- Side 210 -
De almindelige værnetingsbestemmelser i retsplejelovens kapitel 22 og 33 finder anvendelse ved betalingspåkrav, jf. retsplejelovens § 477 b.
(...)
...indlevering af betalingspåkrav til fogedretten i en retskreds, hvor der er værneting efter kapitel 22 og 23. Såfremt fordringshaveren anmoder om, at udlæg iværksættes uden fornyet anmodning, jf. stk. 4, nr. 2, skal betalingspåkravet dog indleveres til fogedretten i en retskreds, hvor der endvidere er værneting efter § 487, stk. 1 og stk. 2, 1. pkt.
- Side 212 -
...til Københavns Fogedret, jf. retsplejelovens § 477 b, stk. 1, jf. § 487, stk. 1, nr. 1. Fogedretten burde, da der fremkom indsigelser, have henvist sagen til boligretten i Århus, jf. retsplejelovens § 477 f, jf. § 235, stk. 1, jf. lejelovens § 111, stk. 1, jf. stk. 3. Begæringen om henvisning blev taget til følge til trods for den sene fremsættelse.
- Side 214 -
Der gælder som betingelse for anvendelse af processen, at kreditor har iagttaget inkassolovens § 10, og dermed har fremsendt en inkassoskrivelse til debitor med påkrav om betaling, jf. retsplejelovens § 477 b, stk. 2. Dette gælder, uanset om inkassoloven finder anvendelse.
(...)
Retsplejeloven § 477 b, stk. 2: Før betalingspåkravet indleveres til fogedretten, skal der til skyldneren være sendt en påkravsskrivelse, der opfylder betingelserne i § 10, stk. 2 og 3, i lov om inkassovirksomhed, og den frist, der er nævnt i § 10, stk. 3, i lov om inkassovirksomhed, skal være udløbet, jf. dog § 11 i lov om inkassovirksomhed.
Et betalingspåkrav skal indeholde de oplysninger, der fremgår af retsplejelovens § 477 b, stk. 3. Kravene hertil svarer til de krav, som gælder for stævninger, jf. retsplejelovens § 348, stk. 2, idet der er små modifikationer hertil. Følgende skal fremgå:
- Side 215 -
...jf. retsplejelovens § 477 b, stk. 5, som findes på www.domstol.dk.252252. Reglerne for blanketten kan findes i bekendtgørelse nr. 646 af 18. juni 2007 med ændring i bekendtgørelse nr. 967 af 22. september 2011, hvor selve blanketten også er medtaget som bilag. Anvendes en gammel blanket, skal fogedretten give frist til afhjælpning, jf. FM 2012.350.
- Side 218 -
...må overveje, hvem der skal kontaktes. Landsretten finder derfor ikke, at det af kærende til fogedretten fremsendte betalingskrav har en sådan klarhed med hensyn til angivelse af adresse, at det opfylder kravet i retsplejelovens § 477 b, stk. 3, nr. 1. Landsretten tiltræder derfor, at betalingspåkravet er afvist, jf. retsplejelovens § 477 c, stk. 1.«
- Side 223 -
...kr. Det fremgik imidlertid ikke af sagsfremstillingen, hvilke beløb der var opkrævet i rykkergebyrer, inkassogebyrer, udenretlige inddrivelsesomkostninger og renter. Betalingspåkravet fremtrådte derfor ikke med den klarhed, der kræves efter retsplejelovens § 477 b, stk. 3, nr. 3 og 4, og sagen blev derfor afvist, jf. retsplejelovens § 477 c, stk. 1.
- Side 225 -
...sagsfremstillingen i betalingspåkravet anført, at renten er i overensstemmelse med parternes kreditaftale, men har ikke anført oplysninger om baggrunden for forrentningens begyndelsestidspunkt. Det tiltrædes derfor, at betingelserne i retsplejelovens § 477 b, stk. 3, nr. 4, ikke er opfyldt, og at sagen er afvist, jf. retsplejelovens § 477 c, stk. 1«.
(...)
...betalingspåkravets sagsfremstilling havde anført, at renten var i overensstemmelse med parternes kreditaftale, men at der ikke var anført oplysninger om baggrunden for forrentningens begyndelsestidspunkt. Landsretten tiltrådte derfor, at betingelserne i retsplejelovens § 477 b, stk. 3, nr. 4, ikke var opfyldt, og at sagen var afvist, jf. § 477 c, stk. 1.
(...)
- Side 226 -
...forrentes fra. Der var herefter i alle tilfælde gået mere end 30 dage efter den dag, da fordringshaver havde afsendt sin anmodning om betaling. Betalingspåkrav indeholdt en tilstrækkelig fremstilling af de faktiske og retlige omstændigheder, kravet støttedes på, jf. retsplejelovens § 477 b, stk. 3, nr. 4, hvorfor betalingspåkravet ikke skulle afvises.
- Side 228 -
Et betalingskrav skal indeholde en kort fremstilling af de faktiske og retlige omstændigheder, hvorpå kravet støttes, jf. retsplejelovens § 477 b, stk. 3, nr. 4. Ved kravet forstås også rentekrav, krav om rykkergebyrer, inkassogebyr og udenretlige inddrivelsesomkostninger.
(...)
...fogedretten ønskede at få oplyst, hvornår varerne var købt, så det kunne kontrolleres, om kravet var forældet. Landsretten anså kravene til sagsfremstillingen i retsplejelovens § 477 b, stk. 3, nr. 4, for opfyldt og anførte, at sagsfremstillingen indeholdt en henvisning til to specificerede fakturaer, og at intet i sagen tydede på, at kravet var forældet.
(...)
...landsretten fandt, at karakteren af og tidsrummet for de leverede ydelser, der udgør grundlaget for det krævede beløb, fremgik af sagsfremstillingen i kærendes betalingspåkrav. Landsretten finder, at kravet herved er konkretiseret i fornødent omfang, hvorfor sagsfremstillingen i påkravet opfylder betingelserne i retsplejelovens § 477 b, stk. 3, nr. 4.
- Side 230 -
...fastslå, at det af betalingspåkravet skal fremgå, at reglen i lejelovens § 98, stk. 2, er iagttaget. Herefter, og da betalingspåkravet i øvrigt indeholdt en tilstrækkelig beskrivelse af de faktiske og retlige omstændigheder, som kravet støttedes på, ophævede landsretten fogedrettens kendelse og hjemviste sagen til fortsat behandling ved fogedretten.
(...)
U 2009.2289 Ø – Manglende oplysning: Landsretten udtalte, at hverken ordlyden af eller forarbejderne til retsplejelovens § 477 b, stk. 3, nr. 4, giver tilstrækkeligt grundlag for at afvise betalingspåkrav som følge af manglende oplysning om, at fristen i almenlejelovens § 94, stk. 2, er overholdt.
- Side 232 -
...betalingspåkrav skal afvises, såfremt fordringshaveren ikke har tilkendegivet sine valg, jf. U 2006.1319 V, jf. retsplejelovens § 477 c. Valgmulighederne har derudover betydning for retsafgiftens størrelse, som varierer alt efter de trufne valg, jf. nærmere nedenfor i afsnit 6.5. Der er tre valg, som fordringshaver skal foretage svarende til de tre rubrikker.