekvenser en udeblivelse vil få, hvis retten ønsker at fremme sagen efter retsplejelovens § 453, stk. 3, nr. 1.
(...)
- Side 331 -
...nævnt tavs, om der skulle gælde særlige undtagelser til den sædvanlige forkyndelsesform i retsplejelovens § 135. Forarbejderne nævner ikke som en betingelse for at dømme en som udebleven eller fremme sagen til dom efter retsplejelovens § 453, stk. 3, at der skal ske en personlig forkyndelse.656656. Se betænkningen s. 408-410, 1568-69, 1738-39 og 1752.
(...)
...tiltaltes tilstedeværelse, skal dommen forkyndes personligt for den udeblevne tiltalte. Det vil sige, at retsplejeloven ved denne bestemmelse sikrer hensynet til den tiltalte, der ikke har fået forkyndt indkaldelse personligt. Det må derfor på denne baggrund antages, at selve indkaldelsen ikke nødvendigvis skal forkyndes ske personligt for den tiltalte.
(...)
- Side 332 -
...angivne tilstand måtte sidestilles med udeblivelse uden oplyst lovligt forfald. Er tilstanden ikke selvforskyldt, eller er den tiltaltes tilstedeværelse nødvendig for hovedforhandlingens gennemførelse, må det overvejes, om sagen skal udsættes eller gennemføres uden tiltaltes tilstedeværelse.662662. Situationen er så omfattet af retsplejelovens § 453.
- Side 334 -
...genoptaget. Begæringen skal fremsendes til den ret, der har afsagt udeblivelsesdommen. Afviser kredsretten at genoptage sagen, kan den tiltalte (nu domfældte) indbringe spørgsmålet for Den Særlige Klageret. Dette skal ske inden fire uger fra rettens afgørelse om ikke at genoptage sagen. Fire-ugers-fristen løber således fra datoen for rettens afgørelse.
...den tiltalte bragt til retten straks, jf. retsplejelovens § 453, stk. 1.668668. Retsplejelovens § 453 bygger i vidt omfang på den dagældende danske retsplejelovs § 847 (nu § 855). Med vendingen »straks« menes at få vedkommende enten anholdt eller kontaktet og aftalt, at denne øjeblikkelig møder op i retten. Da retten og de eventuelt indkaldte vid-
- Side 336 -
Endelig er den sidste betingelse, at en af følgende fem situationer skal foreligge, jf. retsplejelovens § 453, stk. 3, nr. 1-5:
Retsplejelovens § 453, stk. 3, nr. 1, svarer som udgangspunkt til den tidligere danske retsplejelovs § 847 (nu § 855).673673. Bestemmelsen er en videreførelse af den tidligere retsplejelovs kapitel 5, § 34, stk. 2, nr. 3. Denne bestemmelse begrænsede sig dog alene til bøde og konfiskation.
(...)
- Side 337 -
Anvendelsesområdet for retsplejelovens § 453, stk. 3, nr. 1, må derfor navnlig antages at være de mindre, ukomplicerede og mere takstmæssige lovovertrædelser og navnlig inden for færdselslovsområdet.
(...)
...Anvendelsen af retsplejelovens § 453, stk. 3, nr. 1 kræver en egentlig bevisførelse uden en formodning for, at tiltaltes udeblivelse kan sidestilles med en tilståelse. Derudover må retsplejelovens § 452, stk. 2 kun anvendes, hvis sagen ikke er særlig indgribende for den tiltalte. Denne begrænsning findes ikke i retsplejelovens § 453, stk. 3, nr. 1.
(...)
...ikke har fået indkaldelsen personligt, fordi han er bortrejst. Retten bør da ikke afgøre sagen efter retsplejelovens § 452, stk. 2, fordi den tiltaltes udeblivelse ikke kan sidestilles med en tilståelse. Retten kan derimod vælge at fremme sagen efter retsplejelovens § 453, stk. 3, nr. 1, hvis den ikke vurderer, at der er tale om et lovligt forfald.
(...)
...hovedforhandlingen, men der er sket lovlig forkyndelse, og der er ingen oplysninger om, at han ikke skulle have fået meddelelse om anklageskrift og indkaldelse. Henset til at en ubetinget frakendelse af førerretten kan medføre, at han mister sit erhverv, vil retsplejelovens § 452, stk. 2 ikke kunne anvendes, men derimod retsplejelovens § 453, stk. 3, nr. 1.
(...)
Beslutter retten sig for at fremme sagen efter retsplejelovens § 453, stk. 3, nr. 1, gælder der endnu en betingelse: Tiltalte skal ved indkaldelsen til hovedforhandlingen være gjort bekendt med, at udeblivelse uden oplyst lovligt forfald kan medføre, at denne dømmes for de forhold, som tiltalen angår, herun-
(...)
- Side 338 -
der at der er nedlagt påstand om bøde, konfiskation, førerretsfrakendelse eller erstatning.674674. Jf. retsplejelovens § 453, stk. 4.
Retsplejelovens § 453, stk. 3, nr. 5 omhandler de situationer, hvor den tiltalte er undveget, efter at anklageskriftet er forkyndt. Heri ligger en forskel fra de
- Side 339 -
...hovedforhandlingen oplæses de i retsplejelovens § 467 nævnte dokumenter. Det er i denne bestemmelse særligt anført, at såfremt hovedforhandlingen gennemføres efter retsplejelovens § 453, stk. 3, kan gengivelse i retsbøger af forklaringer, som tiltalte har afgivet under afhøring om sigtelsen, tillades.677677. Jf. retsplejelovens § 467, stk. 2, nr. 2, litra c.
(...)
...anmodet retten om i medfør af rpl. § 847, stk. 3, nr. 4,678678. Som udgangspunkt svarende til retsplejelovens § 453, stk. 3, nr. 1. at bestemme, at domsforhandlingen fremmedes til dom i tiltaltes fravær, således at der beskikkedes en forsvarer, og at sagen derpå efter forudgående bevisførelse blev optaget til dom, »så vidt muligt i dette retsmøde«.
(...)
- Side 340 -
...tale om andre følger end bøde, konfiskation, førerretsfrakendelse eller erstatning,680680. Jf. retsplejelovens § 453, stk. 3, nr. 1. skal hovedforhandlingen foregå med fuldstændig bevisførelse på sædvanlig måde. Det er dog muligt at bruge politirapporter som dokumentation for objektive bevisdata, som eksempelvis politiets iagttagelse om vejrforhold.
- Side 341 -
...retsplejelov § 847, stk. 3 (nu § 855, stk. 3), som udgangspunkt efter reglerne om udeblivelse, jf. den nugældende danske retsplejelovs §§ 902 og 987. Der er dog ikke adgang til at få sagen genoptaget efter fremgangsmåden nævnt i retsplejelovens § 452, stk. 3. Denne bestemmelse finder kun anvendelse på sager afgjort efter retsplejelovens § 452, stk. 2.
(...)
...skal forkyndes for den tiltalte, jf. retsplejelovens § 474, stk. 3, sidste pkt. Denne dom kan herefter ankes efter de almindelige regler for anke. Der findes ikke i den grønlandske retsplejelov en regel, hvorefter en anke af en dom er betinget af, at den tiltalte er mødt til hovedforhandlingen i 1. instans.684684. Se den danske retsplejelovs § 902.
- Side 370 -
...om tidspunktet for domsafsigelsen, vil politiet, og ikke retten, sende en udskrift af dommen til den tiltalte. Er sagen blevet behandlet og afgjort i den tiltaltes fravær, fordi den tiltalte ikke er mødt, og retten ikke har fundet tiltaltes tilstedeværelse nødvendig,771771. Jf. retsplejelovens § 453, stk. 3. skal dommen forkyndes for den tiltalte.