- Side 313 -
Reglerne er bygget op således, at retsplejelovens §§ 49-50 omhandler nogle specifikke situationer, hvor der vil foreligge inhabilitet, hvorimod § 51 er en opsamlingsbestemmelse, der omfatter de situationer, som ikke er nævnt i § 49.
(...)
- Side 314 -
Retsplejelovens § 50 er en ny bestemmelse i den grønlandske retspleje. Bestemmelsen er blandt andet et resultat af Hauschildt-dommen fra Den Eu-
(...)
- Side 315 -
...grønlandske retsplejelov er muligt at fremme en sag som en tilståelsessag. Derimod er det selvfølgeligt muligt, at den tiltalte i et retsmøde utvivlsomt har tilstået forholdet og under hovedforhandlingen vil gentage tilståelsen. I et sådant tilfælde, hvor bevisvurderingen vil være relativ begrænset, vil retsplejelovens § 51, stk. 1, 2. pkt. kunne anvendes.
(...)
- Side 316 -
...384, stk. 3. Bestemmelsen omfatter også den situation, hvor der skal træffes afgørelse om ophævelse af en tilbageholdelse efter retsplejelovens § 359, stk. 2. I stk. 2-situationen skal det som udgangspunkt altid være en anden dommer end den der deltager i hovedforhandlingen, der træffer afgørelsen. Undtagelserne hertil er de samme som under stk. 1.
(...)
...særegen interesse i sagens udfald. Landsdommeren i Grønland og dommeren ved Retten i Grønland er ofte formænd for diverse nævn og råd. Hvis en sag behandles af et sådant nævn eller råd og rådets/nævnets afgørelse afstedkommer en efterfølgende kriminalsag, må det dog antages, at dommeren er inhabil efter såvel retsplejelovens § 50, stk. 3 som § 51.
- Side 322 -
Ved domstolene i Grønland er der oprettet 6 tolkestillinger. Dette antal er til tider utilstrækkeligt. Derfor er et antal eksterne tolke tilknyttet domstolene. Spørgsmålet om tolkenes inhabilitet kan således blive aktuelt. Det følger af retsplejelovens § 95, stk. 2, at reglerne i retsplejelovens §§ 49-51 også finder anvendelse på tolke.