Bøger, som nævner Retsplejeloven § 478

Eksekutionsret (4. udg.)
Forfattere: Anders Ørgaard
Udgivelsesdato: 15. jan 2025
DJØF Forlag

Generelt

- Side 19 -

Afvejningen af hensynet til, at pengekrav skal være retsbeskyttede, over for hensynet til, at skyldneren skal have en vis retssikkerhed, har ført til reglen i retsplejelovens § 478. Denne bestemmelse oplister, hvorledes kravene skal foreligge, for at de er eksigible. Bestemmelsen har følgende ordlyd:

Læs på Jurabibliotek



Retsafgørelser

- Side 20 -

Efter retsplejelovens § 478, stk. 1, nr. 1, er betalingspåkrav med påtegning efter § 477 e, stk. 2, domme og kendelser afsagt af domstolene eksigible. Dette forudsætter dog, at de efter deres indhold er eksigible. Fuldbyrdelsesdomme er derved eksigible, mens anerkendelsesdomme ikke er eksigible. Delafgørel-

Læs på Jurabibliotek



Forbrugerklagenævnet og private tvistløsningsorganer

- Side 22 -

...erhvervsdrivende, jf. forbrugerklagelovens § 34, som der henvises til i retsplejelovens § 478, stk. 1, nr. 8. Afgørelsen kan således aldrig føre til, at den erhvervsdrivende kan eksekvere et krav mod forbrugeren. Det er således kun, når afgørelsen giver forbrugeren helt eller delvis medhold, at den kan eksekveres af forbrugeren hos den erhvervsdrivende.

Læs på Jurabibliotek



Generelt

- Side 23 -

...lovhjemmel for den. En sådan hjemmel findes for forskellige aftale- eller transaktionstyper i retsplejelovens § 478. Sådanne aftaler kan igen opdeles i to grupper. I den ene gruppe kan parterne ved at angive i aftalen, at aftalen er eksigibel, gøre den eksigibel. I den anden gruppe er det en følge af det pågældende retsforhold, at kravet er eksigibelt.

Læs på Jurabibliotek



Underskriftskravet

- Side 25 -

...disse oplysninger, indebar ikke, at hun var forpligtet. Gældsbrevet kunne som følge heraf ikke danne grundlag for gennemførelse af en fogedsag mod hende i medfør af retsplejelovens § 478, stk. 1, nr. 5. Afgørelserne er fulgt op af en række lignende afgørelser – se eksempelvis U 2021.1268, FM 2022.57, U 2022.3686, U.2022.411/TFA2022.309/1 og U 2022.414.

Læs på Jurabibliotek



Udtrykkeligt bestemt

- Side 28 -

...undtagelsesvis indsigelser mod pengekrav, vil disse indsigelser blive prøvet i fogedretten, og der vil eventuelt ske afvisning af sagen fra fogedretten. I U 2005.483, U 2005.811 og U 2005.1626/1 blev tilsvarende formuleringer da også anset for at kunne danne grundlag for tvangsfuldbyrdelse.1313. Jf. Peter Møgelvang-Hansen i Kreditorforfølgning s. 57.

Læs på Jurabibliotek



Modregning

- Side 31 -

...ved modregning i fogedretten. Det sidste må antages, hvorved modregningsadgangen efter § 522 er mindre end efter § 501. Dette udledes af forarbejderne og ordlyden, herunder af at det savner mening, hvis modregningsadgangen er større i fogedretten end udenretligt. Dette kan begrundes i, at der ikke ses nogen grund til, at skyldneren venter, til kravet

Læs på Jurabibliotek



Generelt

- Side 32 -

...ejerpantebreve og skadesløsbreve, jf. § 478, stk. 1, nr. 6, samt krav efter håndpant i fordringer, jf. § 478, stk. 3. Endvidere gælder det for visse krav ifølge veksel- og checkreglerne, jf. § 478, stk. 1, nr. 7. Disse regler kan samles i tre hovedgrupper, som der vil blive set nærmere på i det følgende – retsforlig, pantekrav samt check- og vekselkrav.

Læs på Jurabibliotek


Retsforlig

...gennemføre sagen til dom for at opnå eksekutionsvirkningen. Det er et spørgsmål, hvorledes retsforliget adskiller sig fra disse andre aftaler om eksigibilitet. Forlig for en voldgiftsret anses ikke for et retsforlig, og forliget skal derfor indholdsmæssigt leve op til kravene til udenretlige forlig.1818. Jf. Peter Møgelvang-Hansen i Fogedsager s. 66 f.

Læs på Jurabibliotek



Checks og veksler

- Side 38 -

Efter retsplejelovens § 478, stk. 1, nr. 7, kan regreskrav vedrørende veksler og checks eksekveres. Da veksler i realiteten ikke længere benyttes i praksis, vil den følgende korte omtale kun vedrøre checks. Tilsvarende regler gælder dog for veksler.

Læs på Jurabibliotek



Eksekutionsretten

- Side 40 -

...bestemmelsen i § 478, stk. 3, gælder transport i alle udlægsfundamenter efter § 478 stk. 1, nr. 4-7.4141. Jf. Bernhard Gomard U 1976B.329 og Peter Møgelvang-Hansen i Kreditorforfølgning s. 54. Bestemmelsen kan derfor ses som et udslag af en almindelig generel regel om, at eksekutionsretten følger med, når en fordring overdrages til eje eller pant.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...håndpantsættes, er det rimeligt at sige, at et omsætningsgældsbrev ligeledes kan håndpantsættes. Det er imidlertid ikke i overensstemmelse med almindelig formueretlig sprogbrug at sige, at der gives håndpant i eksempelvis et frivilligt forlig (§ 478, stk. 1, nr. 4). Formuleringen tyder på, at bestemmelsen ikke skulle omfatte andet end håndpant i pantebreve.

Læs på Jurabibliotek



Generelt

- Side 47 -

I de tilfælde, hvor et krav ikke er omfattet af retsplejelovens § 478, kan der ikke foretages udlæg. I så fald må fordringshaveren skabe et eksekutionsfundament, hvis udlæg ønskes. Dette kan for eksempel ske ved, at skyldneren underskriver et frivilligt forlig, eller ved, at kravet bliver forfulgt civilretligt, hvorved der kan fremkomme en dom.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...af vejen. I sådanne tilfælde bør fordringshaveren have adgang til at udøve anticiperet tvangsfuldbyrdelse og eksekvere kravet med det samme, selvom der ikke foreligger et eksekutionsfundament efter retsplejelovens § 478. Dette hensyn er et hensyn til, at fordringshaveren har en effektiv mulighed for at eksekvere kravet – en effektiv retsbeskyttelse.

Læs på Jurabibliotek