Bøger, som nævner Retsplejeloven § 501

- Side 523 -

Retsplejelovens § 501: Fremsættes der indsigelser mod grundlaget for fuldbyrdelsen, og findes det efter den bevisførelse, der kan ske ved fogedretten, jf. stk. 2-4, betænkeligt at fremme forretningen, nægter fogedretten at efterkomme fordringshaverens anmodning.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Risikoen for, at det findes, at fuldbyrdelse af et krav er betænkeligt, ligger hos fordringshaver, men modificeres i forhold til fuldbyrdelsen af domme, kendelse, betalingspåkrav, indenretlige forlig i retsplejelovens § 501, stk. 2 og 3.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 524 -

...2000.121/4 ØLK, hvilket særligt gør sig gældende, såfremt der er tale om stillingtagen til processuelle spørgsmål, som fogedretten skal tage stilling til. I disse situationer kan fogedretten ikke nægte en bevisførelse, hvorfor der er adgang til fuld bevisførelse, idet retsplejelovens § 501, stk. 4, ikke finder anvendelse.11. Se Rothe, I fogedretten, s. 125.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Fogedrettens afgørelse træffes efter anmodning ved kendelse, jf. retsplejelovens § 501, stk. 5, som skal gengive indholdet af parts- og vidneforklaringer, jf. U 2001.2577. Anmodes der ikke om kendelse, kan fogedretten træffe en beslutning, som ikke behøver at blive begrundet.22. Se Rothe, I fogedretten, s. 124 ff.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...2 gennemgås situationen, hvor der rejses indsigelse mod selve tvangsfuldbyrdelsesgrundlaget, mens der i afsnit 3 beskrives de situationer, hvor det gøres gældende, at fordringen er ophørt grundet en efterfølgende omstændighed, f.eks. modregning, passivitet, forældelse eller at tredjemand har modstridende rettigheder, der forhindrer en fuldbyrdelse.

Læs på Jurabibliotek



Bevisførelse

- Side 525 -

...bevisførelse, som på grund af dens omfang eller beskaffenhed bør ske ved almindelig rettergang, jf. retsplejelovens § 501, stk. 4. Såfremt fogedretten kommer frem til, at bevisbyrden ikke er løftet, eller at dette kræver en bevisførelse, som falder uden for det tilladelige, vil fogedretten fremme forretningen og henvise skyldneren til en civilsag.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...foreligge særlige omstændigheder, før fogedretten kan afvise at nægte at gennemføre bevisførelsen, jf. U 1986.216 V. Omvendt må denne ikke blive for omfangsrig. Der er udviklet en praksis, hvor syn og skøn som hovedregel ikke tillades, da det er for omfangsrigt. Der er større muligheder for at få tilladt en bevisførelse i form af en sagkyndig erklæring.

Læs på Jurabibliotek



Bevisførelse tilladt

- Side 526 -

...der burde foranstaltes syn og skøn, hvilket burde ske under almindelig rettergang, jf. retsplejelovens § 501, stk. 4. Landsretten fandt, bl.a. henset til den bevisførelse, der allerede var sket i fogedretten, og den omstændighed, at sagen havde verseret for fogedretten i mere end ½ år, at bevisførelsen i form af syn og skøn burde ske for fogedretten.

Læs på Jurabibliotek



Indsigelser mod selve fundamentet

- Side 527 -

...Retsplejelovens § 501, stk. 1-3, fastsætter, hvordan fogedretten kan prøve sådanne indsigelser, samt hvilken bevisførelse der tillades. Der henvises til afsnit 1 for nærmere om bevisførelsens omfang, idet mulighederne for, at fogedretten kan behandle indsigelserne, ofte afhænger af grænserne for den bevisførelse, der kan finde sted for fogedretten.

Læs på Jurabibliotek


Domme, kendelser og betalingspåkrav

For så vidt angår afsagte domme/kendelser er udgangspunktet beskrevet i retsplejelovens § 501, stk. 2, hvorefter der ikke kan gøres indsigelser gældende mod en afsagt dom eller kendelse, herunder at denne skulle være ugyldig eller materielt forkert.44. Der findes sprogligt set intet, der er en forkert afgørelse.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Retsplejelovens § 501, stk. 2: Indsigelser mod rigtigheden af domme og kendelser samt betalingspåkrav med påtegning efter § 477 e, stk. 2, og indsigelser mod de indenretlige forlig, som angår rettens virksomhed, jf. § 270, stk. 2, kan ikke gøres gældende under tvangsfuldbyrdelsen.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 528 -

...lå til grund for dommen, ikke var dokumenteret. Skyldner havde herudover anført, at stævningen i sagen ikke var forkyndt for ham. Landsretten fandt, at det allerede på baggrund af dommen måtte lægges til grund, at stævningen var lovlig forkyndt for S, og at hans indsigelse om manglende forkyndelse derfor ikke kunne føre til nægtelse af fuldbyrdelse.

Læs på Jurabibliotek



Udeblivelsesdomme og betalingspåkrav med 2. påtegning

- Side 529 -

...det allerede på baggrund af dommen af 5. juli 2021 måtte lægges til grund, at stævningen var lovlig forkyndt for S, og at hans indsigelse om manglende forkyndelse derfor ikke kunne føre til nægtelse af fuldbyrdelse. Herefter, og af de grunde, som fogedretten i øvrigt havde anført, stadfæstede landsretten fogedrettens afgørelse om at fremme fogedsagen

Læs på Jurabibliotek



Retsforlig

- Side 530 -

Over for retsforlig kan der fremsættes indsigelser mod retsforligets indhold, men ikke mod forhold, der vedrører rettens virksomhed, jf. retsplejelovens § 501, stk. 2. Sidstnævnte skal adresseres ved kære, jf. retsplejelovens § 270, stk. 2, 2. pkt.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 531 -

...et beløb på 9.931 kr. Fogedretten afviste skyldners indsigelser i medfør af retsplejelovens § 501, stk. 2, jf. § 270, stk. 2. Landsretten ophævede fogedrettens afgørelse, idet skyldners indsigelser ikke angik rettens virksomhed, men indholdet af forliget og betydningen af den skete betaling, og hjemviste sagen til fortsat behandling ved fogedretten.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...forligsbeløbet ikke var korrekt opgjort, og at retsforliget var opfyldt ved den skete betaling. Fogedretten afviste prøvelse af skyldners indsigelse. Landsretten ophævede fogedrettens afgørelse og hjemviste sagen til fornyet behandling, idet skyldners indsigelse var omfattet af fogedrettens prøvelsesadgang efter retsplejelovens § 501, stk. 2, jf. § 270, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek



Frivillige forlig, gældsbreve og pantebreve

- Side 532 -

punktet føre bevis for fogedretten i samme omfang som ved en egentlig retssag, alene modificeret af retsplejelovens § 501, stk. 4, hvor fogedretten kan nægte en bevisførelse, såfremt denne på grund af dens omfang, beskaffenhed eller af andre særlige grunde bør ske under almindelig rettergang.

Læs på Jurabibliotek


Indsigelser om ugyldighed

...1. Da skyldner ikke havde bevist, at forliget ved en fejltagelse fra hans side havde fået andet indhold end tilsigtet, kunne aftalelovens § 32, stk. 1, allerede som følge heraf ikke finde anvendelse. Trods skyldners indsigelse vedrørende forligets gyldighed var det herefter ikke uforsvarligt at fremme udlægsforretningen, jf. retsplejelovens § 501.

Læs på Jurabibliotek



Indsigelse om, at skyldner ikke har underskrevet/signeret

- Side 533 -

...godtgjort, at skyldner havde underskrevet gældsbrevet. Landsretten fandt, at det efter den bevisførelse, der lå til grund for fogedrettens afgørelse, var betænkeligt, at skyldners forklaring var blevet tilsidesat og fogedforretningen fremmet, jf. herved retsplejelovens § 501, stk. 1, hvorfor det blev bestemt, at udlægsforretningen ikke skulle fremmes.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 534 -

uden for det, der kan ske ved fogedretten, jf. retsplejelovens § 501, stk. 1. Bankens udlægsbegæring afvistes derfor.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...underskrevet for vitterlighedsvidner, var underskrevet af skyldner. Herefter, og da den yderligere bevisførelse, herunder ved vidneafhøringer, som kunne blive nødvendig, efter sagens karakter burde ske under en almindelig rettergang, nægtedes det at efterkomme fordringshavers anmodning om sagens fremme, jf. retsplejelovens § 501, stk. 1, jf. stk. 4.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 535 -

...var muligt for at forhindre misbrug, f.eks. ved at spærre sit NemID så hurtigt som muligt. Højesteret tiltrådte, at A havde udvist en sådan grad af uagtsomhed, at han i forhold til B hæftede for lånoptagelsen på aftaleretligt grundlag, selv om underskriften ikke var tilføjet digitalt af ham selv. Højesteret stadfæstede derfor landsrettens kendelse.

Læs på Jurabibliotek



Indsigelser om mangelfuld kreditværdighedsvurdering

- Side 540 -

...kreditaftalelovens § 7 c i den konkrete sag. Under disse omstændigheder forelå der sådanne omstændigheder, at det ikke kunne afvises, at låneaftalen helt eller delvist kunne tilsidesættes som ugyldig i medfør af aftalelovens § 38 c, jf. § 36. Det var herefter betænkeligt at fremme sagen, og sagen blev nægtet fremme i medfør af retsplejelovens § 501, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek



Indsigelse om, at fordringen er opfyldt ved modregning – retsplejelovens § 522

- Side 541 -

...retsplejelovens § 522. Det samme gælder indsigelser om, at udenretlig modregning allerede har fundet sted. Hvis der verserer retssag om modkravet, kan der ske udsættelse af fogedforretningen, jf. retsplejelovens § 502. Sådanne indsigelser skal vurderes af fogedretten om, der foreligger en efterfølgende ophørsgrund, jf. retsplejelovens § 501, stk. 4.

Læs på Jurabibliotek



Bevisførelse om modregning

- Side 542 -

Dette indebærer, at fogedretten må foretage sin prøvelse inden for rammerne af retsplejelovens § 501, stk. 4, hvilket betyder, at der kan ske bevisførelse for fogedretten inden for de rammer, som er givne under en fogedforretning, jf. afsnit 1.

Læs på Jurabibliotek