Bøger, som nævner Retsplejeloven § 470

»Frihedsberøvelse«

- Side 211 -

...Landsretten afsagde kendelse om, at en prøvelse af egen læges handlinger efter psykiatrilovens §§ 6 og 7 ligger uden for det, som retten kan prøve i medfør af psykiatrilovens § 37, stk. 1, jf. retsplejelovens § 470, stk. 1, i en situation, hvor tvangsindlæggelse efterfølgende er blevet besluttet af overlægen i medfør af psykiatrilovens § 9, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek



Domstolsprocessen

- Side 212 -

...psykiatrilovens § 37, stk. 1, og retsplejelovens § 469, stk. 1. Endvidere påhviler det retten at indhente de for sagens behandling nødvendige oplysninger samt at beskikke en advokat for patienten, jf. retsplejelovens § 470, stk. 2, og § 471, stk. 1. En person, som er undergivet frihedsberøvelse efter psykiatriloven, har således en nem adgang til domstolskontrol.

Læs på Jurabibliotek



Sagsbehandling

- Side 214 -

...Landsret fandt, at egen læges handlinger forud for tvangsindlæggelsen lå uden for det, som kan prøves efter psykiatrilovens § 37, stk. 1, jf. U 2008.55 ØLK. Patientens egen læge var som følge heraf ikke part i sagen. Som nævnt under afsnit 9.3.1 kan der dog efter omstændighederne forekomme tilfælde, hvor egen læge principielt må anses som part i sagen.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...jf. retsplejelovens § 471, stk. 1, hvorefter retten drager omsorg for sagens oplysning og selv træffer bestemmelse om afhøring af parter og vidner samt om tilvejebringelse af udtalelser fra sagkyndige og andre bevismidler. Der vil i den forbindelse kunne være behov for en fornyet udtalelse fra overlægen og eventuelt en udtalelse fra Retslægerådet.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Retten skal efter retsplejelovens § 470, stk. 3, beramme sagen snarest muligt. Der er ikke fastsat frister for afsigelse af dom, men det er forudsat, at sagerne fremmes med den fornødne hurtighed. Dette krav følger også af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions art. 5, stk. 4.

Læs på Jurabibliotek