Bøger, som nævner Retsplejeloven § 470

Patientklagenævnene bliver fælles 1. instans

- Side 665 -

...psykiatriloven i 1998, blev der indføjet en ny bestemmelse om berammelse af retssagerne i retsplejelovens § 470, stk. 3, 1. pkt. Bestemmelsen, der fastslår, at »dommeren bestemmer tid snarest muligt for sagens foretagelse, hvorom parterne underrettes med et af dommeren fastsat varsel«, skal sikre patienten adgang til en hurtig efterprøvelse ved domstolene.

Læs på Jurabibliotek



Patientens og/eller patientrådgiverens anmodning om klagens indbringelse

- Side 708 -

Patientrådgiveren er selv part i sagen, jf. retsplejelovens § 470, stk. 1. Hvis der opstår uenighed mellem patienten og patientrådgiveren, er det patientens egen erklæring, der skal følges, hvis patienten er fyldt 15 år, jf. herom i kommentaren til § 1 ovenfor side 144 ff. og Jens Møller m.fl., Kommenteret Retsplejelov, side 1435 f.

Læs på Jurabibliotek



Krav på hurtig efterprøvelse, beskikkelse af advokat, iagttagelse af officialprincippet m.v.

- Side 710 -

...efter en anmodning, skal efter retsplejelovens § 470, stk. 3, 1. pkt., så hurtigt som muligt bestemme tid for sagens behandling. Behovet for at sikre patienten adgang til en hurtig efterprøvelse ved domstolene er særlig centralt i tilfælde, hvor frihedsberøvelse ikke er ophørt. Se herom bl.a. Jens Møller m.fl., Kommenteret retsplejelov, side 1444.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Retten beskikker en advokat til at varetage patientens interesser, jf. retsplejelovens § 470, stk. 2, 1. pkt. Hvis den frihedsberøvede ikke selv har antaget advokat, er beskikkelsen, som retten skal foretage, obligatorisk, jf. Jens Møller m.fl., Kommenteret retsplejelov, side 1443.

Læs på Jurabibliotek



Overholdelsen af kompetenceregler og reglerne for iværksættelse af tvangsindgreb

- Side 714 -

...fremsat i forbindelse med en efterprøvelse af overlæges beslutning om at tvangsindlægge en patient, jf. psykiatrilovens § 9, stk. 2. Retten udtalte, at det faldt uden for det, som kunne efterprøves efter psykiatrilovens § 37, stk. 1, jf. retsplejelovens § 470, stk. 1, i en situation, hvor tvangsindlæggelsen efterfølgende var besluttet af overlægen.

Læs på Jurabibliotek



Behandling af sager, hvor frihedsberøvelsens ulovlighed er omtvistet

- Side 721 -

I retsplejelovens § 470, stk. 1, fastslås det, at de personer, der anses som parter i en sag, der gennemføres efter reglerne i retsplejelovens kapitel 43 a, er: a) den person, som frihedsberøvelsen angår, b) den der handler på den pågældende patients vegne, samt c) den sygehusmyndighed, der er ansvarlig for den trufne beslutning.

Læs på Jurabibliotek