- Side 616 -
Det er muligt at foretage udlæg i et gavekort, selvom et sådan måtte være personligt, så længe skyldneren samtykker i udlægget, jf. U 2001.1182 Ø. I så tilfælde gælder beskyttelsen i retsplejelovens § 512, stk. 1, ikke.
(...)
...og udlæg kunne derfor ikke foretages i fordringen, jf. retsplejelovens § 512, stk. 1. Da udstederen imidlertid havde erklæret sig villig til i det foreliggende tilfælde at opfylde fordringen over for kommunen, såfremt debitor gav sit samtykke hertil, fandtes beskyttelsen i § 512, stk. 1, ikke at kunne påberåbes. Kreditors udlæg opretholdtes derfor.
...det ikke kunne have betydning for Danske Spil, hvem den fremtidige månedlige gevinst skulle betales til. Fritagelse for udlæg kunne derfor ikke begrundes i et hensyn til Danske Spil, og fordringen var herefter ikke fritaget for udlæg, jf. retsplejelovens § 512, stk. 1. Til sidst fandt landsretten ikke, at beløbene var omfattet af trangsbeneficiet.
- Side 625 -
For pensionsmidler findes der i retsplejelovens § 512, stk. 3, en særlig regel, hvorefter udlæg ikke kan foretages i pensionsmidler, medmindre der er forløbet tre måneder fra den dag, hvor beløbet kunne kræves betalt.
(...)
- Side 626 -
...eller fra stiftelser eller andre velgørende institutioner, medmindre der er forløbet tre måneder fra den dag, beløbet kunne fordres udbetalt. Reglerne om fritagelse for retsforfølgning i lov om tilsyn med pensionskasser samt i lov om forsikringsaftaler og lov om visse civilretlige forhold mv. ved pensionsopsparing i pengeinstitutter berøres ikke heraf.