Bemærk, at § 490 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 490, om det har en betydning.
- Side 191 -
Fredningsreglen i retsplejelovens § 490 er udtryk for, at kreditor ikke bør kunne påføre debitor omkostninger, hvis det på forhånd er klart, at der ikke vil kunne opnås dækning hos debitor.
(...)
Konstateres det under en udlægsforretning, at der hos skyldneren ikke kan opnås fuld dækning for kravet, er skyldneren insolvent i retsplejelovens § 490’s forstand i relation til den konkrete udlægshaver.
(...)
- Side 192 -
Insolvenserklæringen gælder således i princippet kun i relation til den konkrete kreditor, men fogedretten kan, jf. retsplejelovens § 490, stk. 1, 2. pkt. afvise øvrige sager mod skyldneren.
- Side 193 -
...insolvenserklæring er aktiver, som kan gøres til genstand for udlæg, eller der foreligger en situation, hvor rekvirenten ellers risikerer, at hans krav forældelse. Ved indførelsen af forældelsesloven af 2007 skete der en tilføjelse til retsplejelovens § 490 i stk. 3, hvorefter fogedretten kan behandle sagen skriftligt med henblik på at undgå forældelse.
(...)
- Side 194 -
Rekvirenten skal i forbindelse med fremsendelsen af sagen anføre om retsplejelovens § 490, stk. 3, ønskes anvendt. Østre Landsret har i sagen Fuldmægtigen dokument id 2009-22 og Vestre Landsret sammesteds 2009-23 statueret, at rekvirenten har krav på sagens fremme, også selv om forældelse ikke er nært forestående.
(...)
Uanset omstændighederne ved en insolvenserklæring kan den kreditor, der har oplysninger, der indikerer, at insolvenserklæringen er afgivet med urette, eller at der er indtruffet omstændigheder, der gør at skyldnerens situation nu er anderledes, kræve, at sagen fremmes alligevel retsplejelovens § 490, stk. 2.