Bøger, som nævner Retsplejeloven § 509

- Side 458 -

...udlæg kan få værdi, såfremt skyldneren senere indfrier et foranstående lån, eller ejendommen stiger i værdi. Det samme gør sig gældende for så vidt angår udlæg i et depositum, hvor det ikke kan udelukkes, at dette kan komme til at repræsentere en værdi. 424 424. Se U 1993.612 Ø, hvor udlæg blev foretaget i et depositum med respekt af udlejers ret.

Læs på Jurabibliotek



Hvad kan der foretages udlæg i – retsplejelovens § 508

- Side 469 -

...udtømmende oplistning af de aktiver, der kan foretages udlæg i. Udgangspunktet er derfor, at der kan foretages udlæg i alle de aktiver, som debitor ejer, medmindre disse specifikt er udlægsfritaget. Sidstnævnte gruppe fremgår af retsplejelovens §§ 509-516 og gennemgås nedenfor i afsnit 5-6. Hjemlen til foretagelse af udlæg fremgår af retsplejelovens § 508.

Læs på Jurabibliotek



Forsøg på kreditorly

- Side 473 -

...erhvervet på en auktion i 1980’erne) ikke kunne anses for en så almindelig og beskeden indbogenstand, at det kunne fritages for udlæg, fandtes det ikke omfattet af retsplejelovens § 509. Det bemærkedes herved at værdien måtte anses for usikker. Mht. det anviste modkrav fandtes værdien af dette så usikkert, at det ikke kunne anvises til genstand for udlæg.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...sparet 23.000 kr. op og at resten var lånt af M. Efter oplysningerne om K’s indtægtsforhold, sammenholdt med prisen på anlægget, fandt ØL det godtgjort, at de økonomiske midler til erhvervelse af anlægget såvel 1. som 2. rate måtte hidrøre fra midler tilhørende M. Anlægget fandtes hverken samlet eller delt at være omfattet af retsplejelovens § 509.

Læs på Jurabibliotek



Udlægsfritagne aktiver – trangsbeneficiet – retsplejelovens § 509

- Side 478 -

...til opretholdelse af et beskedent hjem og en beskeden levefod for skyldneren og dennes husstand. Dette kaldes trangsbeneficiet. Trangsbeneficiet er en retlig standard og er hjemlet i retsplejelovens § 509, hvis indhold bestemmes af retspraksis. Denne bestemmelse suppleres dog af nogle mere specielle beskyttelsesregler i retsplejelovens §§ 510-516.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Retsplejeloven § 509: Udlæg kan ikke foretages i aktiver, bortset fra fast ejendom, der er nødvendige til opretholdelse af et beskedent hjem og en beskeden levefod for skyldneren og hans husstand, jf. dog stk. 2.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 479 -

...Jf. § 598, stk. 2, modsætningsvist, idet der ikke er indeholdt en reference til retsplejelovens § 509. Som udgangspunkt kan alle typer af aktiver være omfattet af trangsbeneficiet, idet fast ejendom, hvad enten ejerlejlighed eller parcelhus, er undtaget. Der gælder herudover en særregel for så vidt angår andelsboliger, retsplejelovens § 509, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Fogedretten har pligt til at påse princippet ved foretagelse af fogedforretninger, selvom skyldner ikke påberåber sig denne. Derudover vil skyldneren ikke gyldigt kunne give samtykke til udlæg i aktiver omfattet af beskyttelsen, jf. retsplejelovens § 509, stk. 3. 444 444. Se FM 1994.6.

Læs på Jurabibliotek



Genstande nødvendige til erhverv eller uddannelse

- Side 480 -

For at sikre, at skyldnere har mulighed for at bibeholde sit erhverv og/eller færdiggøre sin uddannelse, indeholder retsplejelovens § 509, stk. 3 en særre-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 481 -

...til og fra arbejde, hvortil der var 55 km hver vej. Skyldner oplyste, at bilen var »rimelig rusten«, men blev synet den 12. januar 2011. Fogedretten lagde til grund, at bilens værdi ved auktion ikke ville overstige 3.000 kr., og at bilen var nødvendig for skyldners erhverv. Bilen kunne derfor undtages fra udlæg efter retsplejelovens § 509, stk. 3.

Læs på Jurabibliotek



Substitutionsprincippet

- Side 501 -

...modsatte resultat fremkom i U 1988.715 V, der omhandlede en vandseng. I sidstnævnte dom var landsretten af den opfattelse, at substitutionsprincippet hverken kunne begrænse eller supplere trangsbeneficiet i retsplejelovens § 509. Er et aktiv uden for beskyttelsen i trangsbeneficiet, må skyldner i givet fald henvende sig til de sociale myndigheder.

Læs på Jurabibliotek