- Side 556 -
...udtømmende oplistning af de aktiver, der kan foretages udlæg i. Udgangspunktet er derfor, at der kan foretages udlæg i alle de aktiver, som skyldner ejer, medmindre disse specifikt er udlægsfritaget. Sidstnævnte gruppe fremgår af retsplejelovens §§ 509-516 og gennemgås nedenfor i afsnit 5-6. Hjemlen til foretagelse af udlæg fremgår af retsplejelovens § 508.
- Side 566 -
...for opretholdelsen af et beskedent hjem og en beskeden levefod for skyldneren og dennes husstand. Dette kaldes trangsbeneficiet. Trangsbeneficiet er en retlig standard og er hjemlet i retsplejelovens § 509, hvis indhold bestemmes af retspraksis. Denne bestemmelse suppleres dog af nogle mere specielle beskyttelsesregler i retsplejelovens §§ 510-516.
- Side 570 -
Den generelle beskyttelsesregel i trangsbeneficiet suppleres af en række specielle regler i retsplejelovens §§ 510-516, der også beskytter skyldner mod at foretage udlæg foretages i et givet aktiv.
(...)
- Side 571 -
Det er ikke muligt at foretage udlæg i erstatningsbeløb for invaliditet eller tab af forsørger eller godtgørelse i forbindelse hermed, jf. retsplejelovens § 513. Se nærmere i afsnit 6.6.
- Side 580 -
...alternativ til løn. Lønudbetalinger er beskyttet mod udlæg, indtil der er gået 7 dage fra indtjeningsperiodens afslutning, jf. afsnit 6.2. Et erstatningsbeløb udbetales ofte som et større beløb på én gang og skal bruges over en længere periode. Der er derfor behov for en beskyttelse, hvorfor der er forbud mod udlæg i erstatningsbeløb for personskade.
(...)
Retsplejelovens § 513: Udlæg kan ikke foretages i erstatning for invaliditet eller tab af forsørger eller i godtgørelse i forbindelse hermed, hvis beløbet tilkommer skadelidte eller den, som har mistet en forsørger. Er beløbet udbetalt, kan udlæg dog ske, medmindre
(...)
- Side 581 -
...udbetalt, jf. retsplejelovens § 513, stk. 2. For erstatning for tabt arbejdsfortjeneste vil der kunne foretages udlæg i beløbet, når der er gået 7 dage fra den dag, hvor beløbet kunne udbetales. Bestrides et krav, vil fristen dog først begynde at løbe fra det tidspunkt, hvor en dom kan fuldbyrdes, jf. U 1989.709.3636. Jf. Gomard, Fogedret, s. 113 note 121.
For opretholdelse af udlægsbeskyttelse kræves det efter retsplejelovens § 513, at der enten sker indsættelse af beløbet på en særskilt konto i bank eller sparekasse eller, at beløbet på anden måde holdes adskilt. En udlægsfritaget erstatning kan dermed miste sin beskyttelse, såfremt disse midler sammenblandes med skyldners anden formue, jf. nedenfor.
- Side 582 -
...arbejdsskadeerstatning. D brugte efterfølgende pengene til betaling af banklånet. Landsretten stadfæstede, at der kunne foretages udlæg i D’s andel af ejendommen, da det på det foreliggende grundlag ikke var bevist, at D’s andel af ejendommen var anskaffet for erstatningsbeløbet, idet adskillelseskravet ikke var opfyldt, jf. retsplejelovens § 513, stk. 1.
(...)
...bilen var et hjælpemiddel, der var nødvendigt på grund af S' fysik. Landsretten lagde herved navnlig vægt på bl.a., at der ikke i sagen forelå oplysninger om, hvorfor S skulle have et særligt behov for bilen, og at bilen efter det oplyste blev brugt af S' hustru til og fra hendes arbejde. Landsretten stadfæstede på denne baggrund fogedrettens kendelse.
(...)
- Side 583 -
...være ’holdt klart adskilt fra skyldnerens øvrige formue’, hvilket i overensstemmelse med bestemmelsens formål og forarbejder må forstås således, at det afgørende er, at det, der påstås omfattet af bestemmelsen, utvivlsomt, direkte og udelukkende hidrører fra det udbetalte erstatningsbeløb, så der ikke foreligger nogen risiko for misbrug og omgåelse.
(...)
...efter retsplejelovens § 513, stk. 1. Om en sådan indsættelse bringer beskyttelsen til ophør, må bero på en samlet bedømmelse af muligheden for at følge erstatningsbeløbet under hensyn til saldoen på kontoen på indsættelsestidspunktet, kontoens almindelige benyttelse og de efterfølgende bevægelser samt længden af den periode, bedømmelsen angår. […]
(...)
...beløbene, der er udlånt i forbindelse med køb af bådene, som beløbene, der er udlånt i henhold til gældsbrevene på 750.000 kr. og 220.000 kr. Der er ved indbetalingen af tidligere udlånte beløb på erstatningskontoen sket en sådan sammenblanding af midlerne på kontoen med skyldners øvrige formue, at udlægsbeskyttelsen af erstatningskontoen herved er ophørt.
(...)
- Side 584 -
...fogedretten. Skyldner havde ved at stille erstatningsbeløbet til sikkerhed for bl.a. en kassekredit som sket disponeret over beløbet, der herefter ikke kunne anses for holdt sådan afskilt fra skyldners øvrige formue, at udlægsfritagelsen efter retsplejelovens § 513, stk. 1, kunne opretholdes. Det af kreditor foretagne udlæg blev herefter stadfæstet.
...beløbet fik skyldner udstedt 3 checks direkte til sælgerne af en bil, et tv med udstyr og en fræser, som skyldner samme dag købte og betalte med de 3 checks. Kreditor begærede herefter udlæg i effekterne. Fogedretten nægtede at fremme udlægsforretningen, da effekterne fandtes omfattet af retsplejelovens § 513, stk. 1. Kreditor kærede kendelsen til
(...)
- Side 585 -
...en del af den erstatning for tab af erhvervsevne, der var blevet udbetalt til skyldner, og fandt, at denne del af erstatningen herefter havde været holdt således adskilt fra skyldners øvrige formue, at der i medfør af retsplejelovens § 513, stk. 1, 2. pkt., ikke kunne foretages udlæg i effekterne. Højesteret stadfæstede derfor landsrettens kendelse.
(...)
...blevet behæftet med realkreditlån på 934.000 kr. og et ejerpantebrev med en hovedstol på 110.000 kr. Landsretten fastslog, at ejendommen hermed ikke var holdt således adskilt fra skyldnerens øvrige formue, at en eventuel udlægsfritagelse efter retsplejelovens § 513 kunne opretholdes. Sagen blev herefter hjemvist med henblik på foretagelse af udlæg.
(...)
...stadfæstede fogedrettens kendelse om udlæg i ejendommen med følgende begrundelse: »I hvert fald under de foreliggende omstændigheder, hvor de efterfølgende pantsætninger har medført, at den nuværende friværdi efter de foreliggende vurderinger er mindre end det beløb på 379.000 kr. fra kreditorbeskyttede midler, som anvendtes til udbetaling på ejen-
(...)
- Side 586 -
...fandt, at skyldner ved optagelsen af et kreditforeningslån, som blev brugt til renovering af huset og dels til betaling af anden gæld, at havde disponeret på en sådan måde, at betingelserne for at anse ejendommen for udlægsfritaget efter retsplejelovens § 513, stk. 1, ikke længere var til stede. Sagen blev herefter hjemvist til foretagelse af udlæg.
(...)
FM 1-2006-140620 – Bil var ikke udlægsfritaget efter retsplejelovens § 513: Skyldneren havde fået tilkendt en invaliditetserstatning på knapt 1 mio. kr. Beløbet var indsat på en særskilt oprettet konto. I forbindelse med erhvervelsen af en ny bil, der kostede 143.180