- Side 594 -
...godkende køberen – frit sælge andelen og herved realisere dennes friværdi. På denne baggrund fandtes udlæg i andelen ikke på gyldig måde at være udelukket ved vedtægtens bestemmelse herom, jf. retsplejelovens § 514, stk. 2 og 3. Der var efter det foreliggende heller ikke grundlag for at anse udlæg for afskåret efter bestemmelsen i retsplejelovens § 509.
(...)
...trangsbeneficiet, skal tage afsæt i, hvorvidt andelsboligen er udtryk for en beskeden bolig. Her skal størrelsen og indretningen tages i betragtning. Derudover skal det vurderes, hvorvidt et tvangssalg kan indbringe et beløb, der klart overstiger udgiften ved overtagelse af en passende almen bolig eller leje- eller andelsbolig, jf. retsplejelovens § 509, stk. 2.
(...)
- Side 596 -
U 2005.3067 Ø – 3 værelser, 72 m2, 59.000 kr. – udlæg nægtet: Skyldners bolig var på 72 m2, fordelt på 3 værelser. Landsretten stadfæstede fogedrettens afgørelse om at nægte udlæg i boligen, der efter det oplyste herom, og dennes værdi fandtes omfattet af retsplejelovens § 509, stk. 2, jf. stk. 1.
(...)
...størrelse. Efter oplysningerne om værdien af andelen kunne det ikke antages, at værdien ved tvangsauktion klart oversteg, hvad der var nødvendigt for skyldneren at betale i depositum, forudbetalt husleje mv. ved anskaffelse af en passende bolig på det lokale boligmarked, jf. retsplejelovens § 509, stk. 2. Stadfæstet i henhold til grundene af landsretten.
(...)
...passende almen bolig eller leje- eller andelsbolig, jf. retsplejelovens § 509, stk. 2, og bemærkede, at lån med sikkerhed i andelsbeviset og det beløb, der er foretaget udlæg for, ikke fragår ved opgørelsen af nettoprovenuet ved salg af andelen. Sagen hjemvistes til fortsat behandling ved fogedretten med henblik på foretagelse af udlæg i skyldners andel.
(...)
- Side 597 -
...efter retsplejelovens § 509, stk. 2, l. led. Som sagen var oplyst for landsretten, måtte det efter en konkret rimelighedsbedømmelse lægges til grund, at andelsboligen efter sin størrelse, indretning og vedligeholdelsesstand alene opfyldte de sædvanlige krav, der må stilles til en beskeden bolig for S og dennes husstand, der omfattede en voksen søn.
- Side 600 -
...for 5.000 kr. af et indestående på ca. 19.000 kr., da lønnen netop var gået. Landsretten foretog en samlet vurdering af oplysningerne om skyldneren og hans husstandsøkonomi, og medtog ikke i den sammenhæng udgifter til afdrag på øvrige usikrede lån, da dette ikke blev ansat for nødvendigt til opretholdelse af et beskedent hjem og beskeden levefod.
- Side 601 -
...de skulle have sikkerhed i indeståendet på kontoen, og da beløbet på kontoen ikke effektivt var berøvet skyldners rådighed, var akkordordningen ikke til hinder for det foretagne udlæg. Højesteret fandt endvidere ikke grundlag for at ændre afgørelsen om, at alene et rådighedsbeløb på knap 3.000 kr. var fritaget for udlæg efter retsplejelovens § 509.
- Side 609 -
...behæftet. I princippet betyder dette også, at der kan afholdes tvangsauktion, og at en skyldner kan blive tvunget til fraflytte sin ejendom og finde et nyt sted at bo fast. En ejendom er dog undtaget fra udlægsfritagelsen, såfremt, at ejendommen er erhvervet for et udlægsfritaget beløb. Trangsbeneficiet omfatter de aktiver, som udgør ejendommens tilbehør.
- Side 612 -
...2002 købt for ca. 18.000 kr. inkl. moms. Et udlæg heri ved kontorfoged, jf. retsplejelovens § 17 a, blev senere ophævet af fogedretten under henvisning til retsplejelovens § 509, stk. 1. Efter det foreliggende fandtes fjernsynet ikke omfattet af skyldnerens udtagelsesret, og landsretten hjemviste sagen til fogedretten til fornyet foretagelse af udlæg.
(...)
- Side 613 -
værdi og art – ikke er omfattet af trangsbeneficiet i retsplejelovens § 509, stk. 1, stadfæster fogedretten de foretagne udlæg.«
- Side 620 -
...virksomhed som »lærer« og udøvende kunstner. Landsretten nægtede at foretage udlæg i genstandene under henvisning til retsplejelovens §§ 509 og 515, med den bemærkning, at der ikke efter de foreliggende oplysninger var grundlag for at antage, at effekterne på auktion ville indbringe et provenu af en sådan størrelse, at udlæg alligevel kunne foretages.
- Side 621 -
...10.000 kr., var ikke omfattet af trangsbeneficiet: En skyldner anviste en knallert 30 af mrk. Kymco årg. 2008 til genstand for udlæg. Skyldner oplyste, at den for 1 år siden var købt for 10.000 kr. Landsretten tiltrådte efter de foreliggende oplysninger om alder og nypris, at knallerten ikke kunne anses for omfattet af retsplejelovens § 509, stk. 3.
- Side 622 -
...stadfæstede udlægget med bemærkning om, at skyldneren havde 3.300 kr. at leve for resten af måneden på udlægstidspunktet. Da udlægget var foretaget i rede penge, som blev fundet i skyldnerens pung, fandt landsretten endvidere ikke, at der var tale om et beløb, undtaget fra udlæg, uanset om beløbet, helt eller delvist, måtte stamme fra pensionsindtægt.
- Side 625 -
...bekostelige, og der kan foretages udlæg i sådanne, medmindre de – efter en konkret vurdering – anses for at være af beskeden værdi og/eller nødvendige for at opretholde erhverv eller uddannelse. I FM 2023.41 blev en iPhone med smadret skærm, som havde været anvendt som en arbejdstelefon, anset for at være undtaget fra udlæg i medfør af retsplejelovens § 509.